Mitt Spanien, mitt Afrika

Det är lätt att ta sömn för givet när den fungerar som den ska, eller när bristen på den åtminstone är något man själv planerat för eller orsakat. Vare sig det handlar om att man någon enstaka gång kliver upp innan tuppen vaknat för att resa någonstans, eller om det är när man är småbarnsförälder och man ändå vet med sig att ett visst mått av sömnbrist hör till. Men när inget vettigt skäl föreligger och man bara blir mer och mer dränerad av den ständigt växande högen av sömnbrist, och man är så trött att man är kräkfärdig men ändå inte kan sova…då känner man med varenda cell i kroppen hur lyckligt lottad man är när det fungerar som det ska.

Gårdagskvällen och -natten med min TENS gjorde underverk. Jag sov först ungefär 3½ timme på natten, men lyckades faktiskt somna om igen tillräckligt snabbt för att inte egentligen bli störd av uppvaknandet, och sov sedan ytterligare 5½ timme, ungefär. Det var så vansinnigt, galet underbart att ni kan inte föreställa er. I dag har jag känt mig som människa igen. Inte bara det – jag har haft energi! 😀

Kanske berodde det lite på den ljuvliga drömmen jag hade, där jag befann mig ett antal år framåt i tiden och jag bodde och arbetade i Spanien, som ju varit lite på tapeten här på sistone. Alla problem var lösta, jag mådde bra, och mina barn var vuxna och hade flyttat hemifrån. Jag träffade någon, blev kär, dejtade – och det var faktiskt riktigt fint i drömmen, och inte alls sådär panikslaget som jag alltid blir i verkligheten vid blotta tanken. Så inte bara sov jag ganska bra i natt, jag vaknade dessutom glad eftersom jag hade drömt så mysigt. Bra början på dagen, det! 🙂

Jag klurade lite på vad jag ville ägna den här dagen åt, och landade i att jag ville röja, städa och fixa hemma. Så fick det bli. Men istället för ytstädning så har jag satsat på att gå lite mer på djupet. Jag har fortfarande ett behov av att rensa i alla våra ägodelar, trots att jag rensade massor förra våren, så jag kommer nog göra det ett tag till. I dag var det badrummet som fick en rensningsomgång, och lite rensat blev det i köket också. Jag har tackat ja till praktiskt taget allt någon velat skänka till mig sedan flera år tillbaka, samtidigt som jag sparat mycket genom åren som jag inte längre behöver, och det har lett till ett hus som är fullt i grejer precis överallt. Det hjälper inte heller att det inte finns förvaring för allting. Än, ska tilläggas, jag hoppas kunna råda bot på det framöver. Eller åtminstone ha mindre grejer som behöver förvaras.

Alla rum fick en egen lista med vad jag behöver göra där, plus att det blev en ‘Övrigt’-lista också, med sånt som inte hör till ett specifikt rum.

Samtidigt som jag städat, röjt och rensat i röran, har jag även kokat risgrynsgröt och bakat. Jag har helt enkelt husfruat mig något alldeles kolossalt i dag. 😛 Men det känns bra, det känns som att det åtminstone på vissa ställen i huset går att börja andas igen. Som i köket och vardagsrummet. Nästa oroshärd som behöver gås igenom är mitt arbetsrum och hallen uppe, för sweet lord – man skulle kunna tro en långtradare full i flyttkartonger hade exploderat på båda ställena. 😛

Risgrynsgröt på norskt vis – med smørøye! Enda vettiga sättet att äta risgrynsgröt, om du frågar mig. Eller nåja, jag kan faktiskt tycka om stekt gröt också, när jag tänker efter, men det vetisjutton om jag någonsin gjort sedan jag flyttat till Sverige.

Jag bakade chokladkaka i långpannan.
Eftersom jag hade en bytta jordgubbar i kylen som jag plockade här om dagen, så gjorde jag även den är jordgubbskakan, som Mirka Norrström bloggade om här om dagen.
Serverad med vaniljsås. Inte alls dum! Receptet finns här: https://lindasbakskola.se/2016/06/20/segmjuk-jordgubbskaka-3/

Innan jag visste ordet av, så var klockan 20:30 på kvällen, och det var hög tid att avsluta dagens röjningsbonanza av hemmet. Fantastiskt hur tiden kan flyga när man håller på! Och jag har MASSOR kvar att göra dessutom, det kommer antagligen ta mig flera dagar att gå igenom alla de olika rummen. Hoppas bara inspirationen och orken håller i sig, för det är så skönt att få rensat bort en massa saker och få en känsla av luft omkring sig igen.

Jag hade egentligen behövt tvätta i dag också, men jag hade slut tvättmedel hemma och affären hade slut på den sorten jag använder. No big deal, tänkte jag, även om jag har tämligen tomt på onämnbara i underklädeslådan. Och i morgon är det en ny vända till stan och BUP, så då kan det ju verkligen vara läge att vara ordentligt klädd, om man säger så. Så jag satte mig helt enkelt och sydde ett par nya trosor, eftersom jag råkade ha tyg hemma för det. Problem solved! 🙂

Nya trosor in the making.

Innan jag hoppade i duschen och tog kväller på riktigt, så ville jag dock få in ett aldrig så litet styrketräningspass också. Jag saknar SÅ att träna! Jag har längtat efter i en halv evighet, men antingen är jag dödstrött eller så är det något möte som kommer i vägen, eller så regnar det, eller så blåser det så gud förbannat att man inte har ett dugg lust att försöka ta sig ut ens för en promenad. Eller så är det trädgården som måste få företräde, eller något annat som händer. Det har känts lite som att livet, universum och allting har haft ett aldrig sinande flöde av käppar att stoppa i hjulen på träningsfronten på sistone. Fruktansvärt irriterande. Men i dag tog jag mig åtminstone 10 minuters styrketräning, innan jag hoppade (nåja, kröp snarare) in i duschen. Det lär inte göra några underverk för mina muskler med det lilla passet, men det gör däremot underverk för själ och hjärta att unna sig det. I morgon hoppas jag kunna göra lite mer, om tiden bara är på min sida (ska som sagt till BUP igen i morgon…).

Mellan varven i dag har jag tittat på en av mina favoritfilmer. Den har fått snurra i bakgrunden, och jag körde den faktiskt tre gånger på raken. Inte för att den är synnerligen bra, utan för att jag älskar var den utspelar sig: Afrika. Jag pratar förstås om Holiday in the wild, som jag har för mig att jag nämnt här tidigare. Jag har aldrig varit i Afrika och har ingen aning hur jag skulle tåla värmen där, men jag skulle lätt kunna göra samma sak som kvinnan i filmen gör – resa dit och helt enkelt stanna kvar för att jobba med vilda djur (elefanter i det här fallet). Jag har alltid haft en särskild dragning till Afrika, det vilda Afrika vill säga, det är en sådan otroligt häftig kontinent. Så det är väl inte så konstigt att jag kärar ner mig i en ganska enkel film som till större delen utspelar sig just där. En vacker dag vill jag besöka Afrika själv också, så får vi väl se vad som händer och om jag återvänder till var jag nu råkar bo då… 😛

Kanske beror mitt stora behov av att röja även på att det finns en tydlig tanke om att röra sig någon annanstans i världen när ungdomarna blivit myndiga… Kanske är det lite som att boa när man väntar barn, bara omvänt? 🙂

Jag avslutar min kväll med en lättsam serie; Sweet Magnolias på Netflix, och ännu fler korta strumpor på stickorna. Serien i fråga är faktiskt helt okej att titta på, och jag kan inte låta bli att undra om jag skulle kunna ha den där röda hårfärgen som den ena av de tre kvinnorna har… Jag tycker den är så snygg, men har lite svårt att föreställa mig en så ljus färg på mig själv. 😛

Netflix & socks, det är min melodi. Två par shorties klara, en tredje på gång.

Några varv till på strumpan och titta klart på avsnittet jag håller på med, sedan blir det sängen och min TENS. Kan undra vad jag kommer drömma i natt? Kanske blir det om min dejt i Spanien (som faktiskt var amerikan och inte spanjor)? Eller blir det om elefanter i Afrika? Vi får se, vi får se. 🙂

1 kommentar

  1. Åh så härligt att läsa. Blir lycklig för din skull ❤
    Lycka till idag!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *