Sommarlovsdag

I dag blev det en riktig sommarlovsdag. Inte alldeles planerat, men riktigt skönt. Jag sov ut ordentligt, och masade mig i lugn och ro upp under förmiddagen någon gång för att pyssla om mina växter lite och sedan kolla lite mejl och sådant. Bästa sortens start på dagen, det där, och jag har insett hur mycket bättre jag mår om jag inte behöver upp och stressa iväg tidiga morgnar. Jag har gjort det under så många år, och varit uppe och iväg betydligt tidigare än folk flest också, men det har aldrig varit min grej. Att vara uppe till 2-tiden och kliva upp tidigast kl 10 är en mycket naturligare dygnsrytm för mig och har alltid varit det.

Hur som helst, jag inledde dagen med att pyssla om växterna, som jag brukar. Jag pollinerade bland annat tomaterna igen, vilket jag ju måste göra själv eftersom jag har ont om pollinerande insekter i mitt vardagsrum. Det är ju som tur är inte särskilt svårt – jag tar bara en tops och duttar lite inuti varje enskild blomma, först hela raden åt ena hållet och sedan tillbaka igen. Och så avslutar jag med att försiktigt skaka växterna litegrann, så att pollen kan få lossna och flyga runt lite. Jag har dessutom en fläkt i vardagsrummet som hjälper till att få luften att röra sig lite extra där, och som jag hoppas kan bidra också.

Snart blir det tomater! 🙂

Gurkorna gav mig en liten överraskning när jag klev upp i dag. Den mittersta av dem verkar vara över medel intelligent i alla fall…

Gurkan har skjutit iväg ett skott rakt upp mot taket, hittat ögleskruven som sitter där, och lindat sig själv flera varv runt den, för att hålla fast sig själv. Wow! Jag är definitivt imponerad över att den fick till det där helt på egen hand.

Jag hade planerat att fixa en del i trädgården i dag, bland annat att förhoppningsvis börja gräva morotsland och ett litet land för polkabetor och rädisor, som jag fortfarande inte fått ner i jorden. Och jag hade även en halv tanke på att ta en långpromenad/pw innan jag började härja i trädgården, för att få lite konditionsträning också, men ingendera blev det något av. För innan jag gjorde något av det, så gick jag ut och hämtade tvätten jag hängde ut i går, och ställde mig att vika handdukar. I lugn och ro, som jag brukar, ståendes i viloläge liksom, där jag i princip bara jobbar lite lugnt med armar och överkropp medan jag viker. Då smäller det plötsligt till i höger knä, som en blixt från klar himmel. Det kändes som om någon smällde till mig på insidan av knät med ett jättestort gummiband, och så gjorde det jätteont. Pang bara.

Det var med stor möda jag lyckades vika ihop resten av handdukarna, och jag upptäckte snart att det var jättesvårt och smärtsamt att gå, samt att det var nästan omöjligt att böja sig, vare sig jag gjorde det med raka ben eller genom att böja knät på något sätt alls. Men om jag satte mig ner och satt stilla, så kändes det inte alls. Mycket märkligt. Och bara att skrinlägga både promenader och grävande, för det fanns inte på kartan att hålla på med sådana aktiviteter. Och vet ni, det var faktiskt ganska skönt att bara få ta det lugnt istället. Jag skrotade runt och plockade lite här hemma, i lugn och ro och så mycket benet mäktade med, så jag fick bland annat äntligen sorterat lite i alla skor i hallen. Fyra par kunde ställas undan (vinterskor) och tre par kunde kasseras och kastas i soptunnan. Gött! Jag passade även på att göra en cheesecake till i morgon, något jag haft planer på att göra i flera veckor, men som ständigt fått skjutas upp. Nu tog jag tag i den och fick den klar också. Nåja, nästan då, det ska vara ett gelélock på den också, men det kan jag göra när jag kliver upp i morgon.

Under eftermiddagen satte sig 25-åringen och jag och gick igenom några ekonomiska frågor, och jag styrde upp lite administrativa familjegrejer. Sedan tänkte jag försöka ta mig till den närmaste lilla staden för att köpa lite stolpar, för lagersaldot hos dem jag brukar köpa dem hos sa att de hade begränsat antal kvar, så jag ville inte vänta i onödan. Jag ska ha dem till jordgubbslandet, för att fästa bärnätet i, så att jag slipper att det ligger direkt över plantorna och fastnar i dem. Istället bygger jag som en liten bur av bärnät och stolpar, tänkte jag, så kommer inte fåglarna åt mina jordgubbar. Och det börjar absolut bli dags, för nu börjar det finnas små gröna bär på plantorna.

Sagt och gjort, jag försökte mig på att hoppa i bilen och åka iväg för att köpa stolpar, och därefter handla till tacos. Jag haltade ner på garagebacken till bilen, och undrade i mitt stilla sinne hur i hela friden jag skulle klara av att köra totalt 4 mil med mitt trasiga ben, när jag knappt kunde gå. Men hör och häpna – att köra bil var inget problem alls, och det gjorde inte heller ont. Det kändes över huvud taget inte att jag hade gjort något knas med mitt knä. Wut?? Men så fort jag klev ur bilen för att lasta i stolparna och sedan knata in och betala dem, så var det likadant igen, och jag fick halta mig fram samtidigt som det gjorde jätteont. Mycket märkligt. Men jaja, jag fick ju i alla fall mina stolpar.

Efter stolpinköpet smet jag in på Dollar store, som ligger vägg i vägg. Jag behövde handla lite WC-block, och tänkte spana efter lite fredagsmys. Hittade bland annat de här popcornpaketen, som jag bara var tvungen att låta följa med hem. Normalt äter jag inte speciellt mycket popcorn, för jag har så svårt för de där skalen som blir från kärnan, men det här var jag ju bara tvungen att prova.

Smaksatt popcorn. Vi testade salted caramel i kväll, och jodå, visst smakade det just salted caramel. Dock var det svårt att få kryddorna att fördela sig jämnt över popcornen fastän vi skakade påsen ordentligt innan vi öppnade den, så en stor del av popcornen blev liksom inte riktigt smaksatta.

Väl hemma igen blev det snickrande av tacos, innan jag begav mig ut i trädgården för att vattna. Planen i dag var att ge alla växter nässelgödning också, vilket jag ju haft stått i och göttat sig i ett par hinkar här ute. Och nu förstår jag vad man menar med att det luktar illa – det luktar faktiskt avloppsvatten om brygden (nässlor och vatten som fått stå). Jag menar bokstavligt talat bajsvatten. Så luktade det. Men det var inte värre än att det gick att uthärda medan jag höll på i alla fall.

Jag gjorde som så att jag fyllde min vattenkanna nästan full med rent vatten, sedan använde jag en liten sån där turkisk yoghurt-hink att skopa upp nässelvatten ur hinken med (jag hade självklart handskar på) och hälla över i kannan med. Yoghurt-hinken rymmer ca 5 dl, och kannan tror jag tar någonstans mellan 4 och 5 liter. Sedan vattnade jag mina planteringar, och upprepade processen med att fylla vatten i kannan och hälla i en halvliter nässelvatten tills jag hade fått vattnat allt som skulle vattnas. Och lite till. Jordgubbar, prästkragar, blåklockor, pumpaplantor, vallmon, solrosorna, honungsört, kikärtor, krasse, Morning glory, sallad, purjolök och till och med rhododendronen fick en skvätt. Sedan vattnade jag allting inne också, så både gurkor, tomater, paprikor och chili fick också extra näring i dag. Så nu är jag spänd på vad de tycker om det här… En del av mig är lite orolig att de inte ska tycka om det och dö för mig, medan en annan del säger att jag ska sluta oroa mig, för vad fasen – det är organisk näring som jag själv tillverkad av helt naturliga ämnen, så det finns ingen anledning att växterna ska dö eller ens må dåligt över det här. Jag spädde ju dessutom ut det för att det inte skulle bli för starkt. Men ändå, lite pirrigt är det att se vad de tycker om det hela.

I dag fick jag för övrigt årets fröpåse från Naturskyddsföreningen – kul! 🙂 Jag har en idé om var jag ska så de fröna, får se om jag hinner göra det i helgen. Och på tal om frön, så upptäckte jag att Impecta har 30 % rabatt på fröer i lager till och med i morgon, så nu har jag gjort en önskelista på fröer jag vill ha, och dividerar med mig själv huruvida jag har råd att köpa dem. Jag ska sova på saken, så får vi se vad jag kommer fram till i morgon.

Blomfröer från Naturskyddsföreningen.

Jag har ju haft lite besök i min trädgård den här veckan, både av paddor och igelkottar, och i dag hittade jag även en leopardsnigel – hurra! De brukar finnas i min trädgård, och så även i år alltså. Det är bra, för de påstås hålla undan mördarsniglar, även om det inte verkar vara alldeles vetenskapligt belagt att det stämmer. Men det jag vet med säkerhet är att jag inte har problem med mördarsniglar (peppar, peppar), och att leopardsnigeln i alla fall inte gör någon skada på något som helst av det jag odlat hittills. Så den är hjärtligt välkommen i min trädgård. 😀

Leopardsnigel (även kallad pantersnigel) i min trädgård. En välkommen gäst!

Jag fick förresten en liten överraskning av 16-åringen i dag; han hade gjort två nya loom-armband åt mig! Han brukar göra såna där med gummiband i olika färger, och nu fick jag alltså två nya. Nice! Totalt har jag fyra stycken nu, även om jag tycks ha lagt det första på ett så hemligt ställe att jag inte kan hitta det själv ens. Men jag VET att det är här nånstans.

Nya armband, i LGBT-färger, om jag inte är helt ute och cyklar. Det ena är ju regnbågen och det andra är…hm, transgender? Eller den är väl rosa, blå och vit? Hm, måste läsa på lite mer om det här känner jag. Men hur som helst tycker jag båda armbanden är supersnygga. 😀

Ja, så mycket mer har jag faktiskt inte att berätta i dag. Jag har stickat lite strumpor bara, och tittat på stickpodcasts på YouTube, och det är i stort sett det hela. Men det är bra nog, det, och alldeles utmärkt på en oväntat sommarlovsledig fredag. 🙂

Strumpa nr. 3 på stickorna.

Knepigast i dag:
14-åringens humör. 80 % ilska av okänt ursprung, 10 % kaxig, störig, otrevlig tonåring, 5 % glatt humör och humor, 5 % oidentifierat. Det har varit minst sagt förvirrande.

2 kommentarer

    1. Author

      Det här är helt galet – i dag är knät helt smärtfritt och alldeles som vanligt igen! Inte en antydan till ont någonstans. Förstå det, den som kan, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *