Hetta

Jag visste att det skulle vara riktigt varmt i dag. 25 grader varmt ungefär, både i dag och i morgon, och nästan lika varmt på onsdag, innan det blir lite drägligare temperaturer igen. Och nog blev det hett allt! Efter lunch steg temperaturen till outhärdliga 28 grader, och min dag blev synnerligen icke-produktiv från den punkten. Fast egentligen gjorde det inte så mycket, för jag var ju redan inställd på att inte göra några stordåd i dag, just på grund av hettan.

Dagen började dock bra, jag fick en god natts sömn, och jag lyckades med viss möda få 14-åringen ur sängen och till skolan en stund. För all del orkade han inga lektioner i dag, för han hade inte somnat förrän efter 07:30 i morse, men han fick i alla fall pratat en halvtimme med kuratorn. Det blev dessutom deras sista träff innan sommarlovet, så jag är glad vi fick till det i alla fall. Och medan han gjorde det, så hade jag en skön babbelstund i skuggan hemma i trädgården, med bästaste M. Välbehövligt!

Det var efter det som det började spåra ur. Hettan blev bara värre och värre, och den svaga huvudvärken som hade smugit sig på under förmiddagen blev kraftigare och ville inte alls ge med sig, trots både Alvedon och Ipren. Inomhus gick det an att vara, även om det var varmt här också, men humöret blev tyvärr som det brukar när det blir sådär varmt – jag blir förbannad och grinig på det mesta. Jag AVSKYR den här sortens värme, den är BARA obehaglig. Jag minns inte att jag upplevde 28 grader i Spanien som jobbiga på det här sättet, när jag bodde där, men här nere gör jag det definitivt.

Det dröjde ända till efter 21 någon gång innan huvudvärken äntligen började ge vika, och det var först efter att himlen hade mulnat på och blivit mörkgrå och hotfull, och det blixtrade lite på håll. Mer än så blev det dock inte, men efter det började huvudvärken äntligen släppa taget.

Att äta lagad mat såna här dagar är inte att tänka på för min del. Och att stå vid spisen i den här hettan är inte heller något som lockar nämnvärt, så det blev en pastasallad till middag i dag. Man får förvisso koka pasta och steka på lite salladskyckling, men det tar inte mer än 10 minuter, som tur är. Sedan var min plan att ta ett långt, svalt bad nu under kvällen, och att börja läsa min kompis Gabriels bok. Det var bara det att just i kväll gick en av lamporna i badrummet sönder, den som gav mest ljus där inne. Det är en led-lampa som sitter ovanför stora spegeln, och där själva lampan liksom är lite infälld i fästet, så att det är lögn i helvete att få grepp om den och skruva ut den.

Ett enormt lass med pastasallad, efter en dag utan särskilt mycket näring i övrigt, eftersom det varit så varmt.

14-åringen och jag turades om att försöka, och det slutade med att jag lyckades strimla fingertoppen på tummen, och blödde som en gris istället. Gah! Varför just i kväll?? Kunde inte lampdjäkeln ha lyst åtminstone tills i morgon?! Men nej, i dag var dagen då den skulle gå sönder, för allra första gången sedan vi flyttade in i det här huset, för flera år sedan. Det slutade med att jag fick googla på hur i hela friden man skulle byta lampan, och det var så jag upptäckte att det finns särskilda sugproppar att köpa, som man använder för att vrida loss dem med. Lustigt nog hade jag försökt med det också, men den enda sugpropp jag hade för handen som hade något grepp att tala om var konstruerat på ett sätt som gjorde det omöjligt att få kontakt med ytan på lampan med hela sugproppen. Jag får helt enkelt köpa det där verktyget på Clas Ohlsson.

Omplåstrad.

I slutändan gick det faktiskt alldeles utmärkt att läsa i badet ändå, och jag fick påbörjat boken jag längtat så efter att läsa. Jag gjorde en special-tumme för att slippa fasta med alla småsår och hudflikar i hårstråna när jag skulle tvätta håret också, och det fungerade utmärkt, så nu är jag både ren, avsvalkad och har sträckläst mig genom halva boken redan (jo, jag låg ett bra tag i det där badet…).

Gabriels bok.
Specialomplåstrad tumme redo för bad och hårtvätt.

I dag fick jag äntligen tummen ur (höhö, pun not intended) och planterade om paprikorna också, som var de sista av växterna som ska bo inne att omplanteras. Eller ja, nästan då, för jag måste plantera om gurkorna en gång till, har jag insett. De ska ju tydligen ha krukor i storlek med badkar, så det får jag försöka åtgärda i morgon, innan de skjuter iväg så mycket att det blir omöjligt att plantera om dem igen.

Omplanterade paprikor.

Jag tog även lite nya foton på tomaterna, som skjuter iväg nåt alldeles kolossalt nu när värmen kommit.

Tomaterna växer på sig.

Om ni vill se mer av vad som händer i min trädgård, så har jag en liten trädgårdsdagbok på YouTube just nu, som jag uppdaterar varje söndag kväll. Obs – jag pratar engelska, men jag tror inte det ska vara några problem att hänga med ändå. Det är ju ingen Hollywood-produktion direkt… 😛

Senaste avsnittet av min trädgårdsdagbok.

Nu ska jag krypa ner och fortsätta läsa Gabriels bok, så får vi hoppas att jag inte ligger vaken ända till morgonen för att läsa ut den (risken finns). 🙂

Dagens villhöver:

Min inre space-nörd blir ju lite lycklig över den här raket-lampan… 😀


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *