Mycket trädgård och lite sömn

Good heavens, här har man klarat sig från insomnian (peppar, peppar) ett tag, men istället har 14-åringens sömnstörningar smittat över sig på mig. Typ. Jag vet inte riktigt vad det är som händer här, annat än att melatonin tycks ha raka motsatta effekten på honom mot vad som var tänkt, och han sover just nu 3½-6 timmar (oftast under 5 timmar dock) i stöten, och är sedan vaken i 8-10 timmar innan han somnar igen. Det är ett sömnmönster som rimmar väldigt illa med skola och sånt, exempelvis. Men det konstiga är att jag börjat sova så sjukt lätt också, och vaknar plötsligt för minsta lilla. Som t.ex att 14-åringen klivit upp mitt i natten och håller på att värma något micron. Normalt sett sover jag glatt genom allt sånt, jag är ju van vid att 25-åringen ofta är uppe och jobbar på nätterna, och det är ju inte direkt som att han tokväsnas, 14-åringen. Ändå vaknar jag och kan sedan inte somna igen. Så den här veckan är vi två stycken som är alldeles vimmelkantiga av sömnbrist. :/

Natten till i dag var ren katastrof, och jag landade på typ 3½ timme sömn totalt. Med flera dagars sömnbrist i bagaget redan, så bäddade det ju inte direkt för stordåd. Men kan ni tänka er, jag har faktiskt fått undan förvånansvärt mycket i dag ändå. Ja, jag har till och med varit ute och grävt i det gamla jordgubbslandet i en hel timme i dag (och i 45 minuter i går, dessutom). Fantastiskt bra träning, för det har legat i träda i typ 4 år, så grästorven är tjock och seg, och eftersom jordsmånen är så bra där, så är rotsystemet ganska kompakt också. Men det går framåt sakta men säkert, och jag ser det som mitt hemmagym just nu. 😛 Planen är att ha grävt upp hälften av det gamla jordgubbslandet tills på lördag, och att innan regnet kommer på söndag ha hunnit flytta över resten av rabarbern samt flytta över alla jordgubbsplantor från sålådan på framsidan dit.

I lördags fick en del av rabarbern flytta till ett hörn av det gamla jordgubbslandet.
I går började jag gräva fram resten av det gamla jordgubbslandet.
I dag fortsatte jag mina arkeologiska utgrävningar, och fick avdukat lite till av det gamla jordgubbslandet. I morgon hoppas jag hinna gräva klart så att jag blir av med den där “ön” av gräs som skottkärran står på. Sedan ska resten av rabarbern flytta, det ska i lite mer jord, och jordgubbarna ska få flytta dit istället. Sedan ska det grävas upp lika mycket till, där det ska bli potatis. 🙂
T-shirt-väder är ju inte fy skam. Uppe på min ö i Nord-Norge har de fortfarande en halvmeter snö, meddelade min syster i dag…
Man blir smutsig när man står på öronen i jord… 😛
Jomenvisst vill jag spara det här som ett favorit-löppass! Oklart dock hur jag ska lyckas upprepa det… 😛
I går kikade första gurkplantan upp! I dag har den sträckt ordentligt på sig, och ytterligare en planta har kommit upp, och tre av de fyra pumpafröna har också grott. Kul! Får återkomma med mer foton på det i morgon dock.

Annars så har jag sent omsider pensionerat boho-koftan jag jobbat på i nästan 3 år. Jag kommer inte göra något köpemönster av den, för jag blir bara inte nöjd. Så i går tog jag mig i kragen och fotograferade alla de fyra jag har gjort en gång för alla, och nu kommer jag tillåta mig att använda dem. Eller ge bort, om jag hittar någon som är byggd som en flaggstång och har gorillaarmar (ett av skälen till att jag aldrig blev nöjd, passformen blev inte som jag ville).

Pensionerat kofte-projekt.

Jag försökte förresten göra en mini-YouTube-video om det här projektet, med en voice over, bara för att konstatera att min laptop verkligen, verkligen SUGER på den sortens arbete. Jag kan inte göra voice overs direkt i Premium Pro (som jag editerar allt material i), eftersom min laptop inte orkar köra filmsekvenserna i realtid (den toklaggar istället), och därför laggar min voice over också. Gaaaaah! Jag MÅSTE hitta ett sätt att köpa en bättre dator. Jag kanske skulle ha tackat ja till erbjudandet jag fick från Uppsala kommun i dag om att jobba fast minst halvtid åtminstone fram till 31 augusti. 😛 Fast nä, jag vill inte, för det innebär inte bara att jag förlorar min flexibilitet, utan att jag dessutom kan bli kommenderad att arbeta. Fast han blev allt lite snopen, kommunsnubben, när jag glatt tackade nej, haha. Han trodde nog jag skulle bli jätteglad och genast tacka ja. 😛 Men nej, min frihet är faktiskt viktigare.

Hur som helst. Klockan är nu 23, och jag skulle kolla om ett live event jag väntat på var på väg att dra igång. Men tydligen var Google full när den försökte berätta för mig vilken tid dem amerikanska starttiden innebar i svensk tid, för tydligen hade de haft det redan för fyra timmar sedan?? 🤣 Jaja, det var egentligen bara ett pre-event inför en influencer challenge som ska starta på tisdag, och det finns inspelat på den privata Facebook-sidan så att jag kan titta på det i morgon. Jag ser det hela som en win, eftersom jag är dödstrött och jag ansträngt mig för att vara klar med alla kvällsbestyr innan kl 23, så att jag skulle ha en chans att orka med. Det innebär ju att jag är klar för dagen nu och bara kan gå och välta omkull mig i sängen – hurra! 😀

Nu håller vi tummarna för en god natts sömn, både för att jag verkligen behöver det, men även för att jag ser så mycket fram emot i morgon. För i morgon ska det grävas mer i landet, köpas jord och krukor, planteras om sticklingar, sås mera frön och en massa annat sånt skoj. En riktig ute-dag! 😀

Dagens experiment: Jag har sått en sötpotatis. Typ. Jag ska försöka få lite skott på den och testa att plantera ut dem. Såg en svensk kille på YouTube som gjorde just det förra året, så jag blev nyfiken på att testa, jag med. För jag ÄLSKAR sötpotatis!

Dagens upptäckt:
Begärde offert på ett lastbilslass jord, respektive ett halvt lass. Fick följande svar: Ett helt lass, 800 kg, kostar 2260,40 och ett halvt (250 kg – oklart hur de får det till hälften av 800 kg, men okej…) skulle de ha 1920,83 kr för. Men om man istället köper jord på affären, i de där säckarna som väger ca 20 kg styck och där man alltid kan köpa 4 säckar för 99 kr, så får du alltså 800 kg för en tusenlapp. Mindre än hälften alltså. Förvisso får du köra hem all jord själv då, men med över 1200kr kvar att åka för så blir det nog rätt mycket billigare i vilket fall.

2 kommentarer

 1. Hoppas att ni båda fått sova gott inatt ❤
  Åh jag måste också ta tag i trädgården…..

  1. Author

   Jag sov faktiskt ganska bra, även om det hade kunnat vara ett par timmar till. Men jag är nöjd ändå, känner mig i alla fall hyfsat mänsklig idag. 😛

   Jag är superpepp på att odla i år! Eller det är jag egentligen varje år, men i år är första gången på åratal som jag känner att jag har lite ork att hålla på. Hurra! 🙂

   Jag har för övrigt en massa nässlor i en av mina rabatter – tror du får komma och hålla kurs i hur man gör sån där ogräspaj, alltså… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *