Kökshandräckning

Dagens planer om julklappstillverkning, julpyntande och städning fick hastigt och lustigt stå till sidan när en av Ica-butikerna nära mig hade extrapris på köttfärs denna vecka. 59,90 kilot är inget man står över, så jag sladdade snabbt som blixten förbi affären och inhandlade de två kilon man fick köpa till det här priset. Rafsade även åt mig lite godistillverkningsgrejer, sedan rattade jag hemåt igen, och började ladda för en eftermiddag i köket.

Först ut i dag var dock inte köttbullarna, utan polkabräck, ett julgodis jag lärt mig göra av min kompis Åsa.

Vit choklad, krossade polkagrisar, lite riven citron och riven kokos, och vips har man polkabräck. 🙂
Polkabräcket fick bo i samma låda som Dumlefudgen.
Sen var det dags att steka 2 kilon köttbullar.
Efter köttbullarna blev det två burkar norska sjokoladeboller.
Sedan snickrade jag ihop den där fantastiskt komplicerade chokladtårtebottnen, som ska bli tårta till efterrätt på julafton. Det är i stort sett bara jag som äter ris a la Malta, så i år har jag beslutat att göra allas favoritchokladtårta till efterrätt istället.
Det här skulle ha blivit saltlakritsfudge, men efter att den kokat i 1½ evighet och fortfarande inte var varm nog, så vred jag upp värmen samtidigt som jag höll på med annat, och på en grisblink hade den hunnit bli bränd. Skit också. Chansade på att röra in chokladen ändå och göra det färdig, men tyvärr var den bortom räddning. Förutom en ton av bränd smak, så blev den stenhård. Så hård att den hade kunnat fungera som hårda karameller, om det hade gått att få bitar ur den. Men det gör det inte. Den är stenhård, fast seg, och omöjlig att göra något vettigt av. Det blir sopkorgen för den här. Eventuellt gör jag om den längre fram, men vi kommer samtidigt ha godis i massor, så vi får se om jag orkar hålla på med den igen.
Sedan började jag montera pepparkakshusen. Här är huset 16-åringen dekorerat.
Och här är huset 13-åringen dekorerat.
Sedan avslutade vi dagen med en sväng på Max för en (väldigt) sen middag.

Nu ska jag samla ihop det sista jag har av ork för i dag och frysa in köttbullarna, sedan blir det sängen. Åh, som jag längtar efter att bädda ner mig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *