Random måndag – årets sista

Den här månaden har jag bakat och tillverkat saker i köket i ganska stor utsträckning, och jag har tyckt om det mer än jag gjort på ett bra tag innan. I dag gjorde jag piroger med köttfärsfyllning, kakdeg (som i “cookie dough”, alltså den sorten man har typ i glass eller bara äter som den är, som godis), och jag har gjort i ordning efterrätten för morgondagen – Frozen Champagne Salad. Nu är det för all del inte så värst mycket champagne i den, så varför den heter så vet jag inte. Kanske för att man kan dricka champagne till? Men det kan man ju till det mesta, om man vill. Och varför man kallar det sallad kan man ju bara spekulera i… 😛 Hur som helst, jag snickrade ihop en egen variant på den i dag, men ersatte valnötter med pluttar av kakdeg eftersom 13-åringen inte gillar nötter, och så vispade jag grädde jättehårt istället för att använda Cool Whip. Men annars är min likadan som originalet, och innehåller i övrigt färskost ihoprört med socker, och sedan blandar man i jordgubbar, krossad ananas, banan, grädde, kakdeg och ställer in det hela i frysen. Det blir lite Ben&Jerry’s över det hela.

Degknådning kan vara rätt rogivande. Och vore det inte för att man måste kliva upp så förbannat tidigt, så kunde jag kanske ha övervägt att bli bagare eller konditor, men jag har gjort mitt på den punkten. I flera år var jag känd som hon som klev upp innan hon ens hade lagt sig, så tidigt var jag uppe (03:30 oftast), och jag känner mig väldigt färdig med sånt.

Karlsson har gått i konkurs och stängt. Trist, även om jag inte är den som shoppar särskilt mycket. Men när jag behövt något till trädgården exempelvis, så har det varit riktigt smidigt att ha dem så nära. Men no more. Snyft.

Jag har gått upp en hel del i vikt i år, i synnerhet under sommaren och hösten. Det stör mig inte nämnvärt (det försvinner ju rimligt enkelt igen sen, om man vill), men om man samtidigt har IBS, så kan det ge upphov till sällsamma upplevelser. Som när magen blir lite extra svullen och tarmrörelserna får det att kännas precis som när man var gravid och det sparkades där på insidan… 😛 Lika delar nostalgi och lite freaky, om jag ska vara ärlig. 😛

Hallå? Är det någon där inne…?

I morgon är det nyårsafton. Eller rent tekniskt har den ju redan börjat. Men i alla fall – eftersom raketer på pinne förbjöds den 1 juni i år, eller jag förmodar i alla fall att det är därför, så har jag inte hört en enda smällare eller raket så här långt i december! Lycka! Det gör mig inget heller om det inte blir några fyrverkerier i morgon kväll, men jag är samtidigt förberedd på att det kan bli det. Vi får helt enkelt se. Jag ser i alla fall fram emot en nyårsafton med betydligt mer sinnesfrid än jag haft på 30 år nu. Hjärta på det!

På tal om nyår, så är nyårsmiddagen så klart spikad och klar, och i år kör vi med ett glatt hopkok av tunnbrödsrullar med färskost och julskinka (det skulle egentligen vara renkött, men det fick jag inte tag på här ute, och hamburgarkött blev nedröstat av 24-åringen, så då greppade jag ett plån färdigskivad julskinka på extrapris för 10 kr och kör på det istället) till förrätt, tillsammans med mini-Västerbottenpajer. Det sistnämnda mest för att jag har grejer hemma för att göra en laddning till, so why not liksom. Huvudrätten blir sedan Zeina’s kycklingfilet i basilikasås, med ris till. Och efterrätten har jag ju redan berättat om. Dricka blir vatten, kolsyrat vatten eller bubbelvattensaft (alltså saft blandat på kolsyrat vatten). Ja, för samtliga. Alkohol är inget som förtärs nämnvärt ofta av någon av oss vuxna (typ aldrig), och definitivt inte av ungdomarna. Vi är inte så förtjusta i sånt, och det går alldeles utmärkt att skåla i kolsyrat vatten, om man nu vill göra det. 🙂

Kvart i två i går natt gick handtaget till kylskåpet sönder. Fästena var bara smulor och det hela var bortom all räddning. När jag tittade närmre insåg jag att det inte är första gången handtagen på både kyl och frys fått umgälla, för båda har fått tillskott av skruvar här och där, vilket gör att det inte längre finns något att skruva i på någon av dem. Funderade först på att flytta upp fryshandtaget till kylen, men eftersom det också har spruckit och är skruvat vid sidan om originalskruven, och plasten såg misstänkt porös ut även där, så blev det istället ett hastigt temporärt “handtag” tillverkat till kylskåpet, mest för att det inte ska vara så förbaskat svårt att peta upp det.

Strippor kan användas till mycket… 😛

I dag har jag lagat mina favoritpyjamasbyxor för tredje gången. Tyget mellan låren, där det skavs mest, har fortfarande bitar som är sköra och går sönder, så rätt vad det är dyker det upp ett nytt hål. Men jag tänker fortsätta laga på dem tills de är ett enda hopkok av lappar och lagningar för jag älskar dem hejdlöst. Jag vill bo i dem. För evigt. Amen.

Jag har varit skitduktig i dag, och noggrant passat på att klockan inte blev över midnatt innan jag matade in de två räkningarna som ska vara betalda 31/12 – bara för att upptäcka att banken tydligen anser nyårsafton som röd dag också, och att räkningarna därför inte kommer gå iväg förrän 2. januari. Väry annoying.

Jag var även skitduktig och kom ihåg att det egentligen är sophämtning här på onsdag 1 januari, vilket är röd dag, vilket i sin tur innebär att hämtningsdagen blir ändrad. När jag gick in på Vafab’s sidor för att kolla, så hittade jag ingen annan information än att soporna hämtas antingen 31/12 eller 2/1. Hepp, bara att lasta tunnan i kväll och dra ut den till vägen då, så får vi se om det blir hämtning i morgon eller torsdag. Är i alla fall riktigt nöjd med att jag hade koll på den grejen och kom ihåg att dubbelkolla vilka datum som gäller.

På lördag blir 13-åringen istället 14-åringen i ett år framöver. Börjar så smått planera för födelsedagen, men han önskar sig inga presenter, jag har inga idéer kvar och plånboken är tom, och vi är så förätna att det är svårt att komma på bra idéer till födelsedagsmiddag. Det enda jag vet är att jag ska göra norsk karamellpudding till efterrätt, för det har jag bestämt sedan länge. Dels för att jag vill göra en sån från scratch, och dels för att han älskade snabbvarianten (pulver som rörs ut i mjölk, har jag för mig att det var) som jag fick tillskickad mig för ett antal år sedan av min syster. 13-åringen är dock lite inne på att köra ett nostalgirace på lördag, med tecknade serier och filmer han minns sedan han var liten (vi hittade några av dem på Netflix och ViaPlay), och han ville ha samma glassgrej som de gjorde på hans dagis i Uppsala istället för tårta. De brukade tydligen köpa ett paket 2-litersglass, vända paketet upp och ner på ett stort fat, och så lägga frukt runtom. Kommer bli den enklaste “tårta” jag någonsin gjort, haha. Middagen spånar vi fortfarande på, och det är ju ingen panik att bestämma den biten ännu.

Jag har säkert en massa annat småjox jag skulle kunna lägga till här, men nu hägrar senaste episoden av Cozy Up på YouTube och jag har en gigantisk skål med godis här som definitivt behöver min hjälp (jag lär inte gå ner i vikt på den här sidan nyår, om man säger så… 😛 ). Jag återkommer i morgon med årets allra sista inlägg. Vi hörs då!

Gooooodis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *