Oväntat

Hemma igen sedan snart ett par timmar. Och nu har antagningsbeskedet kommit för röntgen och geovetenskap. Reserv plats 100 på den första, och antagen till den andra. Det var ungefär vad jag förväntade mig. Ingen röntgen i år alltså, men ny möjlighet nästa höst, om jag inte hittat något annat vansinnigt roligt innan dess. Och antagen till geovetenskap, som jag inte kan använda till något sen.

I dagarna innan jag åkte iväg på min lilla road trip, så förde jag ju ganska intensiva diskussioner med min gamla institution angående huruvida jag skulle göra klart min master i retorik, eller eventuellt ändra till litteratur. Jag skulle vilja göra det, men jag känner ingen inspiration inför det, eftersom forskningsmöjligheterna är så otroligt svåra att få till sen. Och jag vill ju gärna forska. Så det har inte känts riktigt meningsfullt, även om jag försökte peppa mig till att det skulle kunna vara ett alternativ.

Men nu ska ni höra något intressant (nå, jag tycker i alla fall det är intressant). Minns ni hur jag praktiskt taget gett upp säkerhetsbranschen eftersom det var så förbannat svårt att ta sig någonstans? Det jag nog inte har nämnt är hur mycket jag försökt hitta vägar att ta mig vidare. Ett av de alternativ jag övervägt har varit att skriva en master som handlade om fysisk säkerhet ur ett retoriskt perspektiv, eftersom jag inte kunde hitta någon universitetsutbildning som passade inom just området fysisk säkerhet. Jag diskuterade även det alternativet med min handledare för ett par år sedan, och la fram min idé om hur jag eventuellt skulle kunna bygga upp det. Han var absolut positivt inställd till det, men det stupade på att jag just då jobbade för mycket (och alltså hade för lite tid att lägga på studier också), och att jag tyckte jag fick för stora luckor för att jag skulle uppnå det jag ville. Så det blev inget i slutändan.

Så, fast forward till i dag. Intensiva diskussioner med institutionen, en master som inte riktigt lockar, reserv plats 100 på en utbildning jag antagligen skulle tycka var kul, och antagen till en utbildning jag inte gör så mycket med, annat än möjligtvis att nöjesläsa. Och så nyss hemkommen från en road trip och en tvådagarskurs som har direkt koppling till utbildning inom fysisk säkerhet, och umgänge med andra säkerhetsmänniskor. Lite lagom trött och mosig efter att ha klivit upp halv sex på morgonen, haft en intensiv kursdag, och sedan kört nästan 50 mil. Ni vet, när hjärnan är sådär lagom mycket mesost liksom. Då öppnade jag Antagning.se’s översikt över alla program och kurser igen, väljer allt som går på distans och som fortfarande är öppet för anmälan (vilket var typ 1000 stycken), och scrollar planlöst bara. Och det är då det händer.

Plötsligt FINNS det en utbildning inom fysisk säkerhet på ett universitet. En MASTERUTBILDNING. Herrejävlar. Jag trodde jag såg fel först. Men nejdå, en masterutbildning som heter ‘Riskhantering i samhället’, och som handlar väldigt mycket om de saker jag har jobbat med. Och jag tittade och tittade på förkunskapskraven, och det står bara att man ska ha en kandidatexamen innan, inte att man måste ha en specifik typ av kandidatexamen. Jag borde alltså vara behörig utan att behöva komplettera mina förkunskaper. Oj, liksom.

Ja, jag gjorde förstås det enda vettiga, och skickade ännu en sen anmälan. Om det var meningsfullt eller inte ska jag låta vara osagt, men vad fasen – man vet aldrig. Och kommer jag in, så får jag ju utveckla min kompetens inom fysisk säkerhet ytterligare, med en master. För mig blir det lite som att göra ett helt gäng flugor på smällen. Win-win. Återstår att se bara om det finns en plats över för en säkerhetsspecialist som gärna specialiserar sig lite till. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *