Hudvård 2.0

Hudvård är något jag varit intresserad av i många år, ända sedan tidiga tonårens plågor av akne. Jag hade en vurpa då med, som ledde till besök hos hudläkare och en rad brutalt starka medel som mer eller mindre brände bort huden i ansiktet, och som gjorde plågan dubbelt värre både fysiskt och känslomässigt. Illröd, torr, fjällande hud, och så all akne som inte såg ut att ge vika en endaste tum trots den brutala behandlingen. Till slut gav jag upp, för behandlingen var så smärtsam att jag inte stod ut, och jag blev så extremt känslig för väder, vind och solljus.

Inte så länge därefter fick jag en lättare allergisk reaktion på ett eller annat, och det kliade som sjutton på mina händer. Jag fick några billiga allergitabletter av det slag man köper över disk i dag, som jag använde i ett par dagar. Klådan försvann, och hör och häpna – det gjorde även min akne. På två dagar försvann allting, och återvände aldrig igen – förrän för ungefär 3 år sedan, 35 år senare än första gången. Fast den här gången hjälpte inga allergitabletter tyvärr, och inte heller så mycket annat. I alla fall inte av det jag har hemma.

Jag har som sagt varit ganska noga med att ta hand om min hy, och nu börjar jag skörda frukterna av det. Jag har knappt en enda rynka fastän jag är 47, och det är jag helt övertygad om beror dels på att jag alltid varit bra på att använda solskydd (solen är orsak till minst 85 % av alla rynkor vi får) och dels att jag alltid varit väldigt mån om min hy. Jag har använt solkrämer med hög solfaktor och ansiktstvätt, ansiktsvatten och återfuktande kräm i snart 35 år. Det har varit basen i min hudvård, kompletterat med en scrub någon gång nu och då (sällan mer än ett par-tre gånger på ett år dock) och en ansiktsmask 1-2 gånger i månaden. Och under de 35 åren har min hy varit praktiskt taget felfri. Ja, fram tills jag drog på mig den här förbannade vuxenaknen, vill säga.

Inga rynkor att tala om, annat än bekymmersrynkan i pannan som jag haft sedan jag var 15 åtminstone. Däremot är huden förskräckligt ledsen och trasig nu, och det hjälper ju inte heller att hela BUP-grejen äter upp mig fullständigt mentalt. Jag är väldigt, väldigt sliten just nu.

Vuxenakne är så mycket mer än att inte se särskilt snyggt ut. För inte bara är jag rödflammig, får stora porer och har stundtals vätskande blåsor, det kliar och svider också, och det är påfrestande för psyket att bege sig ut i världen när det är som värst. För när det är som värst är de tillfällen då jag absolut inte ska använda någon form av smink för att täcka över eländet, för det gör det bara ännu värre. Inte hjälper det heller, i synnerhet inte på de där vätskande blåsorna som spricker och som jag jämt råkar klia sönder.

Jag har läst spaltkilometer efter spaltkilometer om fenomenet, tittat på otaliga videos, och gjort mängder av research. Att retinol, alltså vitamin A, är mitt säkraste kort för att råda bot på problemet är det ingen tvekan om, liksom det inte heller är någon tvekan om att jag kan fetglömma att gå till hudläkare för att få sånt utskrivet. Jag har helt enkelt inte tillräckligt många tusenlappar tillgängliga för att ha råd med det, i synnerhet inte för något som lär behöva köpas fler gånger under de kommande åren (troligen i alla fall). Så det fick ju bli att försöka bli klok på allt det där på egen hand, och försöka sålla i den information som finns tillgänglig. Det kräver sin kvinna, har jag insett, för inte ens retinol är bara retinol. Nej, det finns flera olika typer av retinol, som är olika bra och olika starka och olika…det är en djungel, det där.

Normalt sett använder jag Biotherms produkter och har gjort det sedan jag var typ 18. Jag älskar deras produkter, och även om jag ibland testat andra märken, så har jag alltid återvänt till dem. Men nu har de inte längre det jag behöver, så inte bara behöver jag hitta vettiga retinolprodukter till ett pris jag klarar av, jag behöver dessutom hitta en helt ny hudvårdsserie som kan möta de behov min hud har numera. DET är baske mig inte gjort i en handvändning. Jag har letat, kollat och läst i flera månader nu, och till sist landat i att jag ska prova Exuviance, där jag både hittar rengöring och retinol, och där jag i alla fall har en chans att skrapa ihop till de produkter jag behöver. Åtminstone om jag sprider ut dem lite över tid. Första inköpet blev i kväll, då jag beställde den här rengöringen:

Hoppas, hoppas den här är bra! Jag har aldrig använt det här märket förut, så det är onekligen med viss bävan jag beställt denna.

Tack och lov för extrapris på Eleven, samt studentrabatt ovanpå det! Ja, jag passade till och med på att beställa den här, som komplement för att få extra fukt, ifall retinolen jag hoppas kunna beställa på fredag gör mig väldigt torr:

Extra fukt för de dagar jag behöver det, som var på riktigt bra extrapris just nu (167 kr istället för 239 kr, + att jag fick studentrabatt ovanpå det).

Nu återstår bara retinolen, ansiktsvatten och dagcreme, och gärna även en nattkräm och en ögonkräm. Det lär väl dröja ända till jul innan jag fått ihop allting, men jaja. Ett steg i taget, så går det nog till sist. 🙂 Men usch, vad det känns tråkigt att inte hitta det jag behöver hos Biotherm, för jag har verkligen älskat den serien i alla år. 🙁 Fast samtidigt är det värt det, om jag kan komma ett steg närmare att bli aknefri igen. Jag har använt Pixi-serien ett tag, och visst har den hjälpt en hel del bitvis, men den rår inte på de här rejäla skoven jag har, och som kommer ganska tätt. Jag behöver något med lite mer umpf i, helt enkelt. Inte starkare, absolut inte, men något som är mer ändamålsenligt för den problematik jag brottas med numera.

Dagens positiva:
Solrosorna börjar blomma nu!

Solrosor på gång!

Dagens stickning:
Jag har äntligen påbörjat en topp jag tänkt på att göra i över ett år, den som det skulle vara glittertråd i. Nu har jag äntligen fått tummen ur!

Bilden gör inte blinget rättvisa alls – det glittrar ordentligt i verkligheten! Känns som jag kan behöva lite bling nu, faktiskt.

Nu: Skönhetssömn, vilket jag sannerligen också behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *