Random lördag

Det blev en intensiv vecka, där almanackan varit till bredden full, och det känns som att en sammanfattning vore på sin plats. Here goes: Jag har skrivit mängder denna vecka, både blogginlägg och annat. Och jag har läst mer än jag gjort på evigheter.

På denna veckas läslista: ‘Screenplay’ av Syd Field, en veteran inom just konsten att skriva screenplays. Och den här boken kommer jag skriva mer om i ett eget inlägg!

Jag var till sjukhuset och gjorde några ultraljud för att utröna varför jag fått en bula i storlek med en tennisboll nedanför revbenen på vänster sida, och fick bekräftat att det inte var något farligt. Det trodde jag i och för sig inte heller, men alltid skönt att få det bekräftat.

Ultraljud på g!

Det här har också varit veckan då jag satte mig framför kameran igen, och började filma mina YouTube-podcasts (okej, egentligen är väl “videocast” den korrekta benämningen, men de allra flesta kallar det podcasts även om det är film). Först ut var min Knitcast, och där strulade det mesta som kunde strula, men sedan gick det bättre, och innan veckan var över hade jag filmat även en DIY-snutt om hur man kan laga sina raggsockor, och ett nytt avsnitt av min sy-podcast. Den enda som är publicerad så här långt är stickpodcasten, som lustigt nog var episod 13 och publicerades i går, fredag den 13:e, haha. Det var faktiskt inte planerat, det bara råkade bli så. Anyway, nästa vecka kommer de andra två grejerna jag filmat, en på måndag och en på onsdag.

Jag lärde mig även lite nya grejer när jag skulle editera filmsekvenserna, vilket var kul. Jag använder Premiere Pro, och tycker det är ett fantastiskt roligt program att jobba med, och har saknat det under tiden jag inte filmat något. Den här veckan lärde jag mig hur jag vänder en filmsekvens 180 grader, samt hur jag kan göra för att få en suddig sekvens lite tydligare. Kul! Men jag börjar behöva en ny dator för att jobba med de grejerna, för min har svårt att orka med. Och när jag är klar att editera, så måste jag rendera filmerna på natten utan något annat igång på datorn, annars kräks den. 😛

På YouTube följer jag förresten en kanal som heter The Nomadic Movement, som skapas och drivs av Jordan och Kaylee, ett par som reser runt i sin husbuss, och som på senare tid befunnit sig i Panama. Förutom att resa runt i sin husbuss, så har de även en dröm om att köpa en bit mark för att bygga ett tiny house på. De lever i praktiken min dröm, med andra ord. Hur som helst, för en dryg vecka sedan hittade de helt oväntat en pärla i Panama: staden Boquete. Allt de önskar sig verkar finnas där, och de har börjat titta på olika tomter. Planen var egentligen att de skulle göra det här i USA, men av någon anledning är det olagligt nästan överallt i USA att bygga som de vill göra (vilket är ganska märkligt, med tanke på att det är så mycket mer miljövänligt), så de tänkte som så att de fick väl helt enkelt göra det olagligt då. Men så dök det här stället upp, och att de hittade ett ställe i Panama som bara kändes så fullkomligt rätt var ganska otippat för dem båda. I alla fall, nu har de lämnat anbud på en tomt, det har varit förvecklingar, de har tittat på andra tomter, gått tillbaka till den första, osv. Och eftersom deras YouTube-kanal inte är i realtid, så började de göra korta, dagliga snuttar på sin webbsida istället, där vi har fått en kort video varje dag de senaste dagarna, där de berättar vad som hänt i frågan just den dagen. Otroligt fascinerande och man fastnar liksom i det hela, och det blir som en adventskalender att öppna varje dag, haha.

De finns som The Nomadic Movement på YouTube, och på hemsidan https://www.thenomadicmovement.com/

Jag har tillverkat ohemula mängder mackor med ägg och kaviar, och det har snickrats jordnötssmör, köttbullar i gräddsås och en massa annat.

Jordnötssmör. Världens enklaste grej att göra själv. Allt du behöver är en påse saltade jordnötter och en köksmaskin med knivar. I med nötterna, kör på högsta hastighet tills du fått en krämig konsistens (eller den konsistens du föredrar), and that’s it! Tar bara några minuter att göra. 🙂
Miniköttbullar i gräddsås. Confession: Jag kör ofta med pås-såser. Snabbt och enkelt liksom. Undantaget bechamelsås och ostsås och sånt, de gör jag alltid från grunden. Men typ gräddsås och bearnaisesås, det blir jämt påse. Fast nu har jag fått tummen ur och börjar göra egen gräddsås också, och har bara én sak att säga om det: VARFÖR har jag inte gjort den själv jämt?? Gudars, så gott det är!

Jag har börjat jobba lite mer strukturerat på mitt bokskrivande, och bokat in mer tid för bokskrivande. Det ska jag göra fortsättningsvis också. Jag går ju och bär på en massa historier, och det är faktiskt hög tid att jag strukturerar upp mitt skrivande igen.

Jag skrev ett galet stort prov i onsdags, som jag höll på med från kl 13 till 23:45 på kvällen. Med ett par pauser för att fixa mat, så blev det en examination om 10½ timme effektiv tid. Gissa om min hjärna var full i mesost efter det… Examinationen var förresten en Google-grej, för er som undrar. Det var ingen direkt utbildningsgrej i skolform, så att säga, utan det var jobbrelaterat. Sjukt skönt att vara klar med den!

Jag har haft galet intressanta diskussioner och samtal med vänner, och fått jättefina meddelanden av människor som tycker om mig. Bland annat fick jag världens goaste videohälsning på min namnsdag från min f.d. granne! Fantastiskt roligt! Jag hade noll koll på att jag hade namnsdag, så det blev verkligen en överraskning. 😀 Saknar grannarna hur mycket som helst förresten…

Jag har försökt komma igång med träningen igen, men den intensiva veckan gjorde att jag fick vara lite snäll mot kroppen och hålla mig till powerwalks. Men powerwalks är ju en galet bra motionsform och något jag tycker väldigt mycket om, så det var inte mig emot. 😀

Ute i spenaten och vinglar.
Skulle egentligen fota den här fina byggnaden, men råkade istället ta ett foto med roliga ljusreflexer från solen.
Rönnbären är ljuvligt illröda nu.

Annars så har jag insett att jag är en sån människa som bara kan planera én vecka åt gången, och som inte kan göra alla mina rutingrejer på exakt samma tidpunkt varje vecka, för då kräks jag. Jag kan exempelvis inte träna kl 20 tre dagar i veckan varje vecka, vecka ut och vecka in. Första veckan går bra, andra veckan börjar jag ruttna, och tredje veckan börjar jag bli hatisk. Jag behöver mer variation, helt enkelt. Så nu schemalägger jag mig själv en vecka åt gången, och undviker så mycket repeterande rutiner som möjligt. I går satt jag exempelvis och sydde ihop ett jättesnyggt schema för nästa vecka, det tog mig över en timme att få till som jag ville – OCH SÅ SPARADE INTE MIN GOOGLE-KALENDER SCHEMAT! Gaaaaah! Den SA att den sparade varje gång jag valde spara, men tror ni den gjorde det? Icke! Argh – såna gånger hatar jag verkligen teknik och önskar jag hade gjort allting på papper istället. Bara att börja om igen i dag då. Fast i dag har jag tagit en bit här och en bit där, och schemat är inte på långa vägar färdigt ännu.

Jag har förresten länge vetat att jag hade en massa stickade strumpor och raggsockor som jag behövde laga. Jag sätter i stort sett ingenting annat på mina fötter, undantaget när jag ska träna eller måste iväg på ett möte där skodonen inte medger stickade strumpor, så de används flitigt i mitt hus. Mina fötter ska bära mig genom hela livet, så jag är ganska petig med vad jag sätter på dem. Hur som helst, jag bestämde att nu var det dags att ta tag i det där med å få lagat de där strumporna, och om jag tar ett par om dagen, så borde det gå ganska fort. Jomenvisst…jag hade 23(!) par som behövde lagas. Heh…det blir alltså drygt tre veckor av strumpfixande för min del. Men det går bra! I dag är femte dagen och fem par är fixade och klara så här långt. 🙂

Strumpfixerier på g. Till höger de som är klara, till vänster de som återstår.
‘Varför inte ha lite kul med det hela?’, tänkte jag, och slog till på chockrosa lagning på mina gamla, svarta trotjänare.

Vogue Knitting skickade i slutet på veckan ut en kul grej. De tänkte skapa en ny fashion show, Kaleidoscope Fashion Show, som ska gå av stapeln på Vogue Knitting Live den 17 januari nästa år, och de har skickat ut en uppmaning om att skicka in sina bidrag för bedömning. Om jag är sugen? JA! Om det är way out of my league? Oh ja, hur mycket som helst. Om jag gör det ändå? Inte alls omöjligt, om jag bara kommer på en bra idé och hinner innan deadline. Man ska nämligen skicka in tre olika designskisser som minimum, en av dem måste vara en tröja/kofta/klänning eller liknande, de andra två kan vara exempelvis sjal och mössa. Om man gör en mössa måste man dock ha nånting mer än bara en mössa. Man har till 20 oktober på sig att göra det. Och om man är en av dem som går vidare, och vill ha högupplösta foton av sina plagg i programmet (det vill man), så måste alla plagg vara klara och fotograferade innan 2 december. Och slutligen måste alla plagg skickas in så att de finns på Vogue Knittings huvudkontor i New York senast 6 januari. Alltså, det kanske låter som gott om tid, men det är det INTE. Inte för att komma på en originaldesign som ska möta det tema de har tänkt sig, är genomarbetat och provstickat, blockat, fotograferat och skickat till Vogue. Men det vore kul att prova, bara för att. Nu tror jag inte jag blir utvald, jag är alldeles för lite wild ‘n crazy i mina designs för det de har tänkt sig, tror jag, men ändå. Några skisser kan jag ju göra och skicka in i alla fall, och kanske några bilder på arbetsprov. Why not, liksom. 🙂

Här kan man läsa mer om detta: https://www.vogueknittinglive.com/portal/KaleidoscopeFS

I dag, lördag, skulle jag egentligen ha varit på Comic Con med barnen, en tradition vi haft i flera år nu. Tyvärr blev det inte så, pga orsaker, och det blev inte heller Pride-parad i Sala heller, som inte är så långt från där jag bor. Istället har det blivit en hemmadag med diverse fixande och ett lyxigt långt bad, vilket inte heller var fy skam. Mellanungen är hos sin pappa den här helgen, medan de andra två är här hemma, vilket är perfekt eftersom mellanungen fyller år om ett par veckor och jag därför kan ägna delar av helgen åt att snickra födelsedagspresenter. 😀

På tal om födelsedagspresenter, förresten… I januari fyller jag år, och om man kunde önska sig människor i födelsedagspresent, så skulle jag önska mig den här killen. OMG, vad snygg han är! Alltså håret…ah, vad snyggt. Ni får ursäkta mig, men jag går verkligen INTE igång på den där rakade stilen så många killar kör nu för tiden. Det är helt enkelt inte snyggt. Det här däremot…det är nästan så man skulle printa ut och sätta på nattduksbordet som inspiration innan man drar iväg till drömländerna. 😛

Nej, nu ringer mat- och sovklockan för fullt här, så jag ska snickra ihop lite middag innan jag börjar göra födelsedagspresenter till den blivande 16-åringen.

Trevlig helg på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *