Skoledagbok

Förra veckan berättade jag om min minnebok, som jag hade när jag gick i första klass, som 7-8-åring (jag fyllde 8 år den vintern). När jag blev äldre och gick i 6:an-7:an nånting, så kom skoledagboken istället. Eller skoldagbok, som man skulle säga på svenska. Det var en sorts tematisk skoldagbok, som det fanns ett gäng olika varianter av, där man dels hade en almanacka för att skriva in läxor och såna saker, men även allt möjligt annat som rörde sig i huvudet på en tonåring.

Jag använde såna ända fram tills jag flyttade till Sverige 1992, som 19-åring, och den här, på bilden här ovan, är den allra sista jag hade. Lefsa. Ordet betyder dels lefse, som i maträtten, men i Norge används det även i en annan betydelse: När något är nött, slitet och väldigt mycket använt, så där att det knappt hänger ihop längre, då är det ei ‘lefse’. Och en skoldagbok som hänger med en dygnet runt i ett helt år blir ju onekligen ganska nött.

Jag älskade mina skoldagböcker och önskar jag kunde få tag på såna i dag med. Jag är en sån som skriver ner allt möjligt och vid alla möjliga tillfällen, så för mig är en sån perfekt att ha. Jag har försökt att scrapbooka mina egna sedan dess, eftersom såna inte finns att köpa (i alla fall inte i Sverige), men det har liksom inte varit samma sak. Trist, men inte så mycket att göra åt förmodar jag.

Här har jag bott i Sverige i några månader bara, och håller på att ta lastbilskörkortet. Uppenbarligen en väldigt lugn vecka, där bonusdottern ska komma under helgen. De övriga veckorna är dock väldigt personliga också, så de vill jag inte publicera här. 😛
Kul grej att hitta: Längst bak i Lefsa fanns en adresslista, och där hittade jag adresserna till mina gamla brevkompisar! Eva-Liisa bodde i Finland, och vi var brevkompisar i närmare 10 år, har jag för mig. Kaori bodde i Osaka i Japan, och vi skrev till varandra i åtminstone 6-7 år. Kan undra vad de gör i dag?

Det är onekligen lite kul att återse de här sakerna. Har du kvar några minnen från grundskolan och tonårstiden? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *