Tre burkar pepparkakor, två pepparkakshus och en begravning

Vår helg i korthet, från fredag till söndag, har bestått av begravning, pepparkaksbak, och dekorering av pepparkakshus och pepparkakor. Och jag är helt slut som artist.

Låt oss börja med begravningen. Min moster K, som så oväntat dog den 27 november, begravdes i går. Jag har varit enormt tagen och sorgsen över det hela, för även om livet kom emellan och vi haft svårt att bibehålla en tätare kontakt under de senaste 15 åren, så har hon ändå alltid varit en väldigt viktig människa för mig. En människa jag inte alls var beredd på skulle gå ur tiden så tidigt som det nu blev. Jag har liksom haft den här tanken om att jag en vacker dag skulle bygga min bobuss, och att jag stundtals skulle vara där uppe, både för att hjälpa till med saker som kunde behövas hjälp med, men även bara för att umgås. Och nu är hon plötsligt borta och det blev ett stort hål i tillvaron där hon alltid funnits.

Mitt syintresse kommer från början från henne, och hon lärde mig att göra äggsallad och hon lärde mig hur man klipper och permanentar hår. Hon introducerade mig till Boney M, och när hon skrattade, så skrattade hon med hela kroppen. Hon var enormt duktig på hantverk av alla de slag, och i mina ögon praktiskt taget oslagbar i köket. Ingen gjorde slåttergröt som hon, och doften av hö som torkar kommer för alltid vara förknippad med när hon lärde mig hässja hö.

Jag har gråtit floder sedan jag fick veta att hon hade dött. I dag är första dagen jag tar mig igenom utan att gråta, men sorgen är fortfarande väldigt närvarande och kommer vara det ett tag. I morgon ska jag skriva ett brev till min morbror. Jag tror han skulle uppskatta det mer än ett telefonsamtal, faktiskt. Sedan ska jag ta fram juldukarna min moster sydde åt mig, stryka dem, och lägga på dem.

Den här helgen har hela familjen varit samlad, och det har varit skönt att ha alla hemma. 16-åringen och jag bondar mer än någonsin, och det är otroligt skönt. 13-åringen kan bitvis vara väldigt mycket tonåring, men undantaget ett par timmar i går, så har det faktiskt varit en alldeles underbar vara-tillsammans-helg. Det vill säga, de har inte bara suttit med näsan i sina mobiler och datorer. 😛 Nej, vi har däremot betat av årets pepparkaksbak, och bakat två pepparkakshus, en tomtesläde och två renar, och fyllt tre kakburkar med pepparkakor. Vi höll på i tre timmar med bakandet i går, och i dag var det ett par timmars dekorering som stod på schemat. Dessutom gjorde både 13-åringen och 16-åringen julgodis, sorter de själva valt; skumtomte-choklad och ischoklad. 16-åringen smaksatte sin ischoklad med lite konjak, men vi var väldigt försiktiga med doseringen – lite för försiktiga, insåg vi sen, för det smakade bara ischoklad. Men det är ju också gott. 🙂

Det råkade bli en väldigt tunt kavlad julbock på en av plåtarna, så han blev lite bränd. Vi döpte honom genast till Gävle-bocken… 😛
13-åringen till vänster, som håller på att förbereda choklad och skumtomtar för sitt godis, medan 16-åringen sitter till höger, och har fått in sin ischoklad i kylen, och nu kontemplerar hur pepparkakshuset ska dekoreras. (Inga ansikten på bild på deras egen begäran.)
Nu händer det grejer.
Skumtomtar och choklad blandas.
Dekorering av pepparkakshus och pepparkakssläde.
Nu har 13-åringen också kommit igång med dekorering av pepparkakshus.
Kristyr på tork. Vi glömde dock att limma dit “glaset” i fönstren innan dekoreringen började, men jag petar dit det i morgon, när jag ska montera alla delar.
Nu i kväll har jag hela köksbordet fullt i pepparkakor med kristyr på tork. 🙂

Eftersom jag fick en massa äggulor över från kristyrtillverkningen, så försökte jag komma på något vettigt jag kunde använda dem till, och landade i att jag skulle göra aioli. Det är något jag aldrig har gjort förut, mest för att det inte är något vi normalt sett brukar ha på bordet. Men nu råkade jag ha en massa ingredienser hemma för att göra saffransfisksoppa med nystekta frallor till, och sånt passar ju aioli väldigt bra till. 😀 Så det var bara att slå igång – och det var ju så klart busenkelt, som det ofta är. Och galet gott! Hädanefter gör jag nog aioli varje gång jag får äggulor över. 😛

Saffransfisksoppa, frallor och aioli. Vansinnigt gott!

Ja, det var i grova drag min helg. Förutom en bunt mormorsrutor då, som jag ska börja montera nu. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *