Mera trädgård (och en rejäl kontrast)

De senaste dagarna har det mesta kommit att handla om trädgård och odlande. Det har varit ett välbehövligt avbrott i allt annat, och känts skönt för både kropp och själ att få plöja ner lite möda i något helt annat än de vanliga bestyren.

I dag var det grävande av gamla jordgubbslandet som först och främst stod på schemat. Jag sov hyfsat bra i natt, även om det kunde ha varit ett par timmar till, och kände mig faktiskt relativt humanoid åtminstone när jag vaknade. Sedan tog jag det lite lugnt under förmiddagen, och planerade min dag i lugn och ro. Fokus skulle ligga på att få grävt upp åtminstone merparten av den halva av gamla jordgubbslandet som jag vill frigöra för nytt jordgubbsland, och att därefter börja flytta jordgubbsplanter så fort jag hade kommit hem från min lilla jord- och krukor-shoppingrunda. Och så gärna hinna flytta lite mer rabarber och rensa lite ogräs i sålådorna och rabatterna på framsidan.

Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Det blev en spontanträff inbokad i min trädgård med bästa kompisen, som jobbar typ en halv minut från mitt hus, och typ trekvart innan hon skulle komma gick jag ut och började gräva i jordgubbslandet. Jag tänkte det kunde vara lagom att ta en paus när hon kom, och om jag sedan orkade efteråt, så kunde jag gräva lite mer då. Men döm om min förvåning när jag faktiskt tyckte det gick lite lättare i dag, trots ömma muskler från dagarna innan, och där jag hann gräva upp allt jag tänkte få klart innan söndag redan innan M kom upp till mig. Sen blev det en välbehövlig pratpaus i en halvtimme på varsin filt i gräset, innan hon återgick till sitt jobb och jag plockade undan och gick in.

Hurra! Nu är hela stycket som ska bli jordgubbsland färdigt uppgrävt! I morgon ska det på lite extra jord, och sedan ska resten av rabarbern samt jordgubbsplantorna få flytta hit.
Har jag nämnt hur vansinnigt förtjust jag är i min turkosa skottkärra?
Det kan eventuellt vara så att turkos är min favoritfärg… 😛

Någonstans efter det började min kropp tycka att det här med mer sömn vore väl ändå en bra idé? Men jag hade mer saker att göra, det skulle t.ex. åkas iväg och handlas jord och krukor och grejer. Efter lite om och med fick jag fart på både 14-åringen och 16-åringen, som skulle få följa med som bärhjälp. Medan jag väntade på att de skulle bli klara bad jag 16-åringen om att ge mig ett par rena strumpor, eftersom de jag hade på mig var fulla i jord sedan jag hade hållit på att gräva i landet. Jag satt i soffan med laptopen och tog emot strumporna med ena handen, och innan jag visste ordet av så hade ögonlocken glidit igen och jag satt och slumrade med laptopen i knät och ett par rena strumpor i högsta hugg, haha. Det måste ju ha sett för roligt ut. 😛

Till sist kom vi iväg, och det införskaffades nya småkrukor både för frösådd och för omplantering av sticklingar, lite nya fröer, samt fyra säckar jord. Sedan blev det en sväng in på Dollar store som ligger vägg i vägg med stället där jag handlade trädgårdsgrejer, för att handla lite fredagsmys. Sedan hemåt. Och när vi kom hem blev jag toktrött igen. Jag försökte hålla igång lite, och försökte engagera familjen i vad vi skulle äta till middag, eftersom ingen av oss var peppade på det jag egentligen hade på matsedeln. Det hela slutade med att jag blev tvungen att tippa omkull på soffan och sova en timme (och jag fick verkligen kämpa för att vakna efter en timme). Det var en så skön tupplur! Ni vet, den där sorten man har efter att man hållit på att greja ute en lång stund och nästan fått lite överdos frisk luft. Det hade jag för all del inte, men det var så det kändes. Världens skönaste tupplur! Dock innebar den att det inte blev något mer arbete utomhus i dag, så omplantering av jordgubbar och mer rabarber är uppskjutet tills i morgon. Men det gör inget, för jag behöver ju inte gräva något i morgon åtminstone. 🙂

Det råkade slinka mer lite mer fröer när vi handlade trädgårdsgrejer. 14-åringen ville ha penséer, 16-åringen ville ha rädisor, och jag kunde bara inte gå hem utan en påse polkabetor, kände jag. 😛

Efter en oerhört kulinarisk fryspizza till middag bestämde jag mig för att åtminstone få fixat lite med odlandet inomhus, så nu har jag sått både penséer (14-åringen ville absolut att vi skulle ha det, även fast jag inte riktigt vet vart jag ska plantera dem än) och blåklint (som jag egentligen inte hade planerat för från början, men nu råkade jag ju hitta en påse såna fröer sedan innan någon gång, så varför inte?). Och i morse sådde jag några dillplantor och lade både Morning glory- och slingerkrassefrön i blöt, så att jag kan plantera dem i morgon.

Jag har även planterat om både paprikorna och chiliplantorna, så nu hoppas jag de ska trivas och frodas ännu mer.

En glasslåda fick bli försåddslåda åt penséerna.
Paprikorna fick flytta över i nya krukor.
Även blåklinten fick glasslådekuvös, och chiliplantorna har fått nya krukor.

I morgon blir det ännu en riktig trädgårdsdag, för då ska som sagt det sista av rabarbern få flytta, och alla jordgubbsplantor ska få flytta. Jag har inte tillräckligt många plantor för att täcka upp hela ytan jag grävt upp, men de ska få skjuta revor av hjärtans lust i år, så planterar jag om dem tills jag har alla rader av jordgubbar jag vill ha. Och en annan sak jag behöver göra i morgon är att klippa gräsmattan. Himmel, vad det har växt de senaste dagarna! Och jag som inte ens kollat om gräsklipparen startar i år, och inte ens vet om jag har någon bensin hemma till den. Men allt det får jag också kolla i morgon. Och sedan, om jag har någon ork kvar, så ska jag rensa lite ogräs i örtlådan och vallmorabatten åtminstone. Borde nog även klippa ner gräslöken, för den rackaren är så välväxt nu att stråna är närapå björkstammar. 😛

Annat som också måste göras i morgon är att göra en ordentlig trädgårdskarta. Hela den här odlingsgrejen tog ju av så mycket för mig, så nu har jag ganska mycket på gång som ska ut i trädgården, och ännu mer som ska direktsås under de kommande veckorna, så nu vill det till att man gör en vettig plan, tänker jag. Utöver jordgubbarna och rabarbern, så ska jag ju direktså potatis, morötter, lila morötter, rädisor och polkabetor. Sedan ska det planteras ut pumpor, kikärtor, sallad, timjan, basilika, persilja, dragon, smultron, sötpotatis, solrosor, Morning glory, blåklocka, prästkrage, blåklint och penséer. Kom jag ihåg alla nu? Nej, just det, jag har ju beställt fröer till honungsört också (bin och humlor och sånt älskar den, så den vill jag absolut ha i trädgården), och jag ska även beställa smörboll lite längre fram (den, blåklocka och prästkrage är mina favoriter av vilda blommor, så jag vill väldigt gärna ha de tre i min trädgård också), och sen tror jag det kommer en påse fröer med blandade sommarblommor från Naturskyddsföreningen, eftersom min trädgård är registrerad som ett ställe där jag aktivt arbetar för att bin (och andra insekter) ska trivas och må bra. Mental note to self: Måste komma ihåg att göra en bivattnare också.

Det blir över huvud taget mycket odlat i år, och i en omfattning jag inte gjort på år och dag. Jag tror knappt ens jag var uppe i de här mängderna ens när 25-åringen var liten, och jag hade världens bästa trädgårdsland preppat med hästdynga. Dra mig baklänges, vad det växte! Men det är alltså över 20 år sedan jag senast odlade på det här sättet. Jag har saknat det, inser jag, samtidigt som jag hoppas det inte blir ännu en varm och torr sommar med låga grundvattennivåer, för i år MÅSTE jag vattna.

I kväll skickade jag iväg en beställning på fröer förresten, merparten av det som saknas av det som ska försås faktiskt. I den beställningen var det honungsört, plocksallad, timjan, basilika, dragon och kikärter. Honungsörten och timjan hade de inte inne, men det var på väg till lagret, stod det, så jag hoppas det kommer nästa vecka och att jag får fröerna så fort som möjligt. De hade dock slut på den sortens persilja jag vill ha, så jag ska kolla om någon av affärerna här har det, annars får jag beställa den någon annanstans. Och sedan är det bara det som ska direktsås kvar att köpa, och det väntar jag med en dryg vecka till, tror jag, så att all risk för nattfrost är borta.

På tal om frost förresten, så är kontrasten mellan här och hemma på min ö i Nord-Norge just nu enorm. Min syster skickade den här bilden till mig i dag:

Fortfarande full vinter i Nord-Norge. Dock är det här mer vinter än det brukar vara så här års även där uppe, samtidigt som det inte är ovanligt att det här händer.

Nå, nu får det vara sluttjatat om trädgård och odling för i dag. Klockan är halv ett på natten och det börjar bli dags att lägga sig på laddning inför morgondagen. Och i morgon är det lördag! Det innebär inte bara en massa trädgårdsgrejande, utan även brunch med varma mackor och smoothie – hur najs är inte det? 😀 Bäst jag hoppar i säng nu så att det blir morgon fort, fort! 😀

2 kommentarer

  1. Tack för pratstunden – oerhört välbehövlig. Och TACK för koftan!!!!!! Jag bodde i den resten av dagen hihi ❤

    1. Author

      Tack själv! ❤ Vi får ha stående lunchdejt i min trädgård när vädret tillåter. 😀 Kul att du gillade koftan också. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *