(L)ju(v)liga söndag 🎄

Jag borde ha fortsatt med avloppet i dag, och jag borde ha fortsatt med repetitionerna inför dugga och tenta i november. Men det struntade jag i. IstĂ€llet har jag unnat mig en alldeles ljuvlig – eller julig, beroende pĂ„ hur man ser det – söndag. Det har varit vĂ€lgörande bĂ„de sjĂ€l och hjĂ€rta, och Ă€ven en smula för sinnesfriden, för jag har faktiskt fĂ„tt undan en del saker som liksom legat pĂ„ och skavt lite i tillvaron.

I gĂ„r tog jag ju tag i högen med saker som skulle lagas som lĂ„g pĂ„ bordet i arbetsrummet. Högen hade blivit sĂ„ stor att jag knappt ens kunde se mina symaskiner. đŸ˜Č SĂ„ i gĂ„r lagade jag tvĂ„ pĂ„slakan, ett lakan och tvĂ„ örngott, och i dag fortsatte jag med att laga fyra par byxor (bland annat mina pyjamasbyxor, som jag nu lagat pĂ„ typ sjuttioelva gĂ„nger, men inte kommer ge upp om eftersom jag Ă€lskar dem sĂ„ mycket), satt i resĂ„r i en bh-topp jag sydde för ett bra tag sedan, och sĂ„ klippte jag ut 35 nya tvĂ€ttlappar ur ett gammalt trasigt badlakan. Och Ă€ven om det fortfarande kvarstĂ„r saker som ska lagas och modifieras (jag mĂ„ste bland annat sy in nĂ„gra av trosorna jag sydde tidigare i Ă„r, eftersom jag tycks ha börjat gĂ„ ner lite i vikt… Men det Ă€r ju en fördel med att sy sĂ„nt sjĂ€lv, för dĂ„ gĂ„r det ju faktiskt att göra en sĂ„n grej 😛 ), sĂ„ kan jag Ă„tminstone se symaskinerna igen, och man ser att det faktiskt finns ett bord dĂ€r under. Yeay! I morgon fortsĂ€tter jag, och förhoppningsvis kan jag fĂ„ undan allt sĂ„nt dĂ€r under kommande vecka, sĂ„ att jag kan lĂ€mna oktober med ett nĂ„got mindre stökigt arbetsrum, som dessutom kan inbjuda lite mer till julklappstillverkning.

Ännu en hög som försvinner frĂ„n arbetsbordet. TvĂ€ttlapparna ska i och för sig kantas med overlockmaskinen först, men det kan jag ta lite vartefter.

En annan surdeg som jag dragit mig för att ta tag i Àr att klippa ner de sedan lÀnge döda gurkplantorna som bott i arbetsrummet. Men i dag tog jag mig sjÀlv i kragen och klippte ner dem helt, sÄ det enda som ÄterstÄr nu Àr att ta ut sjÀlva krukorna och tömma dem. Det gör jag i morgon, tror jag, om jag kan hitta en lucka i allt regn. Samma sak med tomatplantorna ute, jag skulle behöva tömma de krukorna ocksÄ, innan de fryser sönder. Fast ska man tro yr.no sÄ fÄr jag nog vÀnta tills tisdag eftermiddag innan jag tar tag i det. Alternativt drar pÄ mig flytvÀst och knyter fast mig i trapprÀcket, sÄ jag inte flyter ivÀg medan jag hÄller pÄ ute.

Jag har ocksÄ förhört mig lite mer om vad det Àr för tröja 17-Äringen önskar sig i julklapp, och det visade sig att önskemÄlet var en likadan som den han lÄnade av mig hÀr om dagen: En Zweig.

Zweig, originalet som det ser ut i mönstret.
Min version.

Det jag funderar pÄ Àr om jag ska sticka en i en svart bottenfÀrg med den hÀr fÀrgen i det spetsmönstrade oket:

Eftersom 17-Ă„ringen Ă€r transgender sĂ„ tĂ€nkte jag att den hĂ€r fĂ€rgen kanske kunde gĂ„ hem, eftersom fĂ€rgerna i transflaggan Ă€r rosa, vit och ljusblĂ„. Den hĂ€r har för all del fler fĂ€rger Ă€n det, men Ă€ndĂ„… Eller sĂ„ fĂ€rgar jag upp en hĂ€rva som Ă€r just rosa, blĂ„ och vit.

Nackdelen hÀr Àr att jag inte har garn till bottenfÀrgen hemma, och det Àr vÀldigt dyrt att köpa de mÀngderna (min plÄnbok Àr ju lite smal nu för tiden). Men om jag nu pÄ nÄgot sÀtt nÄgonstans kunde fÄ loss en tusenlapp extra, sÄ skulle jag kunna köpa hem garn för fÀrgning till hans tröja + garn för min egen julklappsstickning! Eller önskejulklappsstickning kanske jag ska sÀga, det Àr inte sÀkert jag kan lyxa till det pÄ det sÀttet i Är. Men i alla fall, det hÀr Àr min önskejulklapp till mig sjÀlv:

Sorrel-tröjan, som jag sneglat pÄ i flera mÄnader redan. Den stickas med fingering weight + tunn, tunn mohair, sÄ den kostar lite att göra. Skulle jag köpa garnet fÀrdigt sÄ skulle den gÄ loss pÄ nÀrmare 1200 kr. Men om jag fÀrgar garnet sjÀlv sÄ kommer jag undan med mycket mindre.
Jag skulle ju Ă€lska den hĂ€r fĂ€rgkombinationen + matchande mohair… Det hĂ€r Ă€r JAG i garnform, haha!
HÀr Àr en annan fÀrg pÄ Sorrel som nÄgot gjort, och det som slog mig nÀr jag sÄg den hÀr bilden var att den hÀr Àr ju hur enkel som helst att anpassa till nÄgon som mig, som Àr betydligt bredare nertill Àn upptill. Den Àr stickad uppifrÄn och ner, och allt mönster Àr ju fÀrdigt ungefÀr mitt pÄ bysten, vilket innebÀr att jag skulle kunna göra den nÄgot mera A-linjeformad för att bÀttre passa hur jag ser ut nertill.

Vi fÄr se hur det blir med den saken. Julklappsgarn Ät mig sjÀlv ligger sÄ klart lÀngst ner pÄ listan, lÄngt efter barnens julklappar, julstrumpor och adventskalendrar, och det Àr som det ska vara. Det Àr ju inte som att det kommer vara synd om mig, för jag har dÄ annat jag kan sticka ocksÄ, och annat garn jag kan unna mig pÄ julafton, sÄ det Àr inte det det stÄr i.

I dag har jag dĂ€remot unnat mig ganska mycket sticktid pĂ„ min Cozy neighborhood av Joji Locatelli. Det kĂ€nns som en ganska julig fĂ€rg, sĂ„ det passar ju bra att den borde bli klar under november. Faktum Ă€r att jag Ă€r rĂ€tt sugen pĂ„ att göra en likadan i rött, om jag annars trivs i den hĂ€r nĂ€r den Ă€r fĂ€rdig… 😛

Min Cozy neighborhood har vuxit en del i dag. 🙂 Och kan vi ta ett ögonblick för att uppskatta att jag just upptĂ€ckte hur praktiskt det Ă€r att ha en pull up bar i dörrhĂ„let in till arbetsrummet? Perfekt att hĂ€nga pĂ„gĂ„ende tröjprojekt nĂ€r man behöver ta foto pĂ„ dem juh! Ja, nĂ„gra chins gör jag ju inte, det kan ni fetglömma. Om jag försökte med min nuvarande vikt sĂ„ misstĂ€nker jag att armarna skulle poppa ur sina armhĂ„lor och jag skulle dratta pĂ„ Ă€nden pĂ„ golvet, armlös och erbarmlig. 😛

Cozy har det för övrigt varit över lag i dag. Regnet som smattrat mot rutorna större delen av dagen, tÀnt i oljelampan och KongerÞkelse dÀri (en doftolja man inte fÄr tag pÄ i Sverige, och som för mig doftar jul lika mycket som doften av gran och pepparkakor), och sÄ julmust och saffransbullar till det. Nej, inte det jag fick av bÀstaste M i gÄr, för de tog slut illa kvickt, utan jag kan eventuellt ha köpt pÄ mig lite mer i dag. Ja, saffransbullarna jag köpte kan ju inte pÄ lÄnga vÀgar jÀmföras med de jag fick i gÄr, men de fick lov att duga.

Saffransgifflar. Enda sortens saffransbullar som affÀren hade, och dessutom den allra sista pÄsen. Det kanske var fler Àn jag som hade en julig dag i dag?

Jag tog dessutom tillfĂ€llet i akt att Ă€ta risgrynsgröt till middag. PĂ„ norskt vis, med smĂžrĂžye, som Ă€r det enda rimliga sĂ€ttet att Ă€ta risgrynsgröt, frĂ„gar du mig. 😉 Fast okej, om man kokar gröt sjĂ€lv (det gjorde jag inte i dag, jag fuskade och köpte de dĂ€r fĂ€rdiga korvarna med gröt) sĂ„ att den blir lite mindre rinnig Ă€n köptas, sĂ„ kan det faktiskt vara gott med stekt gröt dagen dĂ€rpĂ„ ocksĂ„ (nu sitter alla svenskar som frĂ„getecken, det kĂ€nner jag pĂ„ mig… “vafalls? STEKT gröt??” 😂).

Risgrynsgröt med smÞrÞye.

Jag passade Ă€ven pĂ„ att titta ikapp lite pĂ„ mina favorit-stickpodcasts pĂ„ YouTube i dag, och drog igĂ„ng dem pĂ„ tv’n för en gĂ„ngs skull. Annars tittar jag alltid pĂ„ laptopen, men i dag passade jag pĂ„ att parkera mig pĂ„ vardagsrumsgolvet framför tv’n och börja slĂ„ in adventskalenderpaketen till min syster. 16 av 24 kunde jag slĂ„ in i dag, resterande 8 blir under veckan som kommer, och lagom till Halloween borde jag kunna skicka ivĂ€g paketet. SÅ kul! Jag har haft riktigt roligt med det hĂ€r projektet under Ă„ret som gĂ„tt och det Ă€r ocksĂ„ riktigt roligt att se det komma ihop sĂ„ hĂ€r pĂ„ sluttampen, innan det ska skickas ivĂ€g. Det enda som varit trĂ„kigt Ă€r att jag ju inte kan visa vad jag har hittat pĂ„. Oh crap, det pĂ„minner mig – jag hade ju en tanke om att göra det varje kvĂ€ll i december, efter att syrran öppnat sina paket, men nu kom jag pĂ„ att jag glömde ju ta kort pĂ„ allting innan jag slog in det i dag. 😛 Jaja, strunt samma.

En bunt fÀrdiga adventskalenderpaket.

Just ja, jag glömde nĂ€stan: I dag tog jag mig i kragen och började skriva ner mönstret pĂ„ Örebrovantarna ordentligt! Jag Ă€r ungefĂ€r halvfĂ€rdig med det svenska mönstret, sedan ska det översĂ€ttas till engelska ocksĂ„, och nĂ€r det Ă€r klart kan jag Ă€ntligen publicera det – hurra! Det ska bli sĂ„ skönt att fĂ„ det gjort, för jag lĂ€ngtar verkligen efter att fĂ„ ta tag i designen pĂ„ Kirunavantarna, som Ă€r nĂ€sta par ut.

Örebrovantarna.

Jahanej, om man skulle ta och varva ner för dagen? Förbereda sig för sĂ€ngen, ladda om för en ny vecka med förelĂ€sningar (tack och lov bara tvĂ„ denna vecka, och inte tre, i och med Allahelgona)? Jag önskar dock den hĂ€r dagen kunde fĂ„ vara Ă€nnu lĂ€ngre, för det har varit sĂ„ skönt att fĂ„ greja lite hemma, och att fĂ„ “jula” lite. Vem vet nĂ€r jag hinner med det nĂ€sta gĂ„ng?

NĂ„, jag ska ju faktiskt vara ledig nĂ€sta lördag ocksĂ„, för dĂ„ Ă€r det Halloween, och vi har planerat filmbonanza, god mat och hejdlösa mĂ€ngder Halloweenfilmer den dagen. SĂ„ ledig kommer jag vara igen, dock blir det ju inte sĂ„ mycket jultema just den dagen. Men Halloween Ă€r ju inte sĂ„ dumt heller. 🙂

Nej, lite mer stickning och kanske en saffransbulle till, sen fĂ„r det bli sovdags. Vi ses i morgon! 🙂

Dagens det-mÄste-jag-göra:
Ni vet sĂ„na dĂ€r söta julhus och jullandsbyar? Jag Ă€r precis den sortens julnörd som skulle Ă€lska att ha sĂ„nt. Men de brukar kosta en del att köpa, de dĂ€r i keramik, och jag har liksom inte kunnat motivera sĂ„dana inköp. SĂ„ jag har liksom tĂ€nkt att kanske man kunde göra nĂ„got liknande i kartong, men har inte kommit till skott att göra det. Och sĂ„ upptĂ€ckte jag i dag att det Ă€r ju precis sĂ„ de har uppstĂ„tt! Det Ă€r ursprungligen hus gjorda av kartong och dekorerade, det Ă€r rent av en traditionell julpysselgrej som funnits i över hundra Ă„r, och de dĂ€r husen kallas för Putz-hus (vilket tydligen ska betyda nĂ„nting i stil med ‘glitterhus’). OMG! SĂ„ ja, i Ă„r kommer det tillkomma en ny jultradition i Palatset – tillverkning av Putz-hus! 😀

AlltsÄ, kan ni fatta att de hÀr Àr gjorda i kartong??

Antal dagar kvar till julafton:
60

1 kommentar

  1. Åh vilken hĂ€rlig söndag ❀
    Hoppas att veckan blir superduper!!

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *