Jakten på ett ord

Saker och ting är på sitt vis helt åt fanders just nu. Jag har i praktiken ingen vettig inkomst alls och har inte haft det sedan november förra året, jag hittar inga vettiga jobb – eller rättare sagt, jag får inte ens komma på intervjuer, antagligen för att jag är 40+, och jag har en liten verksamhet jag så gärna skulle vilja utveckla vidare, men som jag ju förstås inte kan, eftersom jag inte har några pengar. Ja, och så det där som händer i kroppen då, vad nu det kan vara, ovanpå det hela. Över lag är det lite ett sånt där ge-upp-och-bara-sätta-sig-i-soffan-läge.

Det är då det händer. Inspirationen flödar, jag blir superkreativ och hatar att jag måste sova minst en gång per dygn, för jag vill bara göra en massa saker. Skapa, skriva, färga, designa – alla de där sakerna jag älskar att lägga min tid på. Och en gammal idé som funnits där till och från i åtminstone 10 år vaknar till liv igen. Den där om att kanske ha en liten boutique ändå, med handfärgade garner (både mina egna och andras), kanske Annie Sloans chalk paint och såna saker. Och så ha workshops och såna events också emellanåt. Och jag känner att jag skulle så gärna vilja göra de grejerna, och så skriva lite fler böcker också. Jag blir superinspirerad. Men jag har inga medel. Gaaah! Inte för det, jag har varit underdog i hela mitt liv och har ändå lyckats åstadkomma en hel del, men det här är jättesvårt att få till när man inte ens har pengar så det räcker till de vanliga räkningarna, än mindre till att bygga upp ett lager till ens verksamhet.

Så jag börjar i en annan ände istället. Jag har ju redan en sån verksamhet, bara i väldigt liten skala och utan att ha några lokaler för det. Min lilla “boutique” finns ju bara på nätet. Men den finns där. Och det slog mig att jag skulle ju vilja rebranda den lite, och det är ju något jag skulle kunna börja med. Hitta ett bra namn som kan leva länge till att börja med. Ett ord som förknippas med både avkoppling och kreativitet, med skratt, glädje, och både mental och fysisk vila. Det första ordet som dök upp var ordet “lördag”. Fast på engelska; “Saturday”. Men det fanns så klart inte ledigt som .com-domän. Så jag får klura vidare. Vilket ord kan passa som ett verksamhetsnamn, som har de där positiva vibbarna jag nämnde här ovan, och som finns lediga som domän? Det är dagens fråga.

En annan fråga är vad jag skulle göra ifall min lilla bisyssla verkligen kunde bära sig nog för att vara en heltidsverksamhet. Skulle jag göra det då? Ja! Utan tvekan. Jag älskar att vara företagare, det är bara det att klimatet för att vara enskild företagare i Sverige inte är särskilt gynnsamt i dag, i synnerhet inte inom de kreativa områdena. Inte bara är det hopplöst att hitta lokaler med ett någorlunda vettigt kundunderlag till en hyra man mäktar med, utan man motarbetas också i uppstartsfasen av alla som tycker webshoppar är det värsta som någonting hittats på och som med alla medel försöker få alla sina kreativa vänner att bojkotta dem, till fördel för ortens lokala garnaffär, som kanske inte alls har det utbud många önskar sig. Jag har liksom inget annat val än att börja i webshop-änden om jag ska kunna bygga upp något, för jag har inte budget i dagsläget till ytterligare en hyra ovanpå mitt hem. För inte att tala om alla andra räkningar, inredning och allt sånt. Det finns inte på kartan. Så det hela kokar liksom ner till att man får försöka göra något väldigt exklusivt istället, som tilltalar en helt annan kundgrupp, och försöka bygga upp något på den kanten istället. Och egentligen…varför inte? Jag har aldrig egentligen drömt om att ha en renodlad garnaffär, jag har snarare alltid lutat mot att vara lite av en specialaffär. Ett sånt där ställe där man kan köpa sitt lördagsgodis i form av lite handfärgat garn, ett par meter tyg, en burk målarfärg, lite choklad och så kanske en inspirerande bok av något slag. En butik som ser ut lite som ‘Central Perk’ från ‘Vänner’, om ni minns det stället, fast där man kan handla allt från tyger till bra böcker. Utan att för den sakens skull bli alltför plottrig, utan att det finns 5-6 olika kategorier bara, och där man kan sitta ner i en soffgrupp och ta en kopp kaffe, hämta andan och låta sig inspireras, och i lugn och ro handla sin påse med ‘lördagsgodis’. Det skulle jag faktiskt jättegärna göra.

Central Perk

Jag inser att jag förefaller vara en riktig hoppjerka som ena stunden vill plugga det här, i nästa stund plugga något annat, för att sedan hoppa vidare till att driva butik. Men egentligen är det inte så illa som det verkar. Inte i mitt huvud i alla fall. Jag råkar bara stå vid ett ganska stort vägskäl i livet just nu, och försöker bestämma vägen vidare. Och så råkar jag vara en sån som vill mycket, som älskar att lära mig nya saker, och som försöker ta sig framåt utan att ha några som helst ekonomiska medel (det kan jag tacka exet för, och min a-kassa som lurade mig på pengar i flera år och hävdade att det inte var något problem för mig att få a-kassa om jag bara hade en bisyssla, och som sedan nekade mig ersättning när jag behövde det med motiveringen att jag hade jobbat FÖR LITE i min enskilda verksamhet för att det skulle räknas som deltid, och att de därför ansåg det vara heltidsjobb…!). Jag behöver med andra ord komma framåt här, och det snabbt, och jag försöker hitta något vettigt inom alla de områden jag är intresserad av, som även kan ge mig en inkomst så fort som möjligt. Och då menar jag inte inom de närmsta par-tre åren, för jag måste även ha en inkomst på vägen dit, och tak över huvudet. Jag har i dagsläget ingenting (jo, tak över huvudet har jag, så länge jag fixar att betala hyran iaf). Nada. Frånsett én sak: Friheten att välja vad jag vill och att undersöka alla tänkbara möjligheter. Den har jag och den kan ingen ta ifrån mig. Så jag försöker jobba med det jag har just nu, undersöker om det är lönt att bygga vidare på någon av de vägar jag gått tidigare, och undersöker vilka helt nya vägar som kan vara aktuella (jag är fortfarande svårt sugen på den där röntgengrejen alltså…).

Röntgen vore också grymt kul att jobba med. Jag kanske kan göra båda delar? Röntgen och boutique? 😛

Man får ta ett steg i taget bara, och se vart man landar. Det ordnar sig. Allting ordnar sig, på ett eller annat sätt. Bara man inte ger upp. 🙂

Nu ska jag fortsätta leta efter det där ordet, och kanske leta lite efter mental förmåga att ta mig igenom Google-kursen… 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *