När man får feeling

I dag har varit en bra dag över lag. Förvisso hade jag svårt att somna natten till i dag (och det blåste igen – börjar på allvar undra om det finns ett samband där alltså) och klev inte upp förrän kl 11, men det gjorde inte så mycket. Jag sparkade igång dagen i lugn och ro, både med go’frukost och genom att starta kursen om e-böcker, och jag lärde mig något nytt direkt. Eller rättare sagt, jag fick en ny insikt om något jag aldrig någonsin tidigare reflekterat över: Att läsa är inte en självklarhet för oss människor, vi föds inte med den kapaciteten. Den måste läras in. Det innebär att vi måste lära våra hjärnor att hantera skriftspråk, och våra hjärnor är inte naturligt utrustade med något särskilt område eller så, som ska hantera det. Vi tränar helt enkelt våra hjärnor att skapa nya kopplingar, vi motionerar våra synapser om man så vill. Men eftersom språk ser väldigt olika ut på olika ställen på jorden och hjärnan inte är rustad med något särskilt centrum för att kunna hantera skriftspråk, så innebär det också att det ser olika ut i allas huvuden. I synnerhet om vi jämför exempelvis skandinaviska språk som är uppbyggda med specifika ord som i sin tur är byggda av kombinationen av tecken, med typ Kina eller Japan, där de inte har bokstäver som beståndsdelar, utan pratar mer i bilder egentligen. Hur coolt är inte det?? En annan cool grej jag lärde mig i dag var att man från början inte hade mellanrum mellan orden. Det visste jag faktiskt inte. Man skrev allt i en enda lång rad, så om man skulle läsa det som stod, så var man tvungen att läsa högt för att man skulle få en känsla för vad som egentligen stod där. Fascinerande! 😀

Annars så petade jag in 7K på träningskontot i dag, och jag petade även in några korta intervaller med löpning också. Så gött! Känner att jag bäddar för ett riktigt bra träningsår i år, hurra! 😀 I dag blev jag dessutom klar med januari månads utmaning om att klara av 50 miles/8 mil på en månad, så nu är målet att komma så nära 83,4 miles som möjligt, så att jag kan bocka av 1/12 av årets stora mål; 1000 miles på hela året.

Vi hade en riktigt vacker solnedgång igen i eftermiddags, och jag hann även se några solglimtar när jag var ute och rörde mig också. Välbehövligt!

Vackert ute i eftermiddags, när solen gick ner.
<3

Jag har länge, vi pratar storleksordningen över ett år – minst, varit fruktansvärt less på att laga mat. Men de senaste dagarna har små glimtar av inspiration dykt upp igen, och jag har plötsligt inte haft så mycket emot att spendera en stund i köket för att tillverka mat. Och i dag fick jag feeling på allvar, efter att ha spanat in veckans till synes svårkombinerade extrapriser hos Ica. Fast det var inte så svårt ändå, när allt kom omkring. Pizzakit, kycklingfärs, serrano-skinka, paprika och lite annat smått och gott på extrapris gav två galet goda pizzor till middag här i kväll – mums!

Pizza med tomatsås, riven ost, kycklingfärs, paprika, soltorkade tomater, rödlök, och så toppat med oliver, knaperstekt bacon och lite timjan. Fantastiskt gott!
Pizza med tomatsås, riven ost, färska tomater, mozzarella och pesto, toppat med serrano-skinka, pinjenötter och flingsalt. Även denna galet god. 😀

Nu hägrar stickningen, och jag hoppas på att hinna få klart åtminstone ett finger till på fingervantarna. Kanske två, rent av. I morgon är det en ny kombodag träningsmässigt, med både HIIT och pw, och jag hoppas kunna springa lite i morgon också. Och det ska bli strålande sol, dessutom! Oj, vad jag ska njuta! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *