Premiär

I dag gjorde jag kåldolmar för första gången någonsin. 😀 Vackra blev de inte och jag glömde ha i äggen i smeten, men frånsett det så blev det i alla fall något som hyfsat mycket liknade kåldolmar och smakade som kåldolmar ska.

Det blev förskräckligt mycket kåldolmar också. Jag hade ett kilo blandfärs eftersom jag tänkte att de 600 gram som stod i receptet nog skulle bli snålt tilltaget för fyra människor som alla äter som Usain Bolt efter att han sprungit tvärs över Afrika (typ). Det var bara det att jag hade missat den lilla detaljen att man skulle koka risgrynsgröt(!) och blanda i också, vilket ledde till ohemula mängder smet att fylla i kålbladen. Ja, det blev så mycket smet att jag frös in drygt hälften av smeten till en framtida middag, efter att jag hade gjort slut på alla de förvällda kålbladen och fyllt min jättestora långpanna med kåldolmar.

Det blev rent av så mycket att efter att alla fyra hade ätit klart, så kunde jag dessutom frysa ner tre färdiga portioner med kåldolmar, potatis och sås. Så nu i kväll har jag burit ner tre färdiga matlådor, en stor låda kåldolmssmet, två små hinkar med kålbladsvatten att koka sås på (vilket jag nu i skrivande stund inser var rätt onödigt eftersom jag ändå måste koka mer kålblad innan jag kan göra slut på smeten, men jaja), och tre stora, hembakta bröd som jag bakade i går.

Med upp från frysen följde det en falukorv, som i morgon kommer förvandlas till Korv Stroganoff till lunch åt mig, och middag åt ungarna närhelst de behagar äta. Själv ska jag jobba kvällspass på sjukhuset i morgon, och kommer vara borta från 12:30-tiden till 22-tiden på kvällen, men det passar mig utmärkt att laga mat på förmiddagen på det där sättet, så får jag en ordentlig måltid innan jag åker och ungdomarna kan äta när det passar dem. Det är bra att ha stora barn! 🙂

I dag har det annars varit en lugn dag. Kåldolmarna var det mest tidskrävande i dag, annars har det varit mest disk, tillverkning av chokladpudding och att äntligen snickra den där brownies-kakan jag skulle göra i fredags. Och så har jag läst massor. Nöjesläst. Jag håller just nu på med ‘Allt jag fått lära mig’ av Tara Westover, en fascinerande berättelse ur hennes liv och om hur hon växt upp bland mormoner och med en ganska fanatiskt religiös pappa, och om hur hennes uppväxt såg ut. Rekommenderas!

Nu i kväll är jag ganska trött, men samtidigt nöjd med att få jobba på sjukhuset i morgon. Jag tror att jag måste lita på magkänslan och säga nej till att jobba på schema inom äldrevården i sommar, och hellre ta strödagar när och om jag orkar, och så bara hålla tummarna att det finns tillräckligt mycket jobb på sjukhuset så att jag kan få vara där istället. Det passar mig betydligt mycket bättre.

Nå, dags att diska lite, och kanske läsa en liten stund till, innan jag tar min trötta lekamen och kryper i säng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *