Höststädning och trädgårdsavslut

September har redan varit här i nästan en vecka, och i min bok innebär det utan tvekan att det är höst nu. Vädergudarna tycks hålla med sett i regnmängder just nu, även om jag gärna sett lite svalare temperaturer än vi har för tillfället. Höstväder ska vara ylletröjeväder! 😀 Men jaja, ett par svala dagar har jag fått, och kanske är det bra att det blir några varmare dagar igen. 17-18 grader kan det bli, så kanske kan man få lite mera fart på det sista av odlingarna utomhus.

Det har varit en stundtals ganska seg odlingssäsong i år, där mycket har vuxit otroligt sakta, eller blommat otroligt sakta. Jag vet inte riktigt varför det har varit så, men det är bara att konstatera att så är fallet. Det var först sent i augusti som prästkragarna började blomma, och då bara några få, medan blåklockorna aldrig blommade över huvud taget. Plantorna har annars växt bra och blivit stora, de har bara inte velat blomma riktigt, av någon anledning. Potatisen har känts som att den legat någorlunda i fas, och jordgubbarna blev också bra, inte minst med tanke på att jag dessutom flyttade alla plantor i år. Rädisorna blev typ 2000 procent blast och väldigt lite rädisor, medan morötterna…well, de har jag varit lite slö på att rensa i, och det påverkar så klart tillväxten också. Men det ser ut till att det kan finnas lite att ta av åtminstone de orangea morötterna nu framöver.

Pumporna har ju varit säsongens stora överraskning, efter att jag i början efter utplanteringen var väldigt osäker på om de skulle överleva över huvud taget. Men det har de gjort, och jag har just nu 5 lite större pumpor på gång, medan ett antal av de små har skrumpnat ihop igen, och några nya har bildats. Jag förmodar att det är så plantan hushåller med sin egen energi och vilken vattentillgång den har. Ja, jag har alltså inte vattnat regelbundet annat än under de första 2-3 veckorna eller när det varit riktigt varmt, utan låtit växterna mestadels sköta sig själva efter att de etablerat sig.

En av de fem pumporna. Jag har vänt lite på allihop i dag, eftersom sidan som vetter neråt är sådär gul. Jag är lite orolig att de ska börja ruttna om de ligger med samma sida ner mot backen hela tiden.
Penséerna har varit väldigt nödbedda med att blomma, och det är först nu mot slutet av augusti och början av september som de fått lite fart. Jaja…

Det blev hur som helst en liten uppröjningsdag i trädgården i dag, inför höst och vinter. Jag började med att få undan pool (som varit tömd ett bra tag) och presenning och allt som hört det projektet till, samt insynsskyddet mot grannen, som jag bara ryckte upp och lade åt sidan inför spolbilens ankomst här om dagen. Hängmattan tog jag ner och rullade ihop, och sedan tänkte jag väl egentligen nöja mig för i dag och ta resten nästa helg, undantaget att klippa av de utblommade solrosorna för att ta fröer ur dem. Men hur det nu var, så bestämde jag mig efter en snabb kaffepaus att jag skulle filma lite snabbt till trädgårdsdagboken på YouTube först, för jag har inte uppdaterat den på evigheter (det har ju hänt lite annat i juli och augusti, så jag har inte riktigt orkat med det där) och jag vill ändå göra ett litet avslut på den istället för att bara överge den mitt i.

Jag hann precis filma några få minuter, så började det åska, och innan jag visste ordet av, så vräkte regnet ner. Det var bara att avbryta alla fortsatta arbeten utomhus, och skynda sig att springa ner och in med skottkärran, som på en gång började fyllas med vatten. Sedan regnade det bara värre och värre, och höll väl på en halvtimme-timme eller vad det nu var. Det var inte jättelänge i alla fall. Sedan kom solen fram igen och det blev jättefint på nytt, så jag kunde ändå gå ut en sväng till och fortsätta höstfixa lite.

Jag fick klippt av några solrosor, vilket jag egentligen skulle ha gjort för länge sedan. Fåglarna har redan ätit en del av solrosfröna, men det finns en hel del kvar i alla fall, och mer än nog för att odla solrosor även nästa år. Jag klippte även ner rosorna, som i vanlig ordning hellre vill växa i sidled istället för uppåt. Sedan klippte jag bort en massa mindre grenverk av de förbaskade träden som slår rot överallt på tomten, och som är ena as att bli av med. Resten får jag ta med såg nästa helg, och det retar mig lite att jag inte hunnit/orkat med att bekämpa de där den gångna sommaren. Det retar mig också att jag inte fick fixat grusgångarna (som numera är bara ogräs och inget grus), och att jag inte fick rensat upp i vallmorabatten som jag hade tänkt. Men jaja – jag fick i alla fall skördat enorma mängder vallmofrön i år, och har fortfarande tid att fixa den rabatten och slänga ner några frön redan i höst, och så kan jag så fler frön i vår.

Den kommande veckan blir det i alla fall inget trädgårdsarbete, för jag är schemalagd varje dag och jag tänker inte gå till några överdrifter så här i början av den nya utbildningen. Det är fortfarande väldigt mycket som ska klaffa logistikmässigt och hälsomässigt för alla invånare i Palatset, och jag är spindeln i nätet som ska få allting att fungera. Det vill till att man inte glömmer bort att det finns ett utmattningssyndrom också att ta hänsyn till, även om jag så här långt har haft turen att kunna hålla det stången under de senaste veckornas alla händelser. Jag vill ju gärna att det fortsätter så. Och nu när jag fått veta att nästa kurs i huvudsak kommer vara på distans, så vet jag ju att jag har gott om tid att hinna med massor av trädgårdsarbete innan det blir vinter.

Vinter ja…jag längtar faktiskt efter det nu. Lite i alla fall, för mest längtar jag efter den där riktiga hösten. Jag hoppas så att vi får en riktigt dunderfin höst i år! Och att vi sedan får en lagom kall och vit vinter, inte som förra vintern som liksom inte blev av alls. Vad hade vi? Tre omgångar med snö under hela vintersäsongen, där det som längst låg i en vecka en av gångerna, och bara ett par-tre dagar de övriga? Jag minns att jag tänkte att det hade varit rätt meningslöst att lägga om till vinterdäck i alla fall.

Heh, jag som bara skulle uppdatera bloggen lite snabbt innan jag hoppar i säng, och så skriver jag en hel roman. 😛 Jaja, så kan det gå. Dagen i dag har i alla fall bestått av trädgårdsstädning, julklappsstickning, och studier i huvudsak, och har försvunnit oroväckande snabbt. Jag längtar redan efter fredag igen, samtidigt som jag ser fram emot veckans föreläsningar. Jag hoppas den kommande veckan blir lite lugnare bara, och att alla mår bra och orkar med sina skolor (14-åringen hade en liten svacka ikväll, som jag hoppas bara berodde på att han var trött), så att jag kan få lägga ordentligt fokus på studierna. För det är mycket att komma ihåg med alla dessa latinska namn på allting, och ännu mer blir det när nästa kurs tar vid om en vecka. Jag behöver att mitt huvud och mitt minne fungerar optimalt då, annars blir det tungt…

Studier. Rätt fascinerande hur vi är ihopsatta… 🙂

Helgens repeat:
“Du har ju levt med en människa som är psykiskt sjuk! Hen är inte som hen ska vara i huvudet, det där är inte normalt!”. Hon sa så, terapeuten. Och jag lyckas inte glömma den där meningen. Den spelas upp i mitt huvud igen och igen den här helgen. Och då berättade jag nästan ingenting om hur det hade varit. Ändå baxnade hon och tyckte det var vansinne att jag aldrig hade fått hjälp, att jag inte själv sökt hjälp, att jag bara uthärdat allting i alla år. Men jag vet inte, jag. Psykiskt sjuk? Kan det vara så? Är jag så färgad av de människor jag växte upp med, av mina föräldrar, att jag på något sätt klassade hens beteende som normalt, eftersom det avvikande var normalt för mig? Jag vet inte. Jag har massor av frågor. Samtidigt vill jag inte prata om det alls, vill inte prata om hen alls, vill inte ägna ens minsta lilla tanke åt hen.

Knepigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *