Oplanerat intensivt

Jag hade egentligen inte planerat något särskilt för den här dagen. Jag tänkte ta den lite som den kom, så när jag väl hade pallrat mig upp i förmiddags, så spånade jag lite löst på vad jag skulle ta mig för med. Att fortsätta gårdagens stora röjningsbonanza vore ju inte helt fel, men samtidigt kände jag lite att det kanske vore bra att få undan en del trädgårdsgrejer i dag och i morgon, för från och med onsdag ska det ju bli 30 grader varmt i sex dagar. Då kommer jag inte få så värst mycket gjort, den saken är ju säker.

Jag tänkte att jag skulle börja lite lätt med att plantera ut penséerna, ett par blomsterkrasse som inte hade kommit ut i sin kruka ännu, smultronen och den stackars ensliga blåklinten, vars kompisar aldrig ville gro. Så jag började med det, och satte mig på trappan medan jag fixade och trixade med det där. Det tog förstås inte långa stunden, men medan jag satt där så började tanken på att gräva upp lite mer land och få ner några lila morötter också att gro. Skulle det bli av den här veckan, så är det ju i dag eller i morgon som gäller, för sen kommer det inte gå att göra fysiskt tungt arbete utomhus. Det finns inte på kartan. Så jag slog till på den grejen, och började gräva. Fort gick det inte, men det var inte så mycket som skulle grävas, och mina armar och axlar (som alltid varit mina svagaste punkter) har helt klart blivit starkare efter allt grävande den här våren och försommaren, så på en halvtimme hade jag faktiskt fått grävt klart.

Närmast mig har det tillkommit en rad med lila morötter nu, plus att jag har stolpat upp och nätat hela delen där alla morötter växer, så att inte fåglarna ska ta den späda, söta morotsblasten innan det ens hunnit bli några morötter. Jag lyckades få mina 10 meter bärnät att räcka till allt utom den sista kortsidan, som jag istället använde fiberduk för att täcka för. Funkar bra, det med. 🙂
Nu är allt utom potatisen nätad, och den behöver inget nät, fåglarna ger sig inte på den.
Smultronen bor nu i en kruka på trappan.

I dag fick jag även tummen ur och fixade vattenhål åt både insekter och fåglar. Egentligen ville jag ha typ gamla pajformar eller något att hälla kulor och vatten i åt bina, men eftersom jag inte har det och det ska bli smällvarmt framöver, tog jag helt enkelt ett par tomma glasslådor så länge. Och sedan tog jag två lådor med bara vatten och inga stenkulor i, åt fåglarna, för jag har sett att framförallt skatorna dricker av vattenpölarna på plastskyddet under poolen om dagarna.

En vattenlåda för insekter står bland solrosor och honungsört.
Den andra lådan står bland en massa förrymda vallmon och vilda blommor.
Fåglarnas lådor fick stå på en gammal uttjänt solsäng borta vid skjulet. Inte optimalt med glasslådor till fåglarna heller, men bättre än inget, tänker jag. Jag kanske kan ta en sväng förbi second hand på onsdag och se vad jag kan hitta. Å andra sidan…det slår mig nu att jag har en gammal barnpulka står i tvättstugan, som ingen någonsin kommer använda, och som är hel. Den skulle jag kunna ställa ut och fylla vatten i där borta (ingen kommer se den heller, om de inte är ända borta i det hörnet av trädgården). Den är ju perfekt för fåglar att kunna sitta på och dricka vatten ur. Jag får kolla på det i morgon.

En annan sak jag började med i dag var att bygga ett myggnätstält över poolen. Jag tycker det är vansinnigt irriterande med insekter som ska upp i ansiktet på en, och 16-åringen kommer aldrig sätta sin fot i poolen om det dessutom ska flyga runt flugor, myggor, getingar och fan och hans moster. Så jag håller på att sno ihop ett riktigt fulbygge för ändamålet, enligt principen ‘man tager vad man haver’. Dock behöver jag köpa en till rulle myggnät för att få ihop det hela, så i morgon blir det en snabb sväng till stan. Jag behöver in ändå för att lämna lite biblioteksböcker samt hämta upp en ny bok, så jag passar på att göra flera flugor på smällen (pun not intended).

Myggnätstält på g. Jag planerar att bo i poolen från och med onsdag och tills början på nästa vecka. 😛

Tiden gick fort i dag, och innan jag visste ordet av så hade jag spenderat flera timmar med att fixa utomhus, och klockan hade blivit halv sju på kvällen. Hög tid att pallra sig iväg till affären för att handla till middagen, och att komma sig hem och få tillverkat maten. Jag hade bestämt mig för att göra allas favoritpizza till middag i dag, vilket eventuellt var en smula ogenomtänkt efter att ha jobbat så länge i trädgården. Den tar nämligen lite tid att pyssla ihop. Men men, så fick det bli. Och när jag var på affären så passade jag även på att köpa jordgubbar – i dag hade de extrapris på dem, och du kunde köpa 4 lådor for 100 kr… Lite skillnad mot 80 kr för EN låda dagen efter midsommar, for bara två dagar sedan…

Lyxmiddag i dag; pizza med kycklingfärs, rödlök, gul paprika, soltorkade tomater och oliver. Och så klart ost och tomatsås. Och till serveringen har man på barbequesås. Mums! Och så jordgubbar och grädde till efterrätt. 😀

Det blev så sent innan maten var klar (vilket inte gör något för oss invånare i Palatset, som allihop är uppe sent och sover länge om dagarna) att jag fick springa ut och vattna i trädgården, natta poolen och hänga ut sista tvätten innan jag käkade (men efter att maten var klar), för att hinna innan det skulle börja mörkna. Men jag hann! Och jag känner mig riktigt nöjd med allt jag åstadkommit i dag – och jag känner av det också. Både skottandet och att jobba med spettet för att göra hål för stolparna, och att slå ner dem, och att sedan stå och jobba med händerna över huvudet när jag började konstruera myggnätstältet. Jag får normalt sett aldrig träningsvärk, undantaget i armar och axlar. Där kan jag känna av det. Och det gör jag redan nu, haha. Men det var det värt, för jag fick undan massor i dag.

På tal om trädgård förresten, så blommar pumporna allt mer. Jag är så spänd på om jag faktiskt får några pumpor i höst!

Mittenpumpaplantan har TRE blommor nu! 😀

Jag har även börjat fundera lite på höstens planteringar, som i år framförallt kommer handla om att sätta ner lökar inför nästa vår. Men jag är även lite sugen på att börja bygga på en vinterträdgård, med vintergröna växter, och kanske någon figur eller så som kan bli något kul när den täcks av snö och is? 😀 Vi får se vad det blir.

Nu blir det i alla fall jordgubbar och grädde, innan jag ska hoppa i säng. För det har jag baske mig gjort rätt för i dag. 🙂 Men innan jag går – så här blev 14-åringens nya hårfärg när det hade torkat ordentligt, och i riktigt dagsljus. Coolt, va? 🙂

Lila var det här!
Tycker det blev riktigt häftigt. 🙂

Dagens odla-anteckning:
Nu får jag vattna gurkor och tomater tre gånger om dagen istället för två. De slukar enorma mängder vatten nu!

2 kommentarer

 1. Åh jag blir så odlingsinspirerad av dig 🌱❤
  Och håret blev verkligen skitsnyggt!!!

  1. Author

   Vad roligt att höra! Jag har riktigt kul med allt trädgårdsgrejs i år, och tur är väl det, för tomten har blivit rejält eftersatt under åren jag jobbat så mycket.

   Ja, visst blev det? 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *