Nyttig frukost

Ett av de största misstagen människor gör är att äta för lite när de vill gå ner i vikt. Man tror ofta att det finns ett likhetstecken mellan att äta färre kalorier och att äta mindre. Det gör det inte nödvändigtvis. Det du ska dra ner på är ju i första hand kalorierna, och i andra hand mängden mat du äter. Så det första du behöver göra när du ska gå ner i vikt är att titta på VAD du äter. Innehåller maten tillräckligt mycket energi, vitaminer och mineraler för att du ska få i dig det du behöver på en dag? Och vad innehåller din mat för mycket av?

Ofta innehåller vardagsmaten mycket mera fett och socker än vad vi behöver, vilket i sin tur gör att vi skapat ett grundläggande sug för mer fett och socker i form av fika, godis och så vidare. Så min personliga åsikt är att man i första hand ska titta på det man alltid äter och alltid måste äta – de fasta måltiderna. Det är de som först och främst behöver innehålla det du behöver, och inte innehålla för mycket av det du inte behöver. Som kaloriöverskott i olika former. Att äta en bulle på fikat är ingen stor sak om dina vanliga måltider är bra sammansatta och anpassade efter dina behov. Dessutom, om bullen är den enda överdriften av fett och socker, så är sannolikheten att du skapar ytterligare sug efter fett och socker väldigt liten. Det är kort sagt sällan själva bullen eller lördagsgodiset som är problemet, utan de största ändringarna behöver ske i de måltider som är dina måsten för att över huvud taget överleva. Börja där.

Ovan är min favoritfrukost, och min go to när jag behöver gå ner i vikt. Det är ganska mycket mat, men det är i stort sett bara nyttigheter och saker som är bra för kroppen. Och, inte att förglömma, för tarmen (you may thank me later). Jag äter en liten skål havregrynsgröt, gjord på en halv kopp (ca 1-1½ dl) havregryn och en kopp vatten (det ska vara hälften så mycket gryn som vatten). När gröten kokat klart har jag på frusna blåbär, som helt enkelt får tina i den varma gröten. På med lite flytande honung (kolla på etiketten att det du köper faktiskt är honung och inte sockerslisk med honungssmak – det är en väldigt stor andel produkter som är det sistnämnda, i synnerhet om de kommer från Kina osv. Titta efter EU-produkter, de har högre krav på att det faktiskt ska vara honung) och kanel. Sedan äter jag två kokta ägg som jag skär i bitar, och som jag ringlar lite Sriracha över. Till “efterrätt” har jag en hel apelsin, och till sist tar jag en B12-vitamin, som får smälta under tungan (jag upptäckte att jag har svårt att få i mig tillräckligt mycket B12). Jag dricker ett stort glas kolsyrat vatten till (ca 3-3½ dl), och ibland en kopp kaffe eller en kopp grönt te (båda är vätskedrivande, så om jag ska iväg snabbt efter frukosten brukar jag spara dem till senare eller hoppa över dem helt). Och innan frukosten sveper jag en ingefärsshot, som jag kokar själv. Receptet hittar du HÄR.

Det här är en ganska stor frukost som innehåller mycket näring, och som man står sig bra på i flera timmar, och den ger en betydligt bättre start på en viktminskningsdag än att inte äta något alls, eller att bara peta i sig en shake eller en juice av något slag. Det här är dessutom en frukost som fungerar precis lika bra när man vill hålla vikten eller om man vill träna mycket. Den funkar i alla lägen, och kan man få in den som en stående frukostvana så har man tagit ett stort kliv på vägen mot en bra hälsa, oavsett vad målet är i slutänden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *