Smyga igång

Att ha julklappsverkstad lite året om, och att dricka julmust och äta saffransbakat långt innan december är en sak, men något jag alltid hållit styvt på är att inte börja julpynta förrän 1. december. Och då är det i stort sett bara julgardiner, adventsstakar och -stjärnor som kommer upp. Sedan kommer det bit för bit lite andra julprylar, men det riktiga julpyntandet sker egentligen inte förrän dagen innan julafton.

Jag har börjat tumma lite på det där med åren. Dels har jag ju alltid jobbat mycket, och dels har jag alltid haft inställningen att december ska man njuta av. Julklapparna vill jag helst ha klara innan 1. december, så att det enda man gör den månaden är just att pynta, baka och laga mat. Men just eftersom jag har jobbat mycket, så har inte logistiken hållit riktigt för det schemat, och jag har smugit in saker lite tidigare ändå. Fast i år är det rekord. I dag har jag nämligen klätt in räcket upp till andra våningen med grangirlanger och ljusslinga och jag har hängt upp den första julstjärnan. Men den tänds inte förrän kvällen innan 1 december! Det kommer inte på fråga, hur mycket julnörd jag än måtte vara. 😛

En av mina favoritsaker – grangirlangen med ljusslinga mellan våningarna.
Första stjärnan på plats, men ännu inte tänd.

Jag hade också funderingar på att förbereda för min adventskalender i kväll, men jag har lite beslutsångest. Normalt sett har jag alltid använt fönstret här ovan till det, och gjort 24 rutor med snöspray, och så hängt upp ett filthjärta med dagens datum i varje ruta vartefter. Men jag vet inte…i år har jag liksom ingen lust med det. Jag har hellre velat boa in mig och dra för gardinerna den här hösten. Ja, jag gjorde faktiskt det i köket, med stora köksfönstret ut mot vägen, och det var så himla skönt! Som att bo i en kokong. 🙂 Så i år blir det ingen adventskalender ut mot vägen, utan jag tänkte helt enkelt spänna upp ett snöre någonstans, och hänga alla filthjärtan på det vartefter. Jag kan bara inte bestämma mig för var jag ska sätta upp det. Jag får klura lite till på det.

Och på tal om julstjärnor förresten – minns ni hur jag pratade om att försöka få min julstjärna från förra året – blomman alltså – att blomma om? Well, det går lite sådär med den saken. Nu har jag hållit på och reglerat ljustillgången för den varenda dag i två månader och tre dagar, men inte ett rött blad så långt ögat når, än mindre några blommor (de små gula pluttarna i mitten av de röda bladen är själva blommorna, de röda bladen är bara blad). Men den växer och frodas fortfarande! Jag börjar dock fundera på att överge hela projektet med att få den att blomma om. Den verkar inte vara på humör för det alls. Eller så ger jag den en vecka eller två till kanske? Vi får se.

Vi har ju inte mycket till vinter här just nu. Det var minusgrader och snö i typ fyra dagar för ett par veckor sedan, men sedan dess har det varit grått, regnigt och plusgrader. Fast enligt långtidsprognosen ser det ut till att vi kan komma ner mot nollan igen, och kanske rent av få någon minusgrad precis lagom till 1. december. Så vinter lär det bli, vilket innebär att det är hög tid för lite skovård. 24-åringen fick nya kängor nyligen, och jag har mina gamla trotjänare som det är dags att ta fram igen. I dag blev det lite impregnering bara, främst på 24-åringens kängor, medan jag behöver laga mina lite. Jag har två sömmar som släppt lite, som skulle behöva sys, alternativt att man limmar de skarverna, om jag kan hitta ett bra lim för ändamålet. Jag funderade på om Aquasure kanske kunde vara något… Det används bland annat för att limma våtdräkter och allt möjligt annat av den typen av utrustning, så tätt är det ju i alla fall. Sen är det ju frågan om det fäster i materialet. Jag får kika lite på det. Jag kan så klart lämna in dem till skomakare också, men ni vet ju hur jag är – Kan själv! Haha. 😛

Nya innersulor ska de få också, de har blivit lite hårda inuti med åren. Har sett att det finns någon sorts gelésula man kan köpa på Apoteket, funderar på att testa såna. Annars filtar jag nog egna sulor och stoppar i, tänker jag. Men när de är lagade, har fått en till omgång impregnering och nya innersulor, så kan jag nog använda dem i flera år till. Hittills har jag haft dem i…hm…vetisjutton om jag minns det riktigt, vid närmare eftertanke. Men det är minst 6 år i alla fall. Kanske 7. Eller 8, rent av. Det syns så klart att de inte är sprillans nya, men jag tycker ändå de är schyssta för att ha använts så länge. Men så är det ju Ecco, och jag gillar att ta hand om mina grejer, samtidigt som jag inte tycker om att köpa nytt. Min outvecklade shopping-gen, ni vet.

Vinterputs på gång!

Åh, vet ni, jag kom just att tänka på en grej som hände för ett par år sedan. Det var vår, och jag hade letat rätt på en lite tunnare jacka att ha på mig, en som jag köpte på rea någon gång under 90-talet, och som vid det här laget i princip hade blivit inne igen. Anyway, när jag kom till jobbet så var det en av kollegorna som glatt kommenterade “Åh, ny vårjacka! Snyggt!” – och jag blev faktiskt förnärmad! Jag sa inget till honom, han ville ju bara väl och ge mig en komplimang för min jacka, men jag reagerade instinktivt med att bli irriterad, eftersom det aldrig någonsin skulle falla mig in att köpa en vårjacka. Never. Alltså, jag skulle aldrig köpa en jacka specifikt för att ha under våren, sedan en sommarjacka, en höstjacka, en vinterjacka – ja, ni fattar. För mig var det höjden av miljömässig egoism att tänka så. Jag hade köpt jackan den gången för 20 år sedan därför att det är praktiskt att ha en lite tunnare jacka ibland, oavsett vilken årstid det är, och jag har använt samma jacka i över 20 år. Den ser fortfarande ganska ny ut och är en ganska enkel, klassisk modell, så den passar liksom alltid. Men bara tanken på att jag skulle ha köpt jackan enkom för användning den våren…huuuu! Sånt kan jag inte med.

Kanske är det bara jag som är konstig. Men jag har väldigt svårt för just överdriven konsumtion, i synnerhet för egen del. Jag kommer inte ge mig på någon annan i den frågan och skälla ut dem, men i mitt stilla sinne kommer jag nog alltid önska att mänskligheten över lag kunna tänka till lite på den fronten och börja fundera lite mer på vad som är faktiska behov, och vad som är onödig konsumtion.

Okej, jag kliver av min soap box nu – det finns julklappar att göra! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *