Margaret Thatcher

Margaret Thatcher blev tidigt en av mina största kvinnliga förebilder. Kanske rent av den största av dem allihop, och ett av skälen till att jag aldrig prioriterat min kvinnlighet så som normen dikterar den till en av mina viktigaste ändamål, utan istället fått mig att prioritera mina åsikter och att arbeta hårt för att uppnå det jag vill eller det som är nödvändigt. För säga vad man vill om Margaret Thatcher, men hon spelade aldrig på någon kvinnlighet, och det fanns helt klart skäl för det smeknamn hon senare fick av ryssarna; The Iron Lady. Det var fakta som gällde för Margaret, inte känsla och yta.

Under 1980-talet, när jag var en ung flicka på väg mot och i början av tonåren, så var inte mitt intresse för politik särskilt utvecklat ännu, och de exakta politiska frågorna som Margaret Thatcher stod för var inte del av varför hon var en viktig förebild för mig. Däremot fångades jag av hennes benhårda vilja att jobba mot och skapa förändring, och att göra det som krävdes för att uppnå de ändringar som behövdes. Hon styrde sitt parti och sedan sitt land som ett företag, och tog de krafttag som behövdes utan att lägga sin egen popularitet i den andra vågskålen.

Det här är förresten en annan viktig del av Margaret Thatchers resonemang som är precis lika viktig i dag – ja, kanske ännu mer i dag än det var då – det här med att det har blivit viktigare att vara någon än att ändra på saker. I filmen om henne, ‘Järnladyn’ som finns på Netflix, så säger Thatcher:

It used to be about trying to do something. Now it’s about trying to be someone.

Det finns mycket att säga om de politiska frontfigurerna i dag, men väldigt lite av det handlar om att de försöker ändra saker till det bättre. Det mesta tycks handla om att försöka bli någon. Undra på att vi har det klimat vi har i dag…

Hur som helst, Margaret Thatcher spelade stor roll i att jag blev som jag blev. Sedan kan man säkert diskutera hennes politik i det oändliga, men én sak är jag helt överens med henne om i politiska frågor: Man borde styra ett land som ett företag och inte vara rädd att ta de tuffa besluten. Även om man som kvinna kommer få ännu mer ovett än en man skulle göra i samma situation, eftersom man är just kvinna och det med den rollen alltid följer en uppsättning förväntningar om hur kvinnor “ska” vara egentligen.

Sverige skulle må bra av en Margaret Thatcher vid rodret i några år. Då kanske vi kunde bli av med ogräset som slagit rot i Sölvesborg och istället lägga fokus på att lösa de faktiska problemen som föreligger, istället för allt påhittat trams.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *