Jobba, jula och försöka hinna med

Förra veckan blev en ständig kamp mot klockan för att hinna med, vilket jag inte gjorde på alla punkter. Tvätt och städning hemmavid fick exempelvis stryka på foten ganska duktigt, vilket innebär att jag nu snart bara har en coctailklänning i storlek 38 att ta på mig (good luck with that one), eftersom jag inte hunnit tvätta i dag heller. Håhåja. Så kan det gå.

Jag jobbade i alla fall heltid förra veckan, pluggade heltid, och försökte rådda två ungdomar som båda försöker kravla sig upp ur det senaste depressionshålet, samt att hinna med hus, hem och allt annat också. En svår ekvation att få ihop, och inte alltid möjlig på alla punkter. Det var inte planerat så, det blev så eftersom det gjordes ändringar på universitetet i och med de senaste restriktionerna, och jag redan hade gjort en del ändringar i jobbschemat i och med att jag var krasslig förförra veckan. Därmed blev det en intensivvecka nu istället, där jag verkligen fick bita ihop för att ta mig igenom den.

Vad jag framför allt lärde mig var att jag inte ska jobba natt. Jag hade tre nattpass på nya jobbet, och jag kan fasen inte sova ordentligt efter de passen. Jag somnar hur lätt som helst, men vaknar redan efter 4-5 timmar och kan inte somna om, trots att jag fortfarande är så trött att jag är kräkfärdig. Jag kan ju säga som så, att de sista två nattpassen i helgen gick på ren vilja och på tanken om att jag aldrig mer behöver jobba natt om jag inte själv vill det efter att jag betat av alla de här intropassen.

I dag har jag haft en välbehövlig vila från allt av jobb, och jag har faktiskt unnat mig att inte plugga heller. Planen var egentligen att städa och börja julpynta, skura kylskåpet och fixa ungarnas adventskalendrar, men jag hann inte med mer än det sistnämnda. Knappt ens det, för klockan var över midnatt innan jag ens hade fått gjort det. I övrigt gick dagen åt till att försöka återhämta sig en smula från förra veckan (jag jobbade ju dessutom till och med i går, så det var inga lediga dagar i helgen heller + att jag sov bara sammanlagt 9 timmar på 3 dygn…) och att åka på möte med rektor och lärare ang. 14-åringen, för att stämma av kring hur det funkar med den studielösning vi haft för honom. Det finns en hel del att berätta om det, men jag är för trött för att orka. Låt oss bara säga som så att jag fick förklara några saker på nytt, ge lite nya förslag på hur man kan jobba i vissa avseenden, och att skolan gick med på allt jag sa.

Adventskalenderkorg blev årets lösning. Alla tre ätteläggarna får en varsin hemmagjord godiskalender, och har en varsin färg på kalenderpåsarna. Jag hade två uppsättningar sedan innan, från när 25-åringen och hans äldre syster (min dåvarande bonusdotter) var små, så det är ju lite kul att återanvända dem nu. Dock har jag inte haft tid att fixa en tredje uppsättning, så jag fick sätta mig i kväll och snickra ihop 24 vita påsar av vanligt skrivarpapper. Men det funkar, det med. 🙂

I går satte jag förresten ungdomarna på att börja dekorera pepparkakshusen, som ju blev bakade söndag för en vecka sedan. Allt är inte dekorerat än, men de är på god väg i alla fall, och i slutet på veckan borde båda husen vara redo för montering.

Dekorering på gång.

I fredags bakade jag ‘Hvite kakemenn’ till jul också, och stoppade i frysen, så det börjar bli allt mer välfyllt där nere. Jag passar även på att handla på mig saker på extrapris nu för att ha inför januari, som ju tenderar att bli något av en ‘smalmånad’ ekonomiskt för de flesta av oss. För även om jag sprider ut en stor del av julklapparna över hela året, så blir det ju alltid en massa extra mat och sånt på julen, så det går ju alltid åt mer pengar än man normalt använder. Så jag ser till att handla hem köttfärs, lax och såna grejer när det är extrapris på det nu, så att jag har smalmånadsmiddagar sen. 🙂

Hvite kakemenn. Och gummor. Jämlikt får det ju lov att vara. 😛

I fredags fick jag förresten också resten av vinet jag hade beställt, plus de båda Baileys-flaskorna, så nu har jag gott om sånt hemma också. Oklart när jag ska dricka allt detta dock, men jaja. 😛

Oh, jag har förresten köpt årets julstjärna också! Det är ett måste för mig i december, det blir inte jul på riktigt om jag inte har minst en julstjärna hemma. Hyacinter och alla såna blommor är inget måste för mig på julen, men den här är det.

Måste-blomma. 🙂

I fredags var förresten första dagen vi hade frost på riktigt för den här säsongen, så när jag kikade ut den dagen såg det ut så här:

Jack Frost hälsade på natten till fredag, och har stannat kvar sedan dess.

I övrigt handlar det mesta om julbestyr just nu, även om jag försöka komma in i studierna igen och betar av intropassen på nya jobbet just nu också (bara tre pass kvar nu, sen bestämmer jag själv när/hur jag vill jobba!). Jag fick exempelvis ett garnpaket i fredags, som i huvudsak ska bli julklappar.

En hög med julklappsgarn, undantaget den blå Rauma finullen längst upp till vänster, som är till vant-designlådan.
Julklappsraggsockor åt 25-åringen på g.

Jag har även jobbat en del på Zweig-tröjan åt 17-åringen, och är nästan klar med spetsmönstret nu, som är det som tar längst tid att göra. Jag räknar med att resten av den kommer gå supersnabbt att göra så fort jag är klar med spetsen.

Nästan färdigt spetsmönster.

I söndags gjorde jag förresten något jag inte gjort förut – hade glöggfika online, via Zoom. Jag visste att jag skulle vara grymt sliten söndag kväll, och tänkte att en glöggfika online med några av mina kursare kunde vara ett bra sätt att komma ner i varv. Sagt och gjort, jag bjöd in till det i slutet på veckan, och söndag kväll var vi några stycken som sågs online på det sättet. Det var trevligt, och skönt också att kunna “ses” och prata om annat än bara studier också. Jag funderar på att kolla upp hur man gör ett privat Zoom-konto också (om det går?), och höra om någon/några av mina andra kompisar vill online-fika lite vid tillfälle. Jag kanske rent av kan få syrran att testa? 😉

Glöggfika via Zoom och tänt i adventljusstaken i söndags.

Mjahanej, då tror jag vi är någorlunda ikapp igen här i bloggen, och jag är både jättetrött och tokhungrig, så jag tror jag sätter punkt för det här inlägget nu och petar i mig något att äta, innan jag hoppar i säng. Vi ses i morgon! 🙂

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *