Trädgårdsbonanza galore

I dag blev det trädgårdsbonanza galore, och lite till. Åtminstone känns det så. För det känns på något sätt som jag fick MASSOR gjort i dag, och det är ju aldrig fy skam.

Min morgonrutin numera är att ta hand om växterna inomhus något av det första jag gör. Det ska vattnas och pysslas om lite, och blommor ska pollineras. Först och främst är det ju tomaterna som blommar just nu, men i dag upptäckte jag att även paprikorna har börjat blomma – hurra!

Paprikablomma. 🙂

Efter att morgonrutinen var avklarad, så ägnade jag lite tid åt att prata med min syster på Skype, planera dagen, äta frukost (nåja, det var väl mera lunch egentligen) och att fixa gelélocket på ‘Madammens ostekake’ som jag gjorde i går. Sedan var det bara att smörja in sig ordentligt med solkräm för några timmar utomhusarbete.

Först gav jag mig på att utöka landet lite mer, så att jag kunde få ner ett par rader morotsfrön och en liten plätt med rädisor. När det var gjort skulle jordgubbarna nätas. Jag ville inte lägga nätet direkt över plantorna så att de fastnar och river sönder dem, utan jag ville ha stolpar som lyfte upp nätet en bit från backen, och tillräckligt högt för att jag skulle kunna kliva in under där för att plocka jordgubbar sen. Det var hög tid att göra det nu, för nu har det kommit små gröna jordgubbar på flera plantor, och jag tror skatorna vet om det. För tro det eller ej, de blev som tokiga när jag hade fått ner stolparna och började dra nätet, och jag svär på att de skällde ut mig. Och när jag behövde gå runt till framsidan ett par minuter för att hämta en grej, och sedan återvände till baksidan, så hoppade en av dem runt i potatislandet, bredvid nätet jag höll på att spänna upp. Den blängde ilsket på mig innan den flög upp i det höga trädet jag har mitt i trädgården, och satt sedan där uppe och skällde på mig tillsammans med sina kompisar ända tills jag var klar med det projektet. Jag skojar inte – jag tror på allvar de skällde på mig för det där. De är smarta, de där rackarna, och de gillade nog inte att bli avskuren från alla jordgubbar framöver…

Nätade jordgubbar utom räckhåll för fåglarna. Den delen av landet närmast kameran är där jag sått rädisor och morötter, och i morgon ska jag försöka hitta orken att bredda det ytterligare, för att så lila morötter. Men sedan kommer jag behöva näta i de delarna också, för förra året hade jag ju problem med att hela första omgången av lila morötter jag sådda blev uppäten av fåglar (eller kanske katter?) så fort det hade blivit några centimeter blast ovanför ytan. Så i år tänker jag näta även morötterna, vilket innebär att jag måste näta hela bredden här närmast kameran, som ett L. Med lite tur har jag tillräckligt mycket nät som det är, men jag kommer behöva en bunt stolpar till.

Efter att jag var klar med att gräva land för och att så morötter och rädisor, samt att näta in jordgubbarna, så tog jag mig an gamla sandlådan, som skulle få bli pallkrage för kikärtorna. Jag hade några örter där förra året, fast jag minns inte riktigt vad det var, men nu var det bara helt övervuxet. Och när jag började gräva, så var sanden under jorden jag hade lagt på förra året proppfull i små, svarta myror, så det slutade med att jag inte bara grävde bort allt ogräs, utan även skottade ur merparten av all sand också.

Tro det eller ej, men mitt i bild där finns det en gammal sandlåda, som ska få bli pallkrage…
Jord påfyllt, en provisorisk klätterställning fixad (har ingen aning hur mycket kikärtor behöver egentligen, så jag höftade bara), och en bunt kikärtor utplanterade.

Jag passade även på att plantera ut mer honungsört bland solrosorna, samt peta ner fler solrosfrön och en bunt blåklintsfrön också. Jag hade tänkt peta ner lavendelfrön också, men så stod det på påsen att de fungerade bäst om de förodlades, så jag ändrade mig och ska så några i kruka först och hellre plantera ut sen.

Mer grejer nerpetade bland solrosorna, som i sin tur växer och verkar må bra.
Solrosor och rhododendron, och en massa ogräs. Och så häcken då, förstås. Jag har att göra! 🙂

Jag passade på att så grönkål i en av pallkragarna bredvid solrosorna, innan jag övergick till att vattna allt som växer, och fotografera lite till trädgårdsdagboken.

Blomsterkrassen börjar se lite mindre halvdöd ut nu – äntligen!
Min Morning glory verkar trivas i sitt hörn, och nu börjar den klättra lite mer. Nice! 🙂
Prästkragar och blåklockor fortsätter växa för fullt.
Pumpaplantorna hänger fortfarande med, men de två till vänster har tagit mycket stryk av all vind. Det är bara den högra som ser helt frisk ut, men alla tre har samtidigt nya skott på sig, så det finns fortfarande hopp om att ro i land detta.
Hängmattan kom också på plats i dag! 😀
Och nu kommer potatisen också! 😀
En vallmo som rymt börjar slå ut, som den första av alla vallmon jag har på tomten.
Petuniorna på balkongen uppe börjar ta fart på allvar nu också. Så kul!
Jag har massor av de här på tomten också, men är inte säker på vad de är… måste kolla det i morgon.

Efter att all trädgårdsbonanza var avklarad, så åkte jag och handlade, full i jord och med håret på ände, because vem sjutton bryr sig. Har man jobbat i trädgården i nästan 3½ timme, så får det lov att synas, tycker jag. 😛 Sedan blev det mat, en snabbt ihopsnickrad pastasallad, följt av ett ljuvligt bad jag längtat efter hela dagen. 🙂

Började läsa en ny Riley Sager-bok i badet i dag. Den här sägs vara ännu bättre än den förra jag läste, så jag har höga förhoppningar!

Efter badet kunde jag äntligen sjunka ner i soffan med stickningen och en bit ‘Madammens ostekake’, och det var såååå nice!

Kvällens stickprojekt – en rosa long john till en av kaninerna. 🙂
‘Madammens ostekake’, som blev en liten aning lösare i konsistensen den här gången än jag brukar göra den. Men den smakade precis lika gott som vanligt!

Dagens bonus:
Knät som gjorde så ont i går att jag inte visste vart jag skulle ta vägen, var helt och hållet smärtfritt i dag. Så konstigt! Men mycket välkommet. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *