The spreadsheet (konsten att skapa en underbar jul)

Varje år får jag höra vuxna människor säga att julen aldrig blir sådär underbar som man tänkt sig, att det bara är en myt att få till det. Det blir aldrig tindrande barnaögon osv osv. Men vet ni, i vårt hus har vi faktiskt alltid det. Okej, de tindrande barnaögonen har numera blivit tonårs- och unga vuxna-ögon, och mystiken har bytts ut mot mera uppskattning av umgänge, god mat och att kanske få något roligt i julklapp, men principen är den samma.

Då kan man ju fråga sig hur jag åstadkommer detta vartenda år, och dessutom som ensamstående mamma? Det är absolut en befogad fråga, och jag delar så gärna med mig av mina knep. Eller egentligen finns det bara ett knep: The spreadsheet.

För att få den där alldeles underbara julen så behöver du planera för den. Inte de tindrande barnaögonen och allt det där, för det kan du egentligen inte påverka – dina barn är sina egna personligheter och de kommer ha samma personlighet på julafton som annars, med eller utan tindrande ögon. Däremot ska du planera för allt runtomkring. Och då pratar jag inte bara om inköpslistor över mat och listor över vilka julklappar du ska fixa, utan även en tidslinje.

När du skapar en tidslinje finns det en annan sak också som du ska göra – nämligen att ta dig bort från tänket att allting ska hinnas med under december. Tvärt om, du ska planera så att du har så lite förberedelser som möjligt att göra i december. Helst ska du bara ha kvar julbakning som inte kan frysas och julpyntande, och inte så mycket mer. Now, nu kanskje du tänker att du bor i en lägenhet och bara har ett litet frysskåp under ditt kylskåp, och att det faktiskt finns gränser för hur mycket du kan stoppa in i det. Jag vet hur det är, jag har själv bott på det viset. Då vill jag säga att det är dags att investera i en riktig frys. Om så bara en sån där som är 60×60 cm, om det är det absolut enda som går att klämma in. Men även en sån rymmer mer än man kan tro, de kostar inte jättemycket, och det lilla de kostar kommer du få igen i sinnesfrid OCH kronor, eftersom det ökar dina möjligheter att storhandla och/eller ta del av extraerbjudanden på ett annat sätt året om. Så punkt 1 om du har ont om frysmöjligheter är att förbättra den biten.

Punkt 2 är att börja baka och tillverka mat redan i november. Passa på när det är extrapris på köttfärs exempelvis, och lägg ett par timmar någon dag på att sno ihop julköttbullarna, och stoppa dem i frysen. Själv gräddar jag mina på plåt i ugnen, och stoppar dem i påsar så fort de svalnat, innan jag lägger dem i frysen. Det går mycket snabbare än att steka dem i stekpannan, och när du ska servera dem så kan du steka dem i stekpannan då, vilket ger den där ytan man vill ha också. Om hemgjorda köttbullar är en viktig sak på julbordet, så är det här en enorm tidssbesparing. Dels för de timmar det tar att göra köttbullarna, men för att det även tar en del tid innan och efter på förberedelser och disk. Om du gör bara det en lördag eftermiddag i november istället för att försöka klämma in det tillsammans med allting annat dagen innan julafton, så kommer du ha minskat julstressen rejält. Har du ytterligare rätter eller saker du vill baka till jul, som kan frysas, så gör du samma sak med dem. Fixa i god tid innan och stoppa i frysen bara.

Punkt 3 är julklapparna. Om du som jag är ensamstående förälder med tunn plånbok, så är det nödvändigt att rationalisera vilka som ska få julklappar över huvud taget. För mig innebär det att mina barn får, och min syster, och ibland skickar jag något litet till hennes man också. That’s it. INGA andra får julklappar från oss. Och man behöver inte heller vara enastående förälder med tunn plånbok för att vara hård i den frågan. Det finns ingen som helst anledning att lägga en smärre förmögenhet på julklappar till allt och alla om man inte egentligen har lust att hålla på med det, och är man vuxen tycker jag även man ska kunna stå på sig och säga ifrån om man utsätts för press i den frågan från andra familjemedlemmar. Säg nej. Vill du inte, så behöver du inte.

Punkt 4 är också julklappar, men nu ska vi prata om VAD man ger i julklapp. Och har du barn, så är din uppfostran en viktig del här. Visst, för en del barn kommer det kännas jobbigt när klasskompisarna kommer tillbaka efter jullovet och har fått dyra julklappar och de själva inte alls fått det, men om barnen växer upp i en miljö där det är något naturligt att ha begränsade medel och att man får använda huvudet och vara lite kreativ i sådana frågor, så blir det inte en lika stor sak. Om föräldrarna inte är öppet stressade över ekonomin och allt man inte har råd med, så slipper barnen lära sig samma sak, helt enkelt. Om du stressar över allt du inte har råd med, så lär du dina barn att det är vad man gör om man inte har gott om pengar, att begränsade medel är något man ska vara stressad över. Monkey see, monkey do.

Ett annat misstag som görs frekvent är att man väntar med julklappsfrågorna ända tills december. Rookie mistake. Sätt istället som mål att julklapparna ska vara klara till 1 december, och ägna hela året fram tills dess på att fixa dem. Om du sedan fixar någon klapp i december, så är det en bonus. Barn är inte så ombytliga som man kan tro, och genom att vara lyhörd kommer du få alla idéer i världen till julklappar under hela året innan julafton. Suckar barnet längtansfullt när de ser en Barbie eller en leksaksbil eller brandmansoutfit? Gör en egen lista över alla dessa önskningar för varv de dyker upp, och fundera på vad du kan åstadkomma. En special edition Barbie för 1500 kr kanske alltid ligger utanför din budget, men du kanske kan få tag på en för 99 kr, och lite fina tyger från vänner och släktingar, eller kanske från stuvavdelningen på Ohlssons tyger? Om du gillar att sy och sticka kan du skapa fantastiska outfits sena kvällar under året medan barnen sover, eller om barnet självt är intresserad av sådant, så varför inte ge dem dockan som den är, och en låda med tyg och band som de själva kan skapa av. Eller att ni gör det tillsammans. Dockkläder är dessutom inte större än att de kan sys för hand om man inte har tillgång till en symaskin.

Om man har tillgång till symaskin, så finns det mängder av saker att göra. Man kan exempelvis sy fantastiska kostymer och dräkter åt barnen, kanske samla till en utklädningslåda. Besök de lokala loppisarna för att hitta roliga hattar och andra tillbehör för en liten peng, och gör en klädkista av en flyttkartong. Utnyttja alla reatillfällen som ges under året, för ALLA affärer har dem flera gånger på ett år. Gillar barnet att måla? Istället för att välja mellan antingen billig och dålig kvalité på vattenfärger eller svindyr dito – köp en låda akrylfärger och ett paket penslar när Panduro har rea och extrapriser, och så några billiga målardukar till det. Jag har hittat 40×50 dukar för en tia styck hos Karlssons (som tyvärr inte finns kvar längre) och hos Tiger såg jag för några veckor sedan små målardukar i olika former, också de för en spottstyver. Ett lock från en glasslåda duger utmärkt som palett, och har man ett större barn så kanske de kan göra en palett till sig själv eller i julklapp åt ett syskon på slöjden. För det kreativa, målningsintresserade barnet har du skapat en stor, fin julklapp för under 200kr, och det är en julklapp du kan införskaffa när som helst under året så att den kostnaden inte hamnar i december.

Vid det här laget har vi alltså skapat fyra olika listor; en för mat, en för julklappsidéer, en för NÄR vi ska göra all julmat som kan göras i förskott, och en för NÄR vi fixar de olika julklapparna. Nästa lista som ska göras är vilka julklappar som är klara och vem de är till. Nu har du hela tiden koll på vilka som får vad, och att det blir rättvist fördelat mellan mottagarna. Det nästa vi ska göra är att hitta ytterligare inspiration, och nu kommer vi till Pinterest. Pinterest är en guldgruva av inspiration för DIY julklappar, både för stora och små. Skapa egna boards där du spar alla idéer du hittar, och skriv in de bästa idéerna som förslag på din julklappsförslagslista. Hittar du saker som får dig att känna “YES!”, så planerar du in att försöka göra dem så fort som möjligt. Återigen, julklapparna ska spridas över hela året, inte fixas under ett tvådagars affärsmaraton i december, tillsammans med 200 000 andra stressade människor som är ute i samma ärende.

Om du har möjlighet, börja lägga undan en liten slant varje månad från och med januari, för att skapa en liten pengahög för eventuella dyrklappar i december. Kanske dyker det upp en ny spelkonsol eller något annat dyrt som du normalt sett inte har råd med, men som kanske kan möjliggöras om du redan har åtminstone en del av pengarna? Samtidigt ska du inte må dåligt över en plånbok som kanske inte ens medger en 50-lapp undanlagd i månaden. Det är vad det är, och vi är många som varit där. Du är inte ensam.

Punkt 5 – julefrid. Den här punkten är precis lika viktig som alla de övriga. Gör en lista över vilka saker som är viktiga för DIG och hur DU vill att din jul ska vara. Jämför sedan med hur verkligheten ser ut. Your mission, should you choose to accept it (and you should), är att fundera på hur du ska ta dig från hur det brukar vara till hur du vill att det ska vara. Brukar du kuska runt bland en massa olika släktingar på julafton, men önskar att du kunde stanna hemma och aldrig ens byta om från pyjamas hela dagen på julafton? Fundera då på vad som krävs för att åstadkomma det. Du har all rätt i världen att få fira julafton som du själv vill, och du är INTE förpliktigad att leva upp till andras förväntningar. Men glöm inte att bädda i god tid för de ändringar du gör, om de involverar släktingar och andra människor! De kommer förvänta sig att du gör som du alltid gjort, och ju längre du väntar med att meddela att du kommer göra saker och ting annorlunda den här gången, desto större besvikelser och sura miner. Börja senast vid påsk meddela alla involverade att i år kommer saker och ting bli annorlunda, och stäng öronen om dina val inte bemöts med respekt. Det kommer för det mesta handla om att deras förväntningar inte kommer infrias, inte att de inte respekterar dig. Ge dem tid att vänja sig. Och vad gäller de som faktiskt inte respekterar dig och vad du behöver, så kan de ta sig i brasan – pardon my french. Men är det någon människa vars förväntningar du inte under någon omständighet behöver leva upp till, så är det den som inte visar dig respekt. Stå på dig, oavsett vem det är.

Okej, nu börjar det likna något. Vi har koll på maten, julbaket, julklapparna och hur vi vill att vår önskejul ska se ut. Nästa steg är vad vi förväntar oss av andra inför julen, vare sig det handlar om våra barn eller vänner och släktingar. Är målet tindrande barnaögon på julafton? Är det en dröm som aldrig gått i uppfyllelse? Då är det dags att se över sina egna förväntningar på andra människor. Känner du dig alltid ouppskattad på julafton? Det innebär att dina förväntningar kring andras uppskattning av allt arbete du lagt ner inte infriats. Vad beror det på? Är de skithögar som inte bryr sig? Har du meddelat att du behöver få den uppskattningen? Jo, jag vet, man vill gärna tro att människor själva ska se och förstå hur mycket du har ansträngt dig för deras skull, och att det ska vara en självklarhet att få uppskattning för det, men verkligheten ser inte riktigt ut så. Om du är den personen som alltid fixar allting och gör ett julbord med 75 olika rätter och alla får riktigt genomtänkta gåvor, så har du också lärt människorna omkring dig att det är den du är och att det är vad du gör. Punkt. Om du gör allt detta, så innebär det att de aldrig förstår hur mycket arbete det ligger bakom, och de flesta kommer aldrig ha vett att uppskatta det på riktigt. Du måste berätta det för dem. Och om de är skitstövlar som inte bryr sig – sluta. Det kommer bara äta upp din egen mentala hälsa. Låt dem fixa sitt eget julbord, eller kräv ombytta roller inför kommande jul. Ställ krav.

Och slutligen – julstämningen. Julpynt och julstädning och allt det där. Ta saker pö om pö. Förrådet av julpynt kommer byggas på sakta men säkert genom åren, och du kan göra väldigt mycket själv med lite glitter och sprayfärg, exempelvis. En fin gren som du spraymålar, eller behåller naturlig, och hänger i taket med lite billiga julkulor och paketsnören kan bli en jättefin juldekoration. Plocka kottar och spara för att dekorera med, och investera i lite hobbyfärg och en liten bit röd filt, så kan du plocka stenar och måla stentomtar med filtmössor till jul. Eller spara en gammal jumper som inte längre passar, som är i ljus färg och ganska tätstickad, köp billigt ris i storpack, och gör hustomtar av (sök på DIY julklappar här i bloggen, så hittar du hur mina blev). Tänk kreativt även här – ett plagg du inte längre kan använda kan bli något annat, vare sig det är en julklapp eller en juldekoration. Och vad gäller städningen – ta det värsta bara. Rena toaletter, badrum och kök är trevligt att ha, men hinner du inget mer i övrigt än att plocka undan värsta kaoset och dammsuga de synliga ytorna lite snabbt, så är det faktiskt helt okej också. Det blir jul oavsett om du skurar golvlistorna med tandborste eller ej, och det är viktigare att du inte går in i julaftonen och mellandagarna med en stressnivå på 2314 på en skala 1-10, än att det är kliniskt rent överallt.

Så, där har ni hela hemligheten. Koll på läget, attityd, vara tydlig gentemot människorna omkring sig och att spara på orken. Om du som jag är enastående förälder, så kan jag lova att vad dina barn kommer minnas mer än något annat är ditt beteende på julafton. Var du stressad, tjatig och arg, eller tog du det lilla lugna och lät jullunchen bli en timme senare än du egentligen hade tänkt, bara för att ni tog extra tid på er för att dekorera äggen tillsammans? Gissa vilket barnen kommer uppskatta mest. Och du själv. Det går dessutom alldeles utmärkt att äta sen jullunch i soffan framför Kalle Anka på tv – jag vet, för det gjorde vi så sent som i går. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *