Oväntad ledighet

Jag skulle egentligen jobba i dag, men bara ett par timmar innan jag skulle åka fick jag ett samtal från chefen på avdelningen, som sa att patienten jag skulle ha jobbat med hade blivit så pigg att han skulle få åka hem, så jag kunde få bestämma själv hur jag ville göra. Antingen stryka passet, eller åka in ändå och så skulle de försöka hitta något annat åt mig att göra.
“Stryk passet”, sa jag, som kände mig mest bara lättad över att inte behöva jobba i dag. Kroppen kändes tung och trött, och det skulle bara bli värre senare under eftermiddagen, så det var nog tur jag valde att avstå bara.

Jag hade dock en biblioteksbok som skulle tillbaka till Carolina Rediviva, och det lockade inte att lägga närmare 2 timmar och över hundra kronor på att åka in enkom för den. Jag beslöt att chatta med biblioteket och fråga om jag kunde få skicka den istället, och det gick alldeles utmärkt – hurra! Dock blev det dyrare än jag hade hoppats på – hela 88 kronor skulle man ha i porto! Huga…hädanefter ska jag bara låna pamfletter och broschyrer, haha. 😛

Efter att boken var skickad var det dags att handla. Nu jäklar skulle det bli påsk! Jag har knappt ens reflekterat över att det är påskvecka nu, och har fortfarande inte tagit fram lådan med påskpynt. Vid det här laget känns det som att den lika gärna kan stå kvar på kattvinden till ett annat år. Men en massa god mat är förstås ett måste. Men det satt långt in. Jag blev bara tröttare och tröttare ju längre ut på eftermiddagen vi kom, och till sist kände jag att jag nog skulle få undan middagen åtminstone, så att den blev gjord, så fick jag ta det som det kom med resten. Som tur var hade jag kokat potatis för den persiljestuvade potatisen vi skulle ha till middag redan på morgonen, så själva middagstillverkningen gick snabbt.

Stuvad potatis med persilja. Gott!
Familjen fick kryddiga korvar, medan jag hade hittat ett paket med små isterband (inte med på bilden) till mig själv. Herrejösses, vad gott det var!

När jag kom hem från handlingen försökte jag förresten ta lite bilder på alla knopparna på syrenerna på garagebacken, men det gick lite sådär. Det är svårt att fota med tunga kassar på armen och trasiga fingerleder, men jag tror man ser dem litegrann, va? Det är i alla fall definitivt vår här nu. 🙂

Gröna knoppar på syrenerna.
I år får jag massor av de här blommarna runt och i häcken också, som fortfarande är helt kal. Men det är fint med blommorna i alla fall. 🙂

Jag fick stickat lite under eftermiddagen i alla fall, medan jag väntade på att kroppen skulle (förhoppningsvis) komma igång lite. Dels på den nya långkoftan jag började på här om dagen, men även den där tröjan till tomtegubben. Och i dag fick han dessutom ögon också, och jag har tagit fram garn för att göra hår åt honom. Making progress! 🙂

Snart är han anständig! 😛

Det dröjde ända till 19-tiden innan jag mäktade släpa mig ut i köket för att börja jobba på vår påskbuffé. Jag gjorde i ordning köttbullssmeten och rullade köttbullar som fick gräddas på plåtar – jag står INTE och steker en massa köttbullar i stekpannan längre, utan de gräddas i ugnen till de är klara, får svalna och åker in i kylen, sedan steker jag på dem i stekpannan alldeles innan de ska serveras bara. Hur som helst, när köttbullarna var färdigrullade och höll på att gräddas, så drog jag igång ett fudge-kok, med Dumle-fudge. Den behöver koka ett tag, och så fort köttbullarna var klara i ugnen, så tog jag fatt på att göra mini-Västerbottenpajerna. Jag brukar köpa färdig pajdeg som jag bara kapar i lagom stora bitar och trycker ner i oljade småkaksformar, sedan åker de in i ugnen på förgräddning i 10 minuter.

Precis lagom till att pajformerna var klara, så var det dags att göra kulprov på fudgen och förbereda för att hälla över den i sin form. Sedan var det att göra fyllningen till Västerbottenpajerna och hälla i en klutt i vardera form, och försöka trixa in brickorna med alla pajer in i kylskåpet. Samma sak med fudgen, när den hade fått svalna lite. Sedan var det dags för räkcheesecake. Den här gången hittade jag kavring till botten (som för övrigt inte alls är samma sak som kavring på norska, för det heter skorpor här. Och här är kavring ett mörkt, tungt bröd istället), som jag smulade i köksmaskinen och rörde ihop med smält smör. Sedan trycka ut det i formen och ställa den på kylning, innan det var dags för själva cheesecaken. Det var då jag insåg att jag hade köpt för lite stenbitsrom. Jag hade bara köpt en burk, och hela skulle gå åt till cheesecaken, men jag behöver ha även till skärgårdssillen och en liten klutt till vardera Västerbottenpaj. Normalt sett har jag även lite på ägghalvorna, men det kan jag vara utan.

Jag fick göra färdigt pajen, som är den som behöver stå till sig längst, och så får jag springa ner på affären och köpa mer stenbitsrom i morgon. Och lite mer gräddfil. Men annars har jag allting jag behöver, tror jag.

Hur som helst, när allt det var klart, så snodde jag ihop senapssillen så att den är klar också åtminstone. Och eftersom vi kör påskbuffé både i morgon och på lördag, så har jag en hel del matlagning kvar att göra i morgon också. Dels att göra färdigt skärgårdssillen, men jag ska även koka ägg och potatis, dekorera räkcheesecaken, göra gurksalladen som ska vara på Västerbottenpajerna och dekorera dem, göra Janssons frestelse, fixa ägghalvorna, och inte minst – göra Lemon Meringue Pie. Det har jag bara gjort en gång förut, för flera år sedan, och jag blev inte supernöjd med resultatet. Men nu kom 14-åringen med en kokbok han fick i julklapp förra året, och visade ett recept på det i den, så jag ska testa det receptet i morgon. Wish me luck!

Den inofficiella Harry Potter-kokboken får stå för denna omgångs recept på Lemon Meringue Pie.

Nu är klockan midnatt igen och jag är dödstrött. Typiskt! Hade gärna suttit uppe en timme eller två och stickat nu, men det finns inte på kartan att orka det i kväll heller. Gah. Men jaja, då vaknar jag väl desto tidigare istället i morgon, och kan knata ner på affären direkt när de öppnar, så att jag får lägga ihop skärgårdssillen också. Ju längre den får stå, desto godare är den ju.

Så…sova. Zzzzzzzzz…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *