Mors afton

I morgon är det mors dag här i Sverige, vilket ju följaktligen måste innebära att det är mors afton i dag. Och så annandag mor på måndag, osv. Det känns ju rimligt, eller hur? 😀

Jag inledde denna mors afton med en ordentlig sovmorgon, för det är jag värd. Ja, inte bara i dag, jag tycker nog jag är värd ordentliga sovmorgnar varje morgon, om jag får säga vad jag tycker (och det får jag förstås, det är ju trots allt min blogg, hehe). I alla fall, jag sov till klockan var sisådär kvart i elva på förmiddagen. Herrejisses, vad gott det var! Fast lite oroande också, för jag hade allt planer på att åstadkomma både det ena och det tredje i trädgården i dag, innan nästa veckas dunderhetta anländer. Jag trodde ju inte riktigt att jag skulle hinna så värst mycket när jag nu hade sovit så länge, för jag behövde både handla och sno ihop en tårtbotten innan jag gick ut. Samtidigt kändes kroppen trött igen i dag, på det där besynnerliga sättet jag haft till och från på sistone, så jag började luta allt mer åt att bara prioritera mat och bakning i dag, och om jag nu hann och orkade göra något i trädgården alls, så fick det vara en trevlig bonus. Man måste ju vara lite rädd om sig också, så man orkar leva och så i det stora hela.

Jag inledde med att dra igång en laddning tvätt, följt av en snabb Ica-safari. Tack och lov fick jag tag på jordgubbar till tårtan i dag, för i går eftermiddags var de slutsålda. Ja, det var de nästan nu med, strax efter 12 på dagen, och hon som hade stått utanför och sålt jordgubbar hade redan slut i sina lådor. Men jag hade tur och hittade ett par lådor inne på affären, från en annan leverantör, så jag räddade både morsdagstårtan till i morgon, och dagens efterrätt. De hade även extrapris på söta små hinkar med blåbär, så jag slog till på en sån också. Jag tänkte mig att det skulle bli glass, jordgubbar, blåbär och så chokladsås till det till efterrätt i dag. Det visade sig dock att alla glass-såser var slut. Eller jag hittade i alla fall inga såna. Vad göra? Well, eftersom jag ju vet precis hur man snickrar världens godaste hemgjorda kolasås, så handlade jag hem lite extra grädde istället, så att jag kunde göra det.

Innan jag åkte hem sprang jag som hastigast förbi den lilla allt-möjligt-marknaden de ibland har utanför museet bredvid Ica på helgerna, för att spana lite på vad som fanns. Framförallt var jag nyfiken på de som stod där och sålde garn, och vad de hade för utbud. Jag såg för mig handfärgade garner, kanske rent av handspunnet garn från egna får osv, men det var en besvikelse. De garner de hade kan man köpa i vilken garnaffär som helst. Trist! Jag hade hoppats på lokala entreprenörer och kreatörer som sålde sina egna grejer, och kanske lite nya garn- och stickkompisar. Men tji fick jag. Sen kastade jag ett snabbt öga på de som sålde växter, och det var ju lite sådär, kan jag tycka. Det fanns två olika ställen som hade sina växter till salu där, och hos den ena var plantorna jättesmå och hälften var döda (seriöst – varför försöker man sälja sånt?? Vem sjutton köper döda och mer eller mindre döda växter??), och hos den andra, som är en väletablerad försäljare av växter här i trakten, så var växterna fina, men bara en tredjedel så stora som de jag har hemma. Inte för att jag hade för avsikt att köpa några växter, jag har fullt upp med de jag redan har, jag var mest bara nyfiken. Men jag måste ärligt talat säga att jag för ett ögonblick övervägde att sälja växter själv nästa år, för mina var både mycket större och mycket finare än allt som fanns där. Jag kanske har lite gröna fingrar trots allt?

Hur som helst, det blev bara en snabbtitt, för jag hade glass i bilen och det var riktigt sommarvarmt i dag. Det var bara att skynda sig hem och få glassen i frysen, samt komma igång med tårtbotten och kolasås. Men vet ni, när jag hade gjort tårtbotten och kolasåsen klara, så kände jag att chokladsås vore ju ändå det godaste till glassen, så borde vi inte egentligen ha det också? Så klart vi borde. En snabb googling senare hade jag hittat ett enkelt recept, rände ner på mitt lokala lilla Ica för att handla mer sirap, och kokade ihop en chokladsås också. Och jag säger bara det – VARFÖR bryr man sig om att köpa kolasås och chokladsås när de hemmagjorda är SÅ mycket godare?? (Jo, jag vet, det handlar om vad som är smidigast för stunden, men ändå).

Kolasåsen står och svalnar, medan chokladsåsen bara ska koka ihop sig.
Nygräddad tårtbotten på svalning.

Efter köksrallyt bestämde jag mig för att ta en liten sväng i trädgården, och åtminstone rensa ur sålådan där gräslöken och citronmelissen bor, innan maskrosor och annat ogräs försöker göra en hostile take over. Eller ja, den var väl snarare i full gång redan, så det var hög tid att kliva in och ta kontroll över situationen.

Man kan säga att ogräset växer rätt friskt här…

Jag rensade i lådan närmast, där gräslök och citronmeliss bor, samt tömde lådan längst bort, för den var det bara ogräs i. Mittenlådan är den där mina jordgubbar bodde förra året, och det är fortfarande några plantor kvar i den – och jag klarar bara inte av att slänga dem! Nej, jag får helt enkelt gräva lite mer jordgubbsland på baksidan, och flytta de här dit också. Men det fick bli en aktivitet för morgondagen. Och förresten har mina redan flyttade jordgubbar börjat blomma! Det innebär även att jag behöver få på bärnät på dem snart, så inte fåglarna försöker norpa jordgubbarna för mig sen. Och på tal om det – här om dagen läste jag att skälet till att de gör det inte är för att de vill åt själva jordgubben, utan för att de vill komma åt vätskan den innehåller. Och personen som berättade det här sa att han hade sett till att det fanns en liten vattenpyts åt fåglarna i hans trädgård, så han hade aldrig problem med det där. Och eftersom jag ändå tänkte ordna vatten åt humlor och bin och så, så kan jag ju försöka få till något åt fåglarna också, kanske. Klart de också ska ha vatten! Inte för att det egentligen råder brist på det i våra trakter, vi har jo flera större vatten nära oss, men vem vet. Fåglar kanske inte flyger så långt för vatten?

Gräslöken är enorm redan, och har varit full i knoppar i två omgångar redan. Den milda vintern gjorde att den började växa redan i mars nån gång, så den har ju varit igång ett bra tag nu. Tror jag får klippa ner den och frysa in i morgon faktiskt, innan alla strån blir grova som timmerstockar.
Citronmelissen är också välvuxen nu, och det börjar bli dags att använda den. Kan man frysa in citronmeliss tro? Kommer inte ihåg om jag har gjort det tidigare…

Egentligen skulle jag bara rensa lite i sålådorna i väntan på att diskmaskinen skulle kallna, så att jag kunde dra igång den på nytt, men så blev det inte. Jag glömde liksom bort mig, och saker och ting började gå av bara farten. Först en timme och tio minuter senare kom jag på mig själv, och då var klockan redan över 17, och jag hade kanske 45 minuters jobb kvar av allt jag från början hade tänkt mig göra i dag. Det var lika bra att köra på bara, tänkte jag, och gav mig på vallmo-rabatten, som börjat bli ganska överväxt igen. Dock inte lika illa som den var förra året, när jag började göra en ordentlig grovrensning i den.

En hel del ogräs har letat sig tillbaka in i vallmo-rabatten sedan förra året, så det var hög tid att rensa igen. Och tyvärr hade jag även i år flera vallmoplantor som letat sig ut i gruset utanför rabatten.
Jag försökte gräva upp och flytta in de vallmoplantor som stod utanför rabatten, men räknar med att alla kommer dö under de närmaste dagarna. Vallmo är väldigt känslig, och minsta lilla skada på roten gör att den dör, så den är extremt svår att flytta. Men jag måste ju försöka, tycker jag. Och som tur är finns det ett par plantor i rabatten redan, som lever och mår bra, och som jag hoppas kan sprida sig mer i rabatten också. De har ju spridit sig lite här och där i trädgården i övrigt, så varför inte i sin egen rabatt? Jag hoppas det i alla fall.

Efter att ha rensat så mycket av vallmo-rabatten att jag kunde flytta in de plantor som slagit rot i gruset, gick jag vidare till att rensa hörnan vid trappan, där jag hoppas att jag kan få mina Morning glory att trivas. Det är inte det solrikaste stället på tomten, men det är där jag behöver dem mest och där de passar bäst, så jag hoppas de ska vara välvilligt inställda till sitt nya boende.

Skräp och ogräs.
Efter att ha fått undan skräpet och rensat bort ogräset, så gjorde jag i ordning en kruka åt mina mornng glories, och fixade en provisorisk klätterställning åt dem. De båda kompostgallren är förankrade i stupröret, och den nedre vilar även på krukans kant, samt stabiliseras av två blomsterpinner som är tryckta fast i gallret och ner i jorden på insidan krukan. Och mellan de två kompostgallren har jag dragit ett kraftigt snöre i zick zack, så att det finns något att klättra på där med.
Eftersom de tre Morning glories som kommit nu bara vill tvinna sig fast i både sig själva och alla andra växter, så bestämde jag att de helt enkelt skulle få komma ut i dag. Jag har inte acklimatiserat dem riktigt så mycket som jag skulle önska, men nu fick det bära eller brista. Håll gärna en tumme för att det här går bra!
Jag hade några lite större krasseplantor i ett par av glasslådekuvöserna som hade vuxit på sig en del, och de fick också flytta ut i dag. Hoppas de tar sig! Och sen, när det kommer mer krasse, så ska jag plantera dem också här. Eller ja, en del av dem i alla fall, jag hade ju planterat vansinnigt mycket krasse. Det hamnade även några krassefrön som inte grodde inomhus med här, och vem vet – kanske kommer de också börja gro? Vi får se. 🙂
Prästkragarna fick också flytta ut i dag, för de började få riktigt trångt om tårna i sina krukor. Om några dagar ska även blåklockorna få flytta hit, det är därför det ser lite tunt ut just nu.

När det var planterat i skottkärran och vi hade vattnat allting ute (14-åringen kom ut en sväng och hjälpte mig lite bland annat med att vattna), så var det dags att göra färdigt tårtan och att förbereda middagen. Och i dag blev det grillpremiär! Inget avancerat, bara grillkorv, serverade med småpotatisar som var färdigt marinerade i en massa örter och grejer, och som bara behövde stå i ugnen i 20 minuter medan jag grillade korv. Sedan en enkel sallad till det, och en kall, färdig bearnaisesås.

När tårtbotten hade svalnat var det dags att lägga ihop tårtan. Ja, i det här huset får man allt göra sin egen morsdagstårta om det ska bli något, men det beror nog mest av allt på att vi aldrig haft någon tradition av att fira mors dag i det här huset. Men i år fick jag för mig att jag i alla fall skulle göra en tårta.
14-åringen fick vakta grillen medan vi försökte få fart på den, och jag gjorde färdigt alla andra förberedelser till middagen, samt sparkade igång diskmaskinen igen. Och som vanligt var det ett riktigt as att få fart på elden i grillen – gaaah! Det spelar baske mig ingen roll hur jag gör, det är alltid dyngdrygt att få fart på elden, så att man får någon glöd att grilla på alls.
Till slut kom korven på grillen…
… och jag hann till och med smyga in en kaffe latte på trappan i de sista solstrålarna för dagen, i väntan på maten. 🙂
Mums! Och ja, jag var vrålhungrig, därav jättelasset med mat. 🙂
Jag kom faktiskt ihåg att lägga mitt alkoholfria, vita vin på kylning tidigare i dag, så att jag kunde testa det lagom till årets grillpremiär. Det heter Einz Zwei Zero, och var faktiskt helt okej. Det smakar lite som en korsning mellan vitt vin och äppelcider, men var inte alls oangenämt.
Efterrätt. Uppskattat kaloriinnehåll: Ca 2 miljarder. Men så värt varenda liten kalori. 😉

Efter maten hade jag bestämt att jag skulle belöna mig själv efter allt jag åstadkommit i dag med en ny stickning. Jag har haft det här setet med faded mini’s sedan första gången jag körde på Syfestivalen i Stockholm, men har inte riktigt hittat det självklara projektet att använda dem i. Men så kom det i dag – jag ska sticka korta strumpor! Alltså shorties, som de brukar kallas. Och jag hoppas och tror att jag ska kunna få ut två par, dessutom, för det är 100 g totalt.

Som söta karameller, dessa minihärvor om 20 g styck.
Nystat och klart!
Strumpstickning påbörjad! Eftersom de tre mittersta färgerna är så lika varandra, så kände jag att jag behövde ett sätt att organisera de små garnkakorna. Det blev så här! 😁

Kvällen har sedan spenderats i sällskap av 14-åringen, som ville se om Maze runner igen. Jag har inte sett den sedan den kom ut, och har inte heller sett tvåan och trean alls, så vi får se om det blir ett lite rally här nu då. Fast jag vet inte, jag tycker ettan är creepy på ett lite obehagligt sätt som gör att jag är tveksamt till om jag vill se de nästa två filmerna. Det var nog därför jag aldrig gjorde det när de kom ut.

Det blev visst en superlång blogg i dag, hörni. 🙂 Och då har jag ändå en grej kvar att visa er! För nu har det äntligen börjat växa i balkonglådorna på andra våningen – hurra! Jag planterade en massa petunior i dem (hm, visst var det petunior…? Himmel, måste kolla det i morgon), och nu börjar det komma en massa små, små plantor i de lådorna också. Det händer grejer! 😀

Man börjar ana linjer av något grönskande i mitten av alla lådor! 🙂
Små, små petuniabebisar.

Nej, nu får jag nog avsluta det här inlägget, det är ju redan sju evigheter långt. Det är hög tid att få lite vila, i alla fall om du frågar min kropp. 😛 I morgon hoppas jag få till lite mer stordåd i trädgården, så att jag med gott samvete kan ta det lugnt måndag, tisdag och onsdag nästa vecka. Ska det vara över 25 grader varmt, så blir det innedag för mig, så är det bara. Jag tänker mig sydagar då, framförallt, med lite avbrott för kompishäng en sväng i min trädgård på måndag, och att vattna växter. Utöver det tror jag inte det blir så himla mycket trädgårdsfixande förrän framåt slutet på veckan igen, i alla fall inte utomhus.

Avsluta var det, ja. Vi hörs i morgon! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *