Löpning – min oväntade kärlek

Jag försöker hitta utrymme att springa i skogen så ofta som möjligt. Vilket på senare tid har varit avsevärt mycket mindre än jag skulle vilja. Det har flera skäl, ett av dem är att den slinga som är mest tillgänglig för mig och mitt tighta schema är det lokala elljusspåret, med sina ofantliga 2,5km. Men jag återkommer till detta. Låt oss börja från början.

För några år sedan hittade jag, liksom så många andra, boken Born to run, av Christopher McDougall, som berättar om hans egen jakt på löpningens själ, och hur han till sist hamnade hos den mexikanska löparstammen tarahumara, vilka springer ofantliga sträckor och utan några som helst moderna löpskor. Nej, de springer antingen barfota eller med en sorts sandaler gjorda av sönderskurna bildäck och snören. Typ så.

Boken är verkligen en riktig karamell för den som vill hitta tillbaka till löpningen eller börja springa. Man blir fantastiskt inspirerad att försöka springa mer naturligt, utan dyra skor med dämpning åt alla håll, drop hit och drop dit, och allt vad det nu är. Och någonstans i det där, medan jag förlorade mig i berättelserna om tarahumara, barfotalöpning, traillopp och Caballo Blanco, så hittade jag min egen löpargnista.

Jag har inte alltid varit löpare, men jag sprang ibland som barn och tonåring, fast alltid ensam. Och alltid sakta och länge. Jag promenerade också mycket, även det längre avstånd. Allt under en mil har alltid upplevts som kort, och att gå ut och springa eller promenera 3 km är något jag helt enkelt inte gör. Åtminstone inte om jag annars är fullt frisk. Jag tycker helt enkelt inte om det. Jag tycker rent av så illa om det att jag blir på dåligt humör om jag ska behöva göra det. Det är också skälet till att jag inte tycker om att träna på gym. Du kan inte träna i flera timmar i sträck på gymmet, då förstör du kroppen. Dessutom är det inomhus (och fullt i medelålders gubbar som alltid börja cirkulera runt en och som vill “hjälpa”…blä). Jag vill i huvudsak träna utomhus, och jag vill träna länge. Mina långpromenader (1 mil eller längre) gör jag dessutom i powerwalkhastighet, så det är inte direkt något flanerande. Och det var här det klickade i skallen på mig när jag läste Born to run. Långdistanslöpning. I skogen. Ultralöpning, traillöpning – jag var fast från första löpsteget. Det var ju det här jag hade gjort i alla år, fast som powerwalks mer än löpning, åtminstone sedan jag flyttade till Sverige.

Det kändes som att hitta hem. Jag letade rätt på var det lokala elljusspåret fanns, och började springa där. Det var helt ljuvligt. 2,5 kilometer bara, men i början dög det alldeles utmärkt. Jag gjorde flera varv bara. Fast numera måste jag erkänna att jag finner det vara ganska tråkigt. Inte så mycket för att jag har sprungit där så många gånger, utan för att de har röjt hur mycket som helst, så nu känns det mest som att man springer genom kalhyggen. Och så blir jag så trött på folk också. Dels vill jag helst vara ensam när jag springer, jag är helt enkelt så funtad. Men dels beror det också på att framförallt hundägarna inte flyttar på vare sig själva eller sina hundar när man kommer ifatt dem, och det är ett helsike att ta sig förbi vissa. Sen har vi dem som glatt plockar upp hundskiten efter sin pälskling, knyter en tjusig knut på bajspåsen och sedan LÄMNAR den bredvid spåret(!). Don’t even get me started…

Jag är i alla fall lite trött på det lokala spåret, och jag har en enorm längtan efter alla trails som de har i USA och Kanada. Aaaaah, tänk om man kunde bo i de trakterna och få springa där! Det drömmer jag hur mycket som helst om. Och allting började med den där boken. Eller nej, det gjorde det ju inte, men den tände en gnista och jag blev fast för traillöpningen. Varje gång jag läser boken blir jag det på nytt, dessutom (jag har läst den 3-4 gånger nu).

Så om man vill bli inspirerad att springa, vare sig det är kort eller långt eller what ever, så tycker jag man ska läsa den här boken. Den inspirerar på alla nivåer och passar för alla. Rekommenderas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *