Sommarlov och sommarliv

I dag blev ganska precis som jag hade planerat att dagen skulle bli. Det är ju inte varje dag det händer, så det är ju bara att tacka och ta emot. 😀

Jag inledde lugnt med stickning och koll av mejl och sociala medier och sånt en stund, medan jag poade lite lugnt inomhus. Vattnade växterna, sparkade igång diskmaskinen, tvättade ansiktet och typ rullade mig i solkräm (det där med solkrämen är för övrigt mitt starkaste incitament för att gå ner i vikt just nu, eftersom den är så dyr. Mindre kroppsyta = tuben räcker längre. 😛 ). Och så kokade jag kaffe för att göra kaffe latte, fast i dag testade jag något nytt: mandelmjölk istället för vanlig mjölk i min latte. För det är bara att inse att jag på äldre dar blivit laktosintolerant, och att min kropp har ännu svårare med mjölksocker än med fruktos (eller det är väl kanske två sidor av samma mynt, skulle jag tro). Dessutom har jag ju IBS, som jag antagligen är typ född med, och det gör ju att mina tarmar ofta är lite hej-kom-och-hjälp, så att säga.

Att ha IBS är för övrigt ett gissel när man råkar ut för andra tarmrelaterade saker, som mina problem med fruktos och mjölksocker, för det tar ju så lång tid innan jag kopplar att det är något annat än min IBS som tjorvar. Men jaja, samtidigt är det ju inte hela världen, det är ju inte farligt på något sätt, bara obehagligt och i värsta fall smärtsamt om det blir mycket körningar i magen.

Anyway, jag bestämde mig alltså för att testa mandelmjölk i kaffet i dag, för att se om toabesöken kunde begränsas och om det som hände när/om jag behövde springa dit möjligen kunde vara av en lite annan art än vad det blir när tarmarna slår alldeles bakut. Och det kunde det. Det finns ingen som helst tvekan om att all extra mjölk jag satt i mig på sistone varit den största boven. No big deal, för normalt sett dricker jag inte mjölk särskilt ofta längre, så annars är det mest bara glass som ställer till det för mig. Grädde är jag inte helt hundra på, men jag tror att jag tål det bättre av någon anledning. Och hårdost och smör och sånt är inga problem alls. Med andra ord en väldigt typisk laktosintolerans av det slag som oftast drabbar oss i vuxen ålder. Så, hädanefter får det bli mandelmjölk och liknande när suget efter kaffe latte inträffar, så får jag åtminstone inte problem på den fronten.

Det där med att undvika fruktos är däremot en helt annan femma – jag älskar ju att baka och göra efterrätter och grejer! Och så all frukt jag behöver vara försiktig med dessutom… Fruktosgrejen har jag inte löst än så länge, men det kanske kommer så småningom. Om inte annat så när barnen flyttar hemifrån och jag blir enväldig i matbesluten. 😉

Jag har tryckt i mig fyra stycken såna här i dag, för att kolla vad som hände om jag bytte ut vanlig mjölk mot mandelmjölk. Och det som hände var…ingenting. Vilket i det här fallet är en bra sak. Tarmarna har varit nöjda och glada hela dagen! 😀

Efter några timmars lullande inomhus var det dags att pallra sig ut för att kolla tempen i poolen. Jag svidade om till bikini, och fick faktiskt 16-åringen med på noterna också – han följde med ut och badade i vår lilla pool! För tre månader sedan hade det varit fullständigt uteslutet, och då inte för att det var mars månad och inte så värst badvänligt väder utomhus, utan för att hans kroppsdysfori var så stark att det var helt otänkbart att klä sig i badshorts och linne, och lika otänkbart att lägga i sig i en pool utomhus. Men i dag, åh, i dag, då hände det! Det är STORT! Det innebär inte att han inte har kroppsdysfori längre, för det har han fortfarande, men det innebär att han blivit så trygg i sig själv att den inte nödvändigtvis är ett hinder för såna här saker. Och det är så fantastiskt underbart att ni anar inte. Vilken WIN!

Vi låg ett bra tag och plaskade i den där poolen, han och jag, och pratade om ditt och datt. Det var varmt och skönt, precis lagom varmt och skönt dessutom, för att ligga där i dag. Sen upptäckte vi att poolen var precis lagom djup för att man skulle kunna göra riktiga armhävningar och faktiskt klara av dem, eftersom man har lite extra lyftkraft av vattnet. Galet bra! Nu blir det armhävningar i poolen varje dag framöver, så kanske jag faktiskt kan få lite styrka i armar och axlar till sist, kombinerat med allt grävande jag hållit på med. 😀

Efter badet knatade 16-åringen in för att duscha, och jag förflyttade mig till hängmattan istället. Där blev jag liggande i halvskugga i en dryg timme eller så, medan jag läste klart ‘Liftarens guide till galaxen‘. Det var riktigt najs att ligga där med, och jag kände mig så nöjd med mig själv att jag hanterade hettan i dag så bra. Eller snarare att jag lyckades sysselsätta mig på precis lagom nivå för att inte må dåligt när det var över 30 grader varmt.

Färdigläst! Ja, inte för första gången då, det här är en bok jag läser om med jämna mellanrum.

När jag hade legat klart i hängmattan började det bli dags att göra något vettigt. Eller ja, att ligga i skuggan i hängmattan när det är en bit över 30 grader varmt är väl för all del ganska vettigt, kan jag tycka, men ni fattar vad jag menar. Så jag dök in under bärnätet hos jordgubbarna och började rensa lite ogräs, samtidigt som jag gallrade ur rädisorna lite. Och tro på fan att den där förbaskade paddan som alltid ska skrämma slag på mig hade grävt ner sig under en jordgubbsplanta, i den fuktiga, svala jorden där. Höll ju på att skita på mig, i vanlig ordning. Antagligen tur jag hade styrt undan komjölken i dag, för vem vet vad som skulle ha hänt med opålitliga tarmar i det läget, haha.

Jag tog även tag i en annan grej som jag egentligen hade tänkt göra i fredags, men som inte blev av: Gödning till alla växter. Jag har ju gjort nässelgödning, och tanken var att jag skulle ge alla växter det en gång i veckan så här inledningsvis. Nu blev det en smula förskjutet, så det fick bli i dag istället.. Och jag ska säga er det, att det där doftar banne mig inte rosor! Huuuu! Men det är riktigt bra! Och nu kan jag med gott samvete koppla av i en vecka i alla fall, innan det är dags att ha på gödning igen. Det tar ju sin lilla tid med det där, för jag har ju dragit igång ganska mycket planteringar.

På tal om rosor, förresten, så har de precis börjat blomma. Det ska bli så kul att se hur mycket det blir i år. De fick lite särskild gödning av mig tidigare i våras, både bananskal och kaffesump, för det tycker rosorna om.

En nyutsprungen ros.
Än så länge är det bara någon enstaka ros som slagit ut, men jag hoppas allt det här ska vara översållat snart. Projekt för morgondagen blir dock att rensa bort allt som inte ska växa tillsammans med rosorna, t ex busken till vänster i bild.

Nu börjar förresten de första jordgubbarna mogna – hurra! Längtar så efter att kunna plocka egna jordgubbar. 😀

Nu börjar de första jordgubbarna byta färg och bli röda. 😀

Jag hann vattna med gödning i ungefär hälften av trädgården innan jag tyckte det var dags för en paus och att handla till middagen. Klockan var nästan 19 innan jag drog iväg, men det passar våra tider bra just nu. Dessutom är det så mycket skönare att äta på kvällen, när temperaturen börjar sjunka lite. Fast just i dag var det inte så mycket som sjönk…några minuter i 19 i kväll var det fortfarande 31 grader varmt ute. Jag vet inte ens om jag vill veta hur många grader det var när solen låg på som värst mitt på dagen och under tidig eftermiddag…

Stön…

Jag längtar redan nu tills på måndag, när temperaturerna ska sjunka mer mot 20 grader igen, och kände redan i dag att jag var ‘over it’ med hela sommargrejen, i alla fall vad gäller sol och värme. 😛

Hur som helst, dagens middag skulle bli pastasallad, och till efterrätt tänkte jag göra rabarberpaj, eftersom rabarbern jag flyttade tidigare nu har tagit sig nåt alldeles kolossalt, och det var hög tid att börja skörda. Och inte bara det – i dag var det även dags att skörda den första gurkan! Hoho, vad kul! 😀

Dags att skörda den större av gurkorna!
Perfekt gurka. Man ska inte vänta för länge med att skörda, de är godare när de är lite mindre, och så tar de bara en massa kraft från de mindre gurkorna om de får sitta kvar för länge.
Fönsterodlad gurka till pastasalladen i dag. 😀
Rabarberpaj på egna rabarber. Gott!

På tal om att odla – i dag såg jag att något börjat växa i citronkrukan! Hoppas, hoppas det är en citron, och inte bara ett ogräs som letat sig ner i krukan. 😀

Blivande citronträd eller ogräs, det är frågan.

Jahanej, nu är klockan galet mycket, och det är hög tid att lägga sig på laddning igen. I morgon är en ny dag! Jag räknar med att den kommer se ut ungefär som i dag, och hoppas alla dagar till och med söndag kan passera så här väl, trots den outhärdliga hettan. För även om jag haft en helt okej dag i dag, så är jag fortfarande på inget sätt ett fan av den här värmen. Jag föredrar att det är max 25 grader varmt, och gärna att det stannar runt 20-ish grader. Det är alldeles tillräckligt mycket sommarvärme för mig.

Dagens lättnad:
En jättestor, oväntad räkning har äntligen löst sig, och en oro jag burit på i 6 månader kan börja släppa taget lite. Puh!

2 kommentarer

  1. Åh heja M!!!!!

    Och du, testa Oatlys havredryck deluxe -(blå förpackning kyldisken) till latten. Den är sååååå god och gräddig. Och skakar en förpackningen vinnaren häller upp så blir den härligt skummig också.

    1. Author

      Åh, tack för tipset! Den ska jag absolut testa. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *