Jane Fonda

Ni kanske har märkt att jag har vissa återkommande teman i bloggen? Ett av dem är (kvinnliga) förebilder. Att jag sätter ordet ‘kvinnliga’ i parentes beror bara på att jag just nu har bara kvinnor på min lista över människor som påverkat mig på något sätt, men att den inte nödvändigtvis kommer vara en exklusivt kvinnlig lista framöver. Vi får helt enkelt se. Jag lägger till namn när de dyker upp i mitt huvud, helt enkelt.

I dag tänkte jag skriva om Jane Fonda. Det visar sig vara svårare än jag förutsåg, för när jag sätter mig ner för att skriva så måste jag ju fråga mig själv varför hon påverkat mig och mitt liv, och på vilket sätt. Det jag upptäcker är att jag inte har något självklart svar på den frågan.

Jag blev medveten om Jane Fonda under tidigt 1980-tal, dels när filmen “9-5” kom, och dels för att hon då började släppa sina träningsvideos. Filmen vet jag att jag såg och tyckte väldigt mycket om, men hennes träningsvideos dröjde det ännu många år innan jag köpte någon. Jag tror det var långt in på 1990-talet innan jag gjorde det. Men jag visste att de fanns, och hade väl antagligen sett klipp ur dem på tv, och säkerligen var de omskrivna i någon av de ungdomstidningar jag läste på den tiden.

Kanske påverkades jag mest av allt av den där filmen ändå, om de tre kvinnorna som hämnas på sin dåliga chef. Jag var inte mer än 10-12 när jag såg den, men väl medveten om hur män kunde anse sig ha rätten till ens kropp, tid och liv i största allmänhet redan då (det är en annan historia, den får jag återkomma till en annan gång). Filmen var inte bara befriande, det fanns en tillfredsställelse i att kvinnorna fick sin hämnd, även om jag aldrig fick någon själv.

Sedan dök hennes träningsvideos upp, aerobics, och jag som älskade musik och att dansa tyckte så klart det var vansinnigt roligt med ett träningskoncept till musik, även om jag just då inte hade tillgång till det. Men jag såg foton från dessa videos, färglatta videos av Jane och hennes tjejer, och det såg så vansinnigt KUL ut. Det passade mig som hand i handske, det hela. Så när allt kommer omkring är det inte så konstigt att hon påverkade mig, trots att den enda film jag någonsin sett med henne (som jag minns i alla fall) är “9-5” och att resten är baserat på foton av träningsvideos jag inte fick se förrän 10 år senare. Men då gjorde jag det med besked, och utbildade mig till och med till aerobicsintruktör. Det visste ni inte, va? Men jovisst, jag är faktiskt utbildad aerobicsinstruktör också, sedan mitten av 1990-talet, och jag kan nog knåpa ihop ett pass än i dag, om det behövs. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *