Insatser & planer – 2020 vision

Jag inser att bloggen just nu kanske blir lite enahanda. Det mesta handlar om hälsa och insatser för att få en så bra hälsa som möjligt, både på kort och lång sikt. Och så här i början, efter att ha haft ett uppehåll på närmare 7 månader, så blir det så klart en hel del att ta tag i och fundera kring. Ni får ha överseende. 🙂

I dag sov jag betydligt längre än jag hade tänkt, eftersom sömnen inte självklart ville infinna sig i går. Lite otippat, faktiskt, för jag kände mig faktiskt ganska trött efter att ha varit till stan, but there you have it. Resultatet blev därför en VÄLDIGT sen start på dagen, när jag klev ur sängen först 11:45 på dagen. Men någon sovmorgon mätt i antal timmar sömn blev det ändå inte, jag klockade in på 7 timmar ochh 58 minuter, vilket innebar en helt normal natt mätt i tid för mig. Det får man ju vara glad för, även om jag gärna hade somnat tidigare på natten än jag gjorde.

Nyvaken.

Nu gjorde det ju ingenting att dagen började sent, för inte hade jag någonstans jag behövde vara, och inga tider att passa eftersom det är söndag. Det enda jag hade planerat var en långpromenad i dagens utlovade solsken, och det skulle jag ju hinna med oavsett. Så det var inte hela världen att vakna så sent på dagen. Jag hoppas dock att jag kan somna tidigare kommande natt, eftersom jag planerar att börja kliva upp lite tidigare från och med i morgon. För all del bara en halvtimme, från kl 10 till 9:30 såhär inledningsvis, men ändå. Jag märker väldigt tydligt numera att min kropp presterar så mycket bättre under träning om jag har sovit tillräckligt (dvs, minst 8 timmar), plus att mitt utseende också påverkas väldigt mycket. Inte så att jag störs av att ha tillfälliga Ica-kassar under ögonen, utan grejen är att jag liksom blir grå i huden och ser sjuk ut, även om jag i alla andra avseenden än just träning kan prestera precis som normalt (och ibland även bättre!) med viss sömnbrist. Men den där gråa uppsynen hos mig själv är en som jag finner vara ganska nedslående för humöret på någon vänster. Så jag vill helst ha bra sömnrutiner. 🙂

Frukosten avverkades som vanligt, sedan blev det veckans sista powerwalk. Solen stod ganska lågt när jag kom iväg, så delar av vägen låg i skugga, och där hade det bildats en tunn ishinna på vägen. Läskigt om man inte såg det på förhand, för det var ruggigt halt på de partierna, men hade man ögonen med sig och klev ut i det frostnupna gräset i vägkanten var det inget problem. Allt som allt var det en riktigt skön promenad. Dessutom slapp jag få ont på framsidan höger smalben i dag – hurra! Jag är ganska säker på att det beror på en ny övning jag introducerade under gårdagens styrketräningspass, en övning jag såg nyligen som tydligen skulle vara bra för de som sliter med artros. Det gör inte jag, men när jag såg den så tänkte jag att den med lite motstånd borde vara suverän för att komma åt de muskler i höften som jag tror orsakar överbelastningen på senorna på smalbenet, plus att det ju aldrig kan vara en nackdel att förebygga artros, eller hur? 😛 Övningen är för övrigt busenkel: Man står upp och för ett ben i taget (doh! Svårt att föra ut båda samtidigt liksom… 😂) rakt utåt en bit, och så tillbaka igen. Det är allt. Jag la dock till gummiband för att få motstånd, som sagt, och det verkar ha gjort susen redan efter första gången jag gjorde övningen, för i dag kände jag ingenting vare sig från smalben, lår eller höft – yeay! 🙂

Det har varit en lugn dag annars. Jag har fäst trådar på alla strumpparen jag stickat, stickat lite på första paret fingervantar, klurat på om jag skulle sy något, tvättat lite, och så har jag ätit. Typ så. I dag petade jag in ett mellanmål efter promenaden som var riktigt gott. Jag hade överblivna julknäckebröd sedan i julas, och hade på keso på dem, tomat, örtsalt och lite peppar. Mums! Och till middag gjorde jag lax i gräddsås, kokt potatis, morotsslantar och färska tomater, så jag känner att jag har ätit riktigt bra i dag. Ja, frukosten var ju den vanliga brickan, med havregrynsgröt, kokta ägg med Sriracha, en apelsin, en ingefärsshot och ett stort glas kolsyrat vatten. Så ur närings- och hälsoperspektiv har det också varit en riktigt bra dag.

Mellanmål.
Lax som kokar i grädde.
Middag! 😀

Nu har jag alltså avverkat de första tre veckorna av året, och träningssammanfattningen för den gångna veckan ger att jag gjorde 6 olika aktiviteter; 4 powerwalks där jag även försökte springa lite under ett av dem, och 2 HIIT-pass. I antal kilometer blev det ca 9 km kortare än veckan innan, men det är inte egentligen relevant. Det viktiga för veckan som gick var att få igång HIIT-passen också, och två sådana känner jag mig nöjd med första veckan. Totalt för alla tre veckorna så har jag nu avverkat 68,4 kilometer och kommer ha månadens planerade 8 mil avklarade under början på veckan som kommer. Förhoppningen är att jag totalt sett ska landa så nära som möjligt 13,3 mil för månaden totalt, eftersom det innebär att jag gjort undan 1/12 av de 160 milen jag ska avverka i år. Håll tummarna för det! 🙂

Så här långt har jag gått hittills i år! (Det mörkare blå strecket, alltså.) Det ger ett lite annat perspektiv att se det på kartan på det här sättet… 🙂
https://goo.gl/maps/JD6SiSsrcHt7HpyN9

Den stora planen just nu under januari är att etablera träningsmönster, och jag känner att jag är på god väg. Målet är att träna 2 timmar varje dag, MEN – inte lika hård träning varje dag. Vissa dagar är träningen bara att promenera eller att cykla lite lugnt, och vissa dagar är det en kombination av HIIT och löpning. Dit är det jag vill komma och det är vad jag vill upprätthålla under årets första sex månader. Får jag till det, så borde min fysik ha förbättrats såpass mycket att jag kan börja planera för träning som inte samtidigt har viktminskning till syfte. Jag kommer troligen att fokusera mer på muskler och muskeltonus då, samt långa löppass. Hoppas bara vi får en fin sommar i år! En sån som gör det enkelt att ta sig ut och springa, alltså.

Närmaste veckan är målet att träna varje dag, och att under tre dagar köra ett 15-minuters HIIT-pass innan powerwalken. Om allting känns bra och vägarna inte är isiga, så planerar jag ett nytt försök att komma igång med löpningen igen också. Håll gärna en tumme för det, jag längtar så efter att komma igång med det igen. 🙂 Och så hoppas jag på att de utlovade solglimtarna dyker upp – som det ser ut enligt väderrapporten just nu, så har vi chans att se solen fyra dagar i rad kommande vecka, från måndag till torsdag. Wohoo! Hoppas verkligen den behagar dyka upp. 🌞

På tal om sol och fint väder, så var himlen tjusigt blå och rosa när solen började gå ner i dag. Väldigt vackert!

Tjusigt!

I morgon börjar jag även plugga lite igen, för då drar den första universitetskursen igång. Jag har ännu inte fått besked om kommunen kan tänka sig att betala en frisörutbildning, och sista anmälningsdagen var i dag. Jag förmodar att det även innebär att det var sista dagen för min kommun att meddela kommunen som anordnar kursen huruvida de vill betala för mig eller ej. Sen är väl inte det någon garanti heller för att man får gå kursen, utan det sker väl någon form av urval, förmodar jag. Risken är väl stor att jag skulle sållas bort där, all den stund jag ju redan har en kandidatexamen från universitetet, så jag gör mig inga större förhoppningar oavsett om att få läsa den utbildningen. Det får helt enkelt bli en glad överraskning i så fall. Och om det inte blir av, så kommer jag läsa röntgensjuksköterska, det har jag i stort sett bestämt mig för nu. På nåt sätt ska jag få till det så att jag kan jobba mig igenom den utbildningen, om det är det som blir alternativet i slutänden. Banne mig.

Det känns skönt att ha en plan. Eller en plan A och en plan B då. Och en hälsoplan. Det tar sig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *