Midsommar & adventskalender

Det svenska sättet att fira midsommar är ett jag aldrig riktigt lyckats anamma till fullo, och varje år finner jag mig vara lätt överraskad över hur mycket all in alla går på det hela. Det spelar liksom ingen roll att jag bott här i snart 30 år, det känns fortfarande annorlunda att fira midsommar lika intensivt som en annan firar jul. Kanske beror det på att alkohol är ett så vanligt inslag i midsommarfirandet för så många, och det är något jag har lite svårt med. Jag tycker inte om fester generellt och tycker inte om fester där alkohol förtärs, så midsommar hos oss (sedan jag skilde mig för andra och sista gången) handlar mest bara om en skön hemmadag med god mat, och att bara vara ledig. Egentligen som vilken lördag som helst, typ, fast med mer jordgubbar. 😛

Dagen i dag inleddes med jordgubbsjakt och att försöka hinna köpa några stolpar innan den affären stängde kl 13. Jag upptäckte det först 11:30, en timme efter att jag hade pallrat mig ur sängen, och det blev hastigt en omvänd början på min dag. Dvs, jag hoppade över hela ansiktstvätt-rutinen, solkrämen, frukosten och allt annat, och hoppade i bilen för att försöka hinna köpa stolpar och kanske lägga vantarna på några jordgubbar också.

Den något större affären jag brukar handla på ligger på vägen till stället jag skulle handla stolpar, och alldeles innan jag kom dit bestämde jag mig för att svänga av och kolla ifall det såldes jordgubbar utanför Ica. Det gjorde det, men det var kö långt ner på parkeringen efter dessa ädla gubbar, som alla var på jakt efter i dag. Jag frågade de som sålde om det ens var någon idé att ställa sig i kö, och fick till svar att det skulle komma lite mer jordgubbar om en liten stund. Jag tänkte att jag kan väl stå i kön en stund då, så fick jag se om jag hann lägga vantarna på några svindyra gubbar till efterrätten (60 kr per halvliter – huuu!). När det var två personer i kön före mig tog jordgubbarna slut, och vi fick vänta ett tag på att den där nästa leveransen skulle komma.

Eftersom jag nu var nr 3 i kön, så hyste jag ett hyggligt bra hopp om att jag skulle kunna få lite jordgubbar, jag med, så medan jag sneglade på klockan och försökte komma in under parasollet vid deras bord för att undkomma den brännande solen, så väntade jag ett tag till. Strax efter 12 rullade bilen in, och jag köpte på mig tre askar för det ohemula priset av 180 kronor. Dyraste efterrätten någonsin, tror jag. 😛

Jag hastade vidare för att köpa mina stolpar, som jag skulle ha för att bygga insynsskydd in i min trädgård, mot där poolen står. Jag hann dit en halvtimme innan de stängde, och rullade in för att plocka på mig stolparna – bara för att upptäcka att de bara hade en stolpe kvar på 180 cm längd, som jag skulle ha. Det slutade med att jag tog den och sedan två stycken 150 cm stolpar, det fick helt enkelt lov att duga. Och när jag hade betalat där så slår en tanke mig: Det är midsommarafton i dag, vilket följaktligen innebär att det är midsommardagen i morgon, som är röd dag och typ en av de knappt handfulla dagar i Sverige då alla affärer har stängt. Jag hade just då 140 kr kvar på kortet och ingen middag planerad för morgondagen. Hastigt bestämde jag mig för att det fick bli kylskåpsrens i morgon (det finns gott om rester och snuttar av dittan och dattan där inne), och så knatade jag in på Dollar store (vägg i vägg med där jag köpte stolparna) och shoppade så mycket dricka jag rimligtvis orkade bära.

När jag styrde kosan hemåt igen var jag sjöblöt av svett, trots att jag inte hade stressat alls. Det var bara så varmt i dag. Men med lite AC i bilen + öppna fönster, så kunde jag ändå känna mig nöjd med att ha åstadkommit det jag hade tänkt mig i dag. Väl hemma plockade jag snabbt undan, fick igång diskmaskinen, fick grejat med morgonbestyren av mitt ansikte och smörjt in mig med solkräm, och tog sedan en snabb promenad ner på affären för att komplettera med mjölk och grädde. Jag lyxade nämligen till det med kaffesirap i går, men behövde ny mjölk, och lite extra grädde är ju aldrig fel när man har planerat jordgubbar och grädde till efterrätt. Det var ingen stressig promenad, om man säger så, men jag blev lika sjöblöt igen. Gah, denna hetta!

Väl hemma tyckte jag det var hög tid för osten och kexen jag hade planerat som kvällsmys två dagar i rad men inte kommit till skott med, så jag kollade vilka som var vakna och intresserade av ost och kex till frukost/lunch. Bara 16-åringen var vid medvetande trots att klockan nu var drygt 14 på eftermiddagen, men vi hade en trevlig stund med ost, kex och diskussioner kring current events (black lives matter, polisens agerande osv). Efter det var det dags att snoppa jordgubbar och sockra dem, få in dem i kylen, och att gå ut i trädgården och bygga insynsskyddet och fortsätta fylla poolen med vatten.

Ost & kex. Mysigt och gott!
Insynsskyddet (det grön- och vitrandiga) gick fort att smälla upp. Tre hål i backen med spettet, dunka ner stolparna, och så häfta fast tyget med stora häftapparaten, och vips, så slipper vi att grannen har insyn till vår pool från hans entré.
Sedan var det bara att vänta på att poolen skulle fyllas.
Jag passade på att kvalitetskontrollera hängmattan medan jag väntade på att poolen skulle fyllas.
Hängmatteläsning. Mys!
Nu börjar det likna nåt.

Jag hade köpt flintastek och potatissallad till middag i dag, men det blåste så mycket, så jag beslöt att göra i ordning den i ugnen istället för att grilla. Min syster har berättat för mig att hon har gjort det med gott resultat, så jag tänkte jag skulle göra det samma. Det gick så klart alldeles utmärkt, även om det tog längre tid än jag trodde. Fast det gjorde inte så mycket, för potatissalladen var ju redan klar och i övrigt hade jag bara skurit upp grönsaker till sallad, så det var inget annat som behövde tillagas och vara klart samtidigt som flintasteken. Jag måste dock höja ett varningens, numera utan fingeravtryck, finger för att tappa huvudet och försöka plocka bort stektermometern som stått inne i ugnen med bara fingrar. Det gör ont. Som fan (ajje!).

Maten var hur som helst jättegod och alldeles lagom en stekhet dag som i dag, och jordgubbar och grädde var en perfekt efterrätt.

Jordgubbar och grädde – mums!

Efter maten har vi mest bara hängt inomhus, allihopa, med undantag av min sedvanliga vattningsrunda på kvällen. 14-åringen och jag slökollar på en serie han har valt; The order, medan vi pysslat med andra saker parallellt. Först blåste jag upp de där festliga dryckeshållarna till poolen, och ursäkta mig, men HUR söta är de inte?? OMG, jag blev lite kär i de där. I morgon blir det premiär både för bad och för dryckeshållare i poolen. Hoppas de funkar. 🙂

Sanslöst söta.

Jag stickade lite strumpor en stund, medan jag funderade lite kring Christmas in July-grejen jag tänkte köra, och att jag skulle vilja komma igång igen med mer julklappstillverkning (jag fick undan en del projekt under början av året, men det finns en hel del kvar att göra). Så jag öppnade min folder med alla mappar för julplanering, och kom på att jag ju hade haft lust att göra en adventskalender till min syster i år. Jag hade börjat göra en lista på saker att stoppa i den kalendern, och nu drabbades jag av inspiration och ägnade ett bra tag åt att hitta mer grejer. Och nu har jag en färdig planering! 😀 Jag tror absolut det är ett överkomligt projekt att ro i hamn innan början på november, när jag måste skicka paketet om hon ska få det i tid för 1 december, och jag påbörjade en av mina idéer redan i kväll. Kul! Sedan började jag även planera för ungarnas adventskalendrar, som jag också tänkte göra åt dem. Fast jag tycker det är svårare att komma på bra grejer till dem, om jag inte ska köra med en massa godis. Men det är ju inte riktigt samma brådska till dem, för deras behöver jag ju inte skicka någonstans.

Nu är klockan praktiskt taget sängdags, så jag ska ta fatt på min kvällsritual och pallra mig i säng. I morgon är en ny (tokhet) dag, och jag har planerat både poolbad, hängmattehäng, städning och kanske rent av lite grävande av land (jag har fortfarande inte fått sått lila morötter och polkabetor). Och, förstås, tillverkning av adventskalenderpaket. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *