Shut up and take my money

Det blev ännu en svintidig morgon i dag, men i dag behövde jag bara göra 16-åringen sällskap till tåget, så fixade han resten på egen hand. Och som han fixade sin dag! 😀 Resan till skolan gick jättebra, han hann i tid till första lektionen och var duktig och åt sin medhavda frukost mellan första och andra lektionen. Sedan gick han SJÄLV och käkade lunch – alltså fastän han inte känner någon alls där(!). Och på lunchen började han prata med en klasskamrat, som i sin tur sedan bjöd på kaffe, och så pratade de bort lite väl mycket tid och missade halva lektionen i samhällskunskap. Men whatever, det kunde jag faktiskt inte bli upprörd över, för bara grejen att gå till lunch helt själv OCH få en ny kompis första riktiga skoldagen, och alltihop helt utan ångestdämpande mediciner är helt fantastisk. För ett halvår sedan skulle det över huvud taget inte hända. Mind blown! 😀 Och inte bara det – 16-åringen har redan bestämt sig för vilken klasskamrat han ska säga hej till i morgon, och försöka bli bekant med. Det är så galet mycket WHOA över det hela att ni kan inte föreställa er det! 😀

…fast fortsättningsvis får han ju se till att inte missa sina lektioner. 😛

Efter sista lektionen tog han sig så hem helt för egen maskin, och landade hemma strax efter att jag hade kommit hem från min lilla utflykt i dag. Han var glad och nöjd med dagen, log med hela ansiktet, och berättade allt som hade hänt. Underbart!

En annan kul grej var att hans svenskalärare tydligen visste vem jag var och använde min bok i sin undervisning (jag har alltså skrivit en bok om skandinaviska språk som används av svenskalärare både på gymnasie- och universitetsnivå, och utdrag ur den har varit med på nationella prov osv), och hade visst sagt nånting i stil med att jag kanske kunde komma dit och prata om det, typ. Haha, visst, det kan jag väl göra, om det får plats i mitt schema i övrigt.

Jag åkte på min egen lilla utflykt i dag, och besökte en optiker för att få linser inför ett testuppdrag jag ska göra för Smartson. Jag trodde det skulle bli samma enkla synundersökning som jag fick göra för flera år sedan, förra gången jag var nyfiken på linser, men nejdå – den här killen gick grundligt till väga och kollade typ allt och lite till. Det var faktiskt riktigt intressant! Dessutom var han galet trevlig och skrattade mycket, och en optiker jag känner att jag gärna går till i framtiden också, även om just det här stället ligger dubbelt så långt bort som optikerna i människobyn (det är testet av linser som är kopplat till vissa specifika optiker, det är därför jag behövde åka så långt).

I alla fall, han tittade och mätte och fotograferade och jag vet inte allt, och resultatet blev att jag i dag, för testets skull, fick linser som var +0,75 för vänster öga och +0,5 för höger öga, som är liksom vardagslinser för allt jag ser på längre håll än en boklängd, och så ska jag komplettera med läsglasögon om jag ska läsa. Men om jag trivs med linser, så ska vi prata om en bättre lösning där jag inte behöver både glasögon och linser, och då blir det troligen progressiva linser, om jag klarar av att ha det. Han berättade också att jag antagligen har lite astigmatism också, fast jag tror det var bara på ena ögat…minns inte riktigt, men nåt sånt.

Jag fick se bilderna han tog på insidan av mina ögon också, och han berättade att jag hade jättefriska ögon. Jättefina blodkärl, inga skador, ingen sjukdom, musklerna jobbade perfekt och så vidare. Jättekul att höra! Det enda jag har är bara den här åldersgrejen då, att jag ser sämre på grund av att jag blivit äldre, men inget annat. Väry nice. 🙂

Ett stycke friskt öga, som det ser ut på insidan. 😀
Ett till friskt öga, hurra! 😀

Jag ska ärligt säga att jag hade nog avbokat det här besöket i morse om det inte vore för att jag skulle fått betala för det då (i och med testet är det annars gratis), för jag var ruggigt trött och sliten i dag. Men så här i efterhand så är jag jätteglad att jag åkte. Dels för att optikern var så fantastiskt trevlig och glad, men också för att jag fick bekräftat vad jag misstänkt om att jag inte har samma styrka på båda ögonen och att jag kanske har lite astigmatism, och jag fick en idé om vad det skulle kosta för mig att ha progressiva linser sen. Tyvärr ryms det inte i min budget just nu, men jag hoppas jag kan få till något framåt våren om inte annat. Då kommer det bli shut up and take my money, jag lovar! 😛

Testlinser. Egentligen skulle jag ha fått för 10 dagar, men han hade bara 5 dagar kvar. Och det räcker ju för att testa i vilket fall.

När jag kom hem var 14-åringen vaken, och berättade att han hade vaknat vid 10-tiden i dag. Han måste alltså ha vaknat strax efter att jag åkte till optikern. Hurra för det också, för det innebär att han faktiskt anstränger sig för att vända tillbaka dygnet. 😀 Och vet ni, jag tycker jag börjar märka en liten, liten skillnad i hans mående nu när han har varit på sin medicin i en vecka. Humörsvängningarna verkar börja jämna till sig en liten aning, och jag hyser gott hopp inför framtiden gällande både hans mående och skolgång. 😀 Fick dessutom fixat hans busskort i dag. Var tvungen att ringa kommunen och efterlysa det, för nu är det två veckor sedan det var beställt och ingenting har dykt upp än. Det visade sig bero på att kommunen ligger efter med alla ansökningar, och dessutom ändrar de från år till år hur ungdomarna ska åka, men i år var det busskort till ordinarie busslinje som gällde för åttorna, som tur är. Det busstoppet ligger nämligen bara hälften så långt från vårt hus som busstoppet för kommunens upphandlade busstjänst för skolelever, och de kör ju mycket oftare om dagarna, vilket ger en mycket större flexibilitet. Kommunen godkände hur som helst hans ansökan per telefon, så nu kommer hans kort i början på nästa vecka, om allt går som det ska.

I övrigt en lugn eftermiddag på min kant, och jag toksomnade faktiskt på soffan ett par timmar. Jag var helt slut. Utöver det har jag inte gjort så mycket annat än att handla lite, fixa lite mat och att skriva lite i den andra bloggen (det inlägget hittar du HÄR). Nu börjar jag helt klart bli redo för sängen igen, och ser fram emot att åtminstone få sova till 7 i morgon. 🙂

Dagens idé:
Jag är ju en sån som inte köper nya möbler, utan hellre tar över andras begagnade möbler. Det har inneburit att mitt hem för det mesta ser ut som en loppis i möbelväg. Planen har alltid varit att måla om och snofsa till, men dels har jag inte riktigt haft ekonomi för allt jag velat göra, och dels har jag inte haft något som känts som en klockren idé för något så permanent som möbelfärg. Tills i dag. För nu vet jag vad jag vill göra åtminstone med alla möbler i vardagsrummet (nå, allt som är trä då) – jag vill måla det så att det får den där mjuka, ljusgrå färgen som drivved har! Jag tänker mig att jag får jobba med tre olika färger för att få fram djupet jag är ute efter, och lägga en varm, ljusbrun färg, en ljus, nästan silvergrå, och en vit, som jag torrborstar på. Känner mig grymt taggad på den idén! Måste bara finansiera den. Fast några burkar målarfärg kan väl inte kosta all världen, va?

Dagens gud-va-skönt:
Blev inte bokad på jobb i morgon heller, vilket innebär långhelg. Regnig långhelg dessutom. Nu hoppas jag bara på att vara superinspirerad att storstäda hemma i dagarna tre. 🙂 Behöver dessutom få färdigt några fler kalenderpaket i helgen, så det är skönt att vara ledig i morgon och få en långhelg.

2 kommentarer

    1. Author

      Men visst är det alldeles fantastiskt?? 😀 Blir så galet glad, jag med. 16-åringen har växt enormt som människa det senaste halvåret, efter att han flyttade hit. 🙂 Och jag tror 14-åringen är på god väg nu också. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *