Kan man skicka godis till USA?

Jag har en avlägsen släkting i USA. Nå, egentligen är hon inte min släkting, utan exfru till en av mina amerikanska kusiner, som jag inte känner. Av det jag hört om dem från övriga familjen, i synnerhet min farmor, som hade pojkarna och deras mor inneboende under en period för flera år sedan, så har jag inte gått miste om något. Men så, för några år sedan, så dök hans exfru upp på Facebook. Nåja, hon hade funnits där ett tag, men då hittade hon mig, menar jag, och skickade en vänförfrågan.

Jag kan inte påstå att vi blivit nära vänner, och nog lever vi vitt skilda liv allt. Hon har flera jobb, bland annat på någon bensinstation och på McDonalds, ingen högre utbildning, och tillhör väl inte de bäst bemedlade direkt. Hon är burdus och högljudd, festar med jämna mellanrum och det går livat till på hennes Facebook emellan varven. Men säga vad man vill om den där tjejen – hon är banne mig en kämpe. Jag har sett henne slåss för att få sin skilsmässa klar, för sina barn, för nya pojkvännen som varit minst sagt strulig, och för att få det äktenskap hon senare ingick med honom att fungera.

Hon fråntogs dessutom sina barn, tre döttrar, när hon skilde sig från min kusin, och av det jag läst mig till och förstått, så handlade det i praktiken om att han anklagade henne för en massa saker när hon slängde ut honom, till amerikanska motsvarigheten till Soc, och att de helt enkelt plockade ungarna utan pardon. Personligen har jag alltid tyckt norska myndigheter inte är riktigt kloka när det gäller barnevernet där (de är dömda flera gånger i EU-domstolen för att de plockar ungar ur sina hem, och sätter dem i fosterhem i åratal enbart baserat på rykten), men USA är uppenbarligen sju resor värre. Åtminstone som jag förstår det. Hon har inte sagt så väldigt mycket om den saken, så en hel del har man fått läsa mellan raderna de få gånger hon sagt något alls.

Hur som helst, hon lyckades den gången få till det så att barnen fick bo med sin mormor istället, alltså hennes mamma, så att de inte skulle försvinna ur hennes liv helt. Barnafadern, min kusin, tycks ha skitit i vilket, och har inte träffat tjejerna på flera år. Men hon har kämpat och kämpat för att hon ska få ha flickorna hos sig igen, samtidigt som hennes egen situation gång efter annan slagits mer eller mindre i spillror till följd av en pojkvän/make som är en hel del yngre än henne och ganska omogen, osäkra jobbsituationer och att hon själv är ganska unapologetic och högljudd. Hon hamnar ibland i situationer där hon blir osams med andra människor eftersom hon inte alltid lyckas hålla munnen stängd när hon borde.

Över huvud taget är hon inte riktigt den typ av människa jag normalt sett är kompis med, och det är väl också lite av skälet till att vi fortfarande egentligen är mest på bekantskapsnivå bara. Men jag gillar henne ändå. Hon har ett hjärta av guld, jobbar stenhårt för att åstadkomma ett bra liv för sig och sin familj, och hon är en ganska känslosam sort. Ofta är hon jätteledsen över bristen på vänner som bara vill komma över och umgås, exempelvis, vilket inte egentligen beror på att hon inte har några, utan det är nog mer en fråga om att hon har flyttat en del och att hennes vänner därmed kommit att bli ganska utspridda. Jag är bekant med fenomenet, om man säger så. Mina vänner bor också lite överallt i världen.

Tidigare i höstas lyckades de uppfylla en dröm om att få flytta till ett hus. Det är ett pyttelitet hus inklämd mellan två andra, och mitt emot en helt fantastisk kyrka. En stor milsten! De hyr det bara, men hade fått fria händer att måla och greja som de ville, och det behövs verkligen. Någon budget för renoveringar har de egentligen inte, utan tar lite här och där, och man kommer ju faktiskt rätt långt med muskelkraft och målarfärg. Roligast tycker jag nog en av deras toaletter är. Den var typ Pepto Bismol-rosa från början, och hade den mest bisarra ansamling skåp jag någonsin sett. En hel vägg täckt från golv till tak (och det är riktigt högt i tak, så vitt jag kan se) med små skåp i någon sorts förvaringsskåpsmodell, fast det ser ut som en massa små köksskåp liksom. Tätt i tätt över hela väggen. Det måste vara minst 50 såna där miniskåp. Galet. I alla fall, det badrummet har de nu målat knallblått, och de har spraylackat toaletten i guld. Jag skrattade högt när jag såg det. Det kändes på något sätt så typiskt henne att ha ett oblygt illblått badrum med guldtoalett. 😀

Sakta, men säkert tar hon sig en liten bit längre framåt i livet, och börjar åstadkomma de här sakerna hon drömmer om. Och det slog mig att det vore roligt att överraska henne lite. Skicka ett litet paket lagom till jul kanske, till henne, maken och tjejerna? Inte för att jag har någon budget för just det, men något lite kanske man kunde få till. Ja, litet lär det bli oavsett, för dra mig baklänges vad portot kostar över dit! Och med PostNords leveranstider, så är ju risken att det går snabbare för mig att simma över till Maine med paketet. Fast nu spårar vi ur här. Jag fick alltså idén om att skicka ett litet överraskningsjulpaket till henne och familjen, och tänkte spontant att de kanske skulle tycka det var kul med lite skandinaviskt godis. Mina tonåringar tittar ibland på videos där folk testar godis från andra länder, och det slog mig att kanske hennes tjejer gör samma sak. Då kunde det ju vara kul om de själva fick göra det. Men då är ju frågan om det går att skicka godis till USA utan att det fastnar i tullen i 3 månader… En gång skickade jag te till min syster i Norge, och det fastnade hur länge som helst i tullen innan de hade bestämt sig för att det inte var något olagligt, och det vore ju himla tråkigt om det hände med ett paket som gärna får hinna fram till jul.

Jag får klura på det där. Det får ju inte väga så värst mycket heller, inte gå sönder, och så skulle jag vilja hitta på något annat också. Någon house warming gift, exempelvis, eftersom de precis flyttat in i hus. Jag hinner nog inte tillverka så mycket, för det bör nog skickas inom en vecka om jag ska få till det, och jag har ganska mycket annat på min tillverkningslista. Så något litet som går ganska fort att göra, men som ändå är en kul grej att få. Och som gärna har skandinavisk prägel. Hm. Kan man virka grytlappar med Norgeskartan på, tro? Heh, vid närmare eftertanke kanske jag hellre borde fråga om JAG kan virka grytlappar med Norgeskartan på, haha. Mormorsrutor är mera min grej när det handlar om virkning, de mer avancerade grejerna har jag inte gett mig på än. Eller så kanske jag kunde sy något?

Jag får klura vidare på det. Det vore i alla fall roligt att överraska på det sättet, för hon skulle aldrig i livet vara beredd på det. Och jag har dessutom lyckats lista ut hennes adress utan att fråga henne, så den har jag också nu. Bilden hon la upp på den där kyrkan som var “som att bo mitt emot ett slott” var synnerligen hjälpsam, och att jag vet vilken stat hon bor i. Dessutom hade jag sett bild på huset också, så med hjälp av Google maps var det en smal sak att få fram gatuadressen. Så, bara att dra på sig tomteluvan nu då, och komma på något roligt. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *