Varför jag är emot Black Friday

Nedanstående inlägg var egentligen ett svar på ett inlägg i en stickrelaterad grupp på Facebook, men jag insåg att mitt svar dels hamnade lite på sidan av vad trådstartaren egentligen frågade om (hon undrade kring människors resonemang kring att handla garn billigt på Black Friday jämfört med att exempelvis handla billigt på Rusta, eller att handla garn på rea generellt), och dels blev så extremt långt att det var mer ett blogginlägg än något annat. Så ett blogginlägg får det bli av det istället då:

“Det är många intressanta synpunkter här, och jag tänkte jag kan bidra med en helt annan vinkel på det hela som kan vara intressant att känna till. Jag har varit lagerchef på ett stort företag som lägger mycket krut på just Black Friday (det är inte ett garnrelaterat företag dock), samtidigt som jag också är liten enskild företagare som säljer bland annat handfärgade garner osv. Och jag kan säga så här att Black Friday handlar INTE om att sälja ut överblivet lager. Det är inte så det fungerar. Överblivet lager har blivit överblivet eftersom det inte sålde särskilt bra till att börja med, och att man felberäknat åtgången. Black Friday är till för att få människor att handla MYCKET, och det kan du inte skapa med produkter som redan bevisligen säljer dåligt.

Det man gör är att man handlar in enorma mängder varor till Black Friday, och genom att man handlar väldigt stora mängder, så får man ju rabatt på inköpspriset också. Bolaget som ska köra en Black Friday-kampanj kommer på så vis procentuellt inte förlora några pengar på det de säljer, eftersom differensen mellan inköp och försäljning är i stort sett den samma. Sen rear man ut överblivet lager också, till extra lockpris, eftersom de varorna annars bara skulle skrivas av som en förlust. Vilket de i praktiken redan är ändå. Så Black Friday för storföretagen är en affär som alltid går i plus, samtidigt som man dresserar konsumenten att tro att de gör en bättre affär än de annars skulle göra. Och det gör man ju också, som konsument – på sätt och vis.

Men det som egentligen händer här är att vi som konsumenter under Black Friday betalar ett för oss _rimligare_ pris för produkten, mätt mot produktens faktiska värde, medan storbolaget som säljer den till fantastiskt Black Friday-pris i grunden tjänar samma pengar på produkten som de gjort hela året annars. Den bra dealen är i grunden en bluff, även om den ser ut att vara bra för vår plånbok. Och samtidigt som Black Friday-veckan rullar igång, så är planen redan klar för hur man ska kampanja för Cyber Monday, för att pressa ännu mer pengar ur konsumenterna, och norpa åt sig alla som tvekat på köp-knappen under Black Friday-helgen.
Men, med detta menar jag inte att man som konsument inte ska unna sig att handla sitt garn på Black Friday. Som konsument får du en bättre deal, absolut. Men jag tycker det kan vara värt att tänka på att det är BARA du som slutkonsument som får den dealen, och den är i själva verket en bluff.

Den innebär egentligen bara att produkten var överprisad till att börja med, och att produktionskostnaden för den är så låg att det i början av kedjan med största sannolikhet sitter en fattig människa som har svårt att överleva på sitt arbete. En annan effekt av det här är att det är svårt som småföretagare att stå emot det press som betydelsen av Black Friday har, för hur reagerar kunderna som frågar om man kommer ha Black Friday-priser på sina garner och man säger nej? Det blir ett tvång att delta, och för små, lokala företagare finns sällan möjligheten att handla in så stora varupartier att de kan få ner inköpspriset till en nivå där differensen mellan inköpspris och rabatterad Black Friday-pris är den samma som differensen mellan normalt varulager och normalt utpris. Så det som händer i slutändan är att alla småföretagarna är de som får betala kostnaden i kronor och ören för den konsumtionscirkus Black Friday i själva verket är. Det är de som ser sina marginaler krympa och kanske försvinna helt, för att inte riskera att förlora attraktionskraft hos kunderna.

Mina fem öre är att ni unnar er Black Friday-inköp från de stora bolagen om ni behöver något hos dem, men berättar för era lokala, små hantverkare att ni inte tänker handla hos dem till Black Friday-priser. Fråga om ni istället kan få rabatter om ni handlar större mängder garn vid andra tillfällen på året, eller om de funderat på att ha ett stämpelhäfte där de bjuder på varor för en hundring för varje spenderad tusenlapp, till exempel. Små företagare är mycket mindre känsliga för sådant, än de är för de här jättekampanjerna, där de inte har en chans att tävla mot bolag i den storleksordning jag jobbade på (och som jag lämnade ganska snabbt, eftersom jag personligen har svårt med överkonsumtion och detta var helt fel typ av jobb för mig på grund av det). Och handla med omsorg under Black Friday. Om Black Friday-priser är vad som fungerar bäst för din plånbok, och det kanske rent av är din enda möjlighet att få ihop till vissa saker, handla då helt utan dåligt samvete. Men om du har en lokal, liten hantverkare eller garnaffär och din plånbok tål deras ordinarie priser, fundera då på om du behöver en Black Friday hos dem. För hos en småföretagare kan det bli en riktigt nattsvart fredag, där man kanske sålt hur mycket som helst, men ändå sitter kvar med röda siffror i bokföringen efteråt.

Och för de av oss som är tillräckligt köpstarka även utan Black Friday, så tycker jag det kan vara dags att gå till strejk just då, och låta kreditkorten ligga kvar i plånboken. Dels av alla skäl jag redan nämnt, men också för miljöns skull. Alla dessa extra varor som ska ut från alla lager ska först produceras och fraktas dit, innan de ska paketeras om och fraktas ut till kund. Det finns väldigt lite som är ens i närheten av att vara miljövänligt i den processen. Så om du kan, om din plånbok håller för att avstå från Black Friday, fundera på att göra det. Och som sagt, för dig vars plånbok verkligen behöver de tillfällena, så finns det ingen skam i det. Vi har alla olika förutsättningar (själv är jag fattig student igen och har inte ens råd att handla in ett varulager av garner att färga upp, så för min del är Black Friday uteslutet av alla tänkbara skäl, både som företagare och konsument), och vi gör det vi kan för att få ihop vår vardag.

Så. Konsumera inte mera, utan konsumera medvetet, och känn aldrig någon skam om din plånbok har mer vakuum än pengar (jag vet precis hur det känns). Det är vad det är, och vi kan inte alla kliva upp på barrikaderna i varenda fight som finns. Men jag tycker man ska vara medveten om att Black Friday inte är en stor rabatt-helg, utan det är i själva verket startskottet för julhandeln, den mest konsumtionstunga tiden på året. Det har ingenting att göra med att sälja ut överblivet lager billigt. Absolut ingenting. Det handlar BARA om att dra på oss våra spenderbyxor och få oss att just börja spendera. Och de där rabatterna under den där inledande helgen är i grunden bara till för att vi i ett antal veckor ska känna att vi gjorde en bra deal då, och därför kan unna oss att handla extra under veckorna fram emot jul också. För det är den faktiska effekten av endorfinrusningen vi upplevde när vi gjorde en bra deal på Black Friday – den gör oss mer benägna att spendera extra pengar även under veckorna som följer, och vi kan också motivera det för oss själva med att “jag gjorde ju en sån bra deal på den grejen på Black Friday, så nu kan jag unna mig det här…”.”

Rant over. Och bild på garn inköpt på icke-Black Friday-helg. Inte för att jag egentligen har råd, men någonstans inbillar jag mig att jag en vacker dag ska bli rik och berömd vantdesigner. Typ. Och då lär jag ju ha garn att designa vantar med. Och sen ska jag VERKLIGEN dissa hela Black Friday-grejen. Jag måste bara bli berömd först. Eller bli en sån där influencer. Det verkar vara en bra grej för att nå ut till folk.

Vant-design-garn överst. Blivande Baby Yoda nederst, tror jag (om jag får till det).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *