Lördag i Palatsköket

Jag sov riktigt skönt i natt och vaknade just med en känsla av att ha sovit underbart skönt. Definitivt mitt favoritsätt att vakna på, alla gånger! 😀

Jag hade tänkt ta det hyggligt lugnt i dag, och fokusera på att fixa tårtan vi skulle ha i dag, samt fixa efterrätterna till i morgon, och annars fortsätta gräva potatisland samt plantera mer fröer. Det blev inte riktigt så. Det slutade med att jag blev fast i köket i flera timmar, och aldrig riktigt hittade inspirationen eller orken att faktiskt gå ut och gräva. 😛 Inte heller fick jag planterat några fröer. Men jag fick en riktigt ljuvlig pyssla-i-köket-eftermiddag istället, och sånt är ju aldrig fy skam. 😀

Tårtan lades samman, och fick en fyllning av vaniljkräm blandat med lite vispad grädde mellan varje lager + färska jordgubbar på det ena lagret och banan på det andra. Och så grädde utanpå, och tårtdekor. Jag hade bett min syster skicka gelétoppar från Norge, för de är helt gudomliga på de där gräddtårtorna. Så även denna gång, och ungarna älskade dem (och tårtan i stort). Stort tack till syrran, som fixade gelétopparna! 😀 Hon skickade dessutom två påsar, vilket kommer räcka till typ fyra tårtor. Jag gjorde nämligen bara av med en halv påse i dag. 🙂

Eftersom det är nationaldag i morgon, så fick tårtan även norska flaggor, så klart. 🙂

Sedan pysslade jag ihop morgondagens efterrätter också. Ja, plural. Ni förstår, i morgon ska jag göra norska kjøttkaker till middag (tyvärr utan erterstuing, eftersom jag hade glömt bort hur meckigt det är att få tag på torkade gröna ärtor i det här landet, och inte hade beställt det i god tid), och ska man äta norska kjøttkaker till middag, så måste man även äta chokladpudding och vaniljsås till efterrätt. Det är typ lag på det. Fast jag tog den enkla vägen och köpte pulver-chokladpudding och färdig vaniljsås. 😛 Däremot la jag ner desto mer möda på den andra efterrätten, som jag råkade snubbla över tidigare i veckan. Det var geléer och pannacotta i olika lager, som såg ut som norska flaggan! Jag var ju bara tvungen att göra den också. Och eftersom chokladpuddingen är obligatorisk, så blir det alltså två efterrätter i morgon. Stackars, stackars oss! 😛

Efterrätten är klar inför morgondagens 17. mai-firande. Blev SÅ nöjd med den här!
Ett minst sagt tidskrävande pyssel, eftersom man fick göra ett lager i taget, som sedan skulle stelna.
Dubbla efterrätter i morgon. 😀

Egentligen skulle jag ha hälleflundra till middag i dag, men det var bara att glömma med tanke på priset på den. Istället blev det något väldigt icke-norskt mitt i min norska vecka, men jaja, så kan det vara. Det blev pulled pork i pitabröd istället, som var alldeles lagom mycket arbete att tillverka efter allt annat pyssel. Och riktigt gott.

Pulled pork i pitabröd. Och jodå, det är kött där också, under alla grönsaker. 😛

Det var i stort sett min dag i dag, frånsett att jag stickat en del då. Men något trädgårdsarbete blev det som sagt inte. Jag vet inte riktigt vad som hände, annat än jag möjligtvis kom av mig en smula när vi fick en abrupt hagelskur igen på förmiddagen. Jag tror vädergudarna måste vara på pickalurven eller påtända mest hela tiden nu, alltså…

Jag undrar förresten om mina växter känner av vädret? Även om de står inne, alltså. För trots att de har det varmt och skönt (lokala el- och fjärrvärmebolaget drog ju igång värmen igen efter att de hade stängt av den inför sommaren, och den är fortfarande igång), så är det som om saker och ting gror och växer lite saktare nu. Som om de bidar sin tid lite igen, eftersom det är lite svajigt med den där våren på andra sidan rutan. Kan undra om det är så? Fast vissa grejer växer ju så det knakar, som 16-åringens solroser och mina tomater. De sistnämnda har jag döpt om till kameltomaterna, för nog är de törstiga som kameler allt! Numera måste jag vattna dem två gånger om dagen, för en gång räcker helt enkelt inte.

Men lite spritter det ändå – blomsterkrassen som började komma i går har sträckt lite till på sig i dag, och nu har den fått en kompis också. Kul! 🙂

Två bebisar!

Nu ska jag återgå till önskefilmen jag velat se om igen sedan jag först såg den 2007, men som inte gått att hitta någonstans. Men i dag fick jag för mig att kolla upp den på imdb av någon anledning, och så fanns där en knapp som sa att man kunde titta på den på Amazon Prime – och jag HAR ju Prime! Hurra! 😀 Vilken film det är, frågar du? Jo, det är ‘The man from Earth‘, som handlar om en man som slutade åldras när han var 35, och som nu levt i tusentals år. Och det hela utspelar sig i en stuga när han precis sagt upp sig från sitt jobb och ska flytta, vilket han gör vart tionde år (det är ungefär så lång tid det tar innan människor börjar undra över att han inte åldras), och hans kollegor under de senaste tio åren dyker upp för en spontan avskedsmiddag. Och medan de sitter och pratar, så börjar han alltså berätta sin historia. Fascinerande film, rekommenderas om man gillar att bolla med såna tankar och frågeställningar. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *