Tante si taus

Det blev en osedvanligt tung vecka på alla möjliga vis. Inte minst känslomässigt. För ovanpå allt annat som försiggått, så dog även min moster K. Vi hade bristfällig kontakt under många år, men jag växte upp med henne och min morbror som nära grannar, och som liten flicka hade jag ett mer nära förhållande till henne än till min mor. Men på senare år har vi haft lite mer kontakt igen, även om möjligheterna att umgås varit begränsade.

Min moster K var själv barnlös, men jag tror att om hon hade fått välja, så hade hon nog valt mig som sin unge. Jag tror vi förstod varandra på ett outtalat sätt, på någon vänster. Hon kallade mig ‘tante si taus’, som i det här fallet skulle översättas med ‘mosters tös’. Och i många avseenden var jag det. När det blev för jobbigt hemma, så rymde jag till min moster. Jag packade min lilla leksaksresväska och gick till min moster. Jag kan väl ha varit ungefär 2 år första gången jag gjorde det (då bara några hundra meter), och sista gången var jag väl 12 (då bodde vi en mil från varandra), tror jag. Jag gick alltid, det var alltid apostlahästar som gällde, vare sig det handlade om 200 meter eller en mil. När jag rymde till moster, då gick jag.

I veckan dog hon och vi kommer aldrig ses igen. Jag önskar självklart att vi kunde ha umgåtts mer även om jag bott i Sverige, även om jag vet att jag inte kunde ha gjort så mycket för att påverka det. Jag är i alla fall glad jag var upp för ett par år sedan och hann umgås med henne och morbror då. Men det känns i själ och hjärta ändå, det här att vi inte sågs mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *