Ravelry

Ni som stickar, virkar, handfärgar, spinner och/eller designar med garn – ni finns väl på Ravelry?

Alltså, det stället är en guldgruva av inspiration och kunskap. Och den enskilda community som arbetar mest aktivt med inklusivitetsfrågor. ALLA ska känna att de har rätt att ta plats i det utrymmet, oavsett bakgrund, hudfärg, nationalitet, whatever. I vintras/våras blev det exempelvis en diskussion kring just inklusivitet som var superintressant, och som ledde till ett mycket mer medvetet arbete kring hur man inkluderar alla möjliga människor. Exempelvis det här att det fanns så få stickmönster med mörkhyade människor som modell på. Det skickar ju faktiskt också ett budskap.

Anyway, det är en helt fantastiskt community, och det är en guldgruva av mönster man kan ta del av. Alla vi indie-designers finns så klart där, och har våra mönster antingen publicerade direkt på Ravelry eller länkade därifrån till våra webshoppar, och man kan hitta både köpemönster och gratismönster.

Denna enkla krage är ett gratismönster jag har ligger i min webshop, som du kan hitta via Ravelry också.

För all del är det väldigt mycket som är på engelska, men det finns mängder av mönster även på de skandinaviska språken. Och för den som designar, så finns det möjlighet att lägga upp mönster på typ alla språk som finns! Man väljer vilket språk man har designat på som en av inställningarna innan man har lagt upp sitt mönster, vilket gör att det blir sökbart även på den termen, alltså att man kan söka på mönster på exempelvis serbo-kroatiska eller azerbajdzjanska, eller vilket språk man nu har använt. MEN, det är inte så att ens mönster aldrig kommer synas om man har skrivit det på ett språk som kanske inte används så mycket, därför att det kommer även dyka upp som alternativ för de som inte valt ett särskilt språk. Och det som nästan är allra bäst, är att om du har designat något som väldigt många gillar men på ett språk som kanske inte alla behärskar, så kommer det alltid dyka upp någon som erbjuder sig att hjälpa dig översätta det till fler språk. 😀

Men man behöver självklart inte vara designer för att hänga på Ravelry, tro nu inte det. De allra flesta är där för att ta del av andras mönster och den community som finns, för att vara med i olika grupper och KALs och MALs och CALs. Alltså Knit Along (KAL), Make Along (MAL) eller Crochet Along (CAL). Det är som att ha ett ständigt pågående stickcafé tillgängligt.

Så, om du är hantverkare och sysslar med garn på något sätt, då är Ravelry stället för dig. Själv har jag hängt där sedan juni 2008, och trivs bara mer och mer. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *