Hur hinner du??

Det där är nog den fråga jag får allra oftast, eftersom jag är en sån som tenderar att ha hundra bollar i luften samtidigt. Frågan har inte bara ett svar, utan två:

  1. Det gör jag inte.
  2. Planering.

Det där är hemligheten, som inte är så värst hemlig. För jag hinner faktiskt inte allt. Hemma hos mig är det ständigt kaos till exempel, eftersom alla de saker jag tycker minst om, som städning, ständigt prioriteras ner och ofta inte hinns med på grund av det. Jag har inte dammråttor, jag har dammbufflar, och jag brukar omhänderta dem ungefär när jag hör dem börja organisera sig och bilda fackförening under soffan. På riktigt. Mitt hem består dessutom inte av kök, vardagsrum och så vidare, utan alla rum är i själva verket någon form av arbetsrum, där en massa olika projekt bor, i olika stadier av tillverkning. Mitt hem är en ateljé, och en ganska kaosartad sådan. Ja, för alla som inte är jag då. Själv trivs jag utmärkt med det och har inga svårigheter att hitta det jag behöver i röran.

Den andra grejen är planering. Har man sju tusen olika projekt på gång jämt, så måste man planera. Ibland ända ner på minutnivå. Det innebär dock inte att alla mina dagar ser likadana ut – långt därifrån. Det finns inget värre i min värld, och jag har kommit att inse att jag är tvungen att göra en ny planering varje vecka, för att få tillräckligt mycket variation. Jag dör själsligt annars, om jag alltid ska göra samma sak på samma tid samma dagar. Funkar inte. Det i sin tur ställer ju ännu större krav på att hålla koll på alla göromål, eftersom jag stuvar om i var, när och hur jag gör dem.

Jag har använt en rad olika metoder för att försöka hålla koll på alla mina projekt och göromål, både jobb-, studie- och hemmafixargrejer, och det största problemet är alltid att varje enskild uppgift alltid befinner sig i minst tre olika stadier; Att göra, Pågående, och Avslutat. En del grejer har ett fjärde stadium, som exempelvis saker jag filmar för YouTube, som går från Att göra till Pågående till Editering innan de hamnar i Avslutat-mappen. Och när ett och samma moment kanske pågår under flera dagar, så blir det ofta ett väldans bläddrande om jag lägger in momenten i exempelvis min Google-kalender, för inte att tala om att jag ska hålla koll på var i processen det enskilda momentet befinner sig, samt flytta olika moment mellan olika dagar. Det blir ett förskräckligt bökande, helt enkelt.

Här om året hittade jag Asana, som är ett projekthanteringsprogram online, som finns i både en gratisversion (det är den jag använder) och en premium-variant (som enskild person behöver man inte den, tycker jag, men om man har stora projekt som involverar många människor, så är premium att föredra). Jag älskar min Asana. På riktigt. Det har blivit SÅ mycket enklare att hålla koll på alla moment, var jag befinner mig i de olika momenten, vad som är färdigt, vad som är kvar att göra osv. Och varje enskilt moment kan jag helt enkelt dra mellan mina olika boards, så att jag alltid ser om ett moments nästa steg är att editeras, exempelvis. Det är helt oberoende av vilken dag i veckan jag befinner mig på, och behöver jag flytta ett moment till en annan board, exempelvis en annan vecka, så gör jag det med ett enda klick.

Så här kan Asana-boards se ut. Du väljer själv vad dina ska heta och vilken ordning de ska ligga i, och du kan ta bort och lägga till så många du vill. Du kan även ändra vy till att ha allting som listor istället, om du föredrar det.

Jag använder mina Asana-boards mer och mer, både för bloggen, min verksamhet, mitt bokskrivande och mina privata kom-ihåg-grejer. Det är så himla bra! Och dessutom en gratistjänst. Så om du är som jag, och har sju tusen saker på gång, så kan jag absolut rekommendera Asana som hjälp att hålla ordning på allting. 🙂

(Inlägget är inte sponsrat, och reflekterar uteslutande mina egna åsikter.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *