Hej fredag!

Oj, vad jag hann fixa mycket i dag! Åtminstone känns det så, och det är väl huvudsaken. 🙂

Vi hade lyckats förstärka ekonomin lite extra den här månaden, 25-åringen och jag, vilket innebar att jag kunde täppa igen några hål som verkligen behövde täppas till, och att jag även kunde bocka av några saker både på Behöver-listan och Villhöver-listan.

Jag inledde dagen med att sparka igång tvätten tidigt i morse, eftersom jag skulle ut och ränna och inte hade ett enda par rena onämnbara. Säga vad man vill om att gå commando, men jag föredrar allt att INTE göra det när jag ska ut bland andra människor och vingla. Och så tunt som det är i underklädeslådan just nu tror jag aldrig det har varit förut. Så det fick bli en laddning tvätt på morgonen, och sedan snabbtorka mina tunnaste onämnbara på elementet, haha.

Medan jag väntade in tvättmaskinen och att 16-åringens lektioner för dagen skulle bli klara, så beställde jag lite bli-fin-grejer. Inga överdrifter, bara sånt jag tycker jag behöver för att må bra, som ett paket hårfärg och mina lash extensions (har inte råd att göra på salong, så jag gör dem alltid själv). Men sedan slog jag faktiskt till på inget mindre än tre olika retinol-produkter från Pixi. Dels för att jag fick ett erbjudande från Eleven.se där de hade 20 % på nästan all hudvård om man handlade för en viss summa, och dels för att jag ändå hade tänkt köpa deras ansiktsvatten åtminstone. Mina problem med vuxenakne ser nämligen inte ut att ge sig med det första (jag har haft problem i två år nu – suck), och jag tyckte mig känna att jag hade effekt av ansiktsvattnet jag köpte tidigare i år (som är slut sedan några veckor tillbaka).

Några av produkterna i Pixi-serien. Bild från Eleven.se.

Jag har gjort massor av research på det här med vuxenakne, och det ALLA är överens om är att retinol är absolut bästa grejen för att råda bot på det, plus att det är bästa grejen för mogen hud, som ju min är numera. Men retinol-produkterna är galet dyra, och ju högre halter retinol det är i dem, desto dyrare blir de. Vi pratar prislappar på både en och två tusenlappar PER produkt, ibland ännu mer. Now, för att bli av med de hudplågor jag dras med, så är det absolut värt de tusenlapparna, så plågsamt upplever jag det hela. Inte bara ser man ut som köttfärs i ansiktet, utan jag kan inte använda smink utan att det blir värre, det kliar och blir blåsor, och jag kliar mig till blods både i sömnen och i vaket tillstånd (om jag inte tänker mig för). Det är alltså betydligt jobbigare än den akne jag drabbades av under tidiga tonåren, som också var väldigt illa. Det blev hudläkare och hela faderullan den gången, fast det som till sist rådde bot på eländet var allergitabletter (eventuellt kombinationen av de brutala produkterna jag hade fått hos hudläkaren och allergitabletterna). Allergitabletter har dock inte hjälpt alls den här gången, tyvärr.

I alla fall, eftersom vi hade lite extra förstärkningar ekonomiskt och jag dessutom fick 20 % rabatt, så plockade jag ihop tre olika produkter från Pixi. De är nämligen de mest prisvärda produkterna med retinol, vilket naturligtvis beror på att de innehåller väldigt låga halter retinol. Men de är vad som ryms i min plånbok just nu, hur mycket värt det än vore även med de svindyra produkterna, och jag tyckte som sagt jag hade hjälp av ansiktsvattnet första vändan. Så i dag beställde jag mer ansiktsvatten, en hudkräm och en overnight oil, som jag ska testa. Jag är så spänd på vilken effekt det kommer bli! Hoppas verkligen det blir bättre än det varit de senaste par åren i alla fall. Och med lite tur kommer paketet till Instabox redan i morgon, så att jag kan testa i morgon kväll. 🙂

Det blev även beställt sommarskor till hela familjen i dag, hela 6 par! 25-åringen får ett par gympadojjor (det är det enda han använder, och svarta ska de vara dessutom), 14-åringen hittade ett par jättesnygga tygskor/sneakers, 16-åringen kunde klämma in ett par sneakers med jättehöga skaft och ett par enkla, rosa tofflor i någon sorts krokodil-imitation (jag kan inte låta bli att älska att han trots att han är transkille inte alls har några bekymmer med att klä sig lite “tjejigt” ibland. Inga stereotyper här, inte!) i sin budget (alla fick en viss pott att handla för), medan jag slog till på ett par vita tygskor med snörning och ett par grå tygskor utan snörning. Med lite flyt anländer det paketet nästa vecka, vilket inte är en sekund för tidigt, för just nu är jag den enda som har något annat än vinterskor att sätta på fötterna.

16-åringens sneakers, som det slår mig nu faktiskt är väldigt snygga. Samtidigt slår det mig att vi har samma storlek…hmmm…. 😉

Nånting jag inte alls hade tänkt köpa var böcker. Men så gick en vän till mig och släppte en egenutgiven bok i går, och självklart måste man ju stödja det. Dessutom är det hans egen berättelse om hans transition från tjej till man, och eftersom jag själv har en transkille hemma, så finns det ju dubbla skäl att vilja läsa Gabriels berättelse. 16-åringen ser också fram emot att läsa den, så klart.

Den här ser jag verkligen fram emot att läsa. 🙂

Eftersom Gabriels bok inte alls var dyr, så passade jag även på att beställa en annan bok också, en som jag önskat mig ett tag. Så det här blir verkligen ett paket att längta efter och se fram emot. Adlibris har dock sjukt långa leveranstider just nu, så det dröjer nog ett par veckor innan de landar i postlådan. Men det är ju å andra sidan ingen brådska heller. 🙂

Längtar efter att läsa den här också. Kanske har det hunnit bli hängmatteväder på allvar när bokpaketet anländer, så man kan ligga där och läsa?

Vid det här laget hade jag shoppat så mycket att jag började få ont i magen. Det är extremt sällan jag kan shoppa loss på så mycket grejer på en gång, inte ens när det är nödvändigheter vi behöver. Och här var det ju inte bara nödvändigheter, utan en blandning av behöver och villhöver. Men än var inte pengagaloppen slut. Jag behöver ju fortfarande fixa den förbenade spegeln till bilen. Så jag ringde Autoexperten för att höra om de hade någon hemma – vilket de inte hade. Men de kunde få tag på en. Fast inte förrän tills på tisdag morgon, och jag hade besiktningstid på måndag eftermiddag. Gah. Killen föreslog dock att jag kunde ringa Upplands motor, som har Volvo originaldelar. Så det gjorde jag. Och de kunde få hem en från ett av deras ställen i Stockholm till kl 14 i dag, men de ville ha drygt 1100 kr för den. För en spegel! Över mitt lik, tänkte jag, och ringde upp Autoexperten igen, som kunde få fram den för 559 kr. Fortfarande dyrt, men i alla fall billigare än Volvo original.

Sedan fick jag kolla besiktningstiderna igen, och välja en tid på onsdag nästa vecka istället, så att jag ska hinna få hem spegeln och byta den. Fast den besiktningstiden kostade 595 kr, och var 150 kr dyrare än den ursprungliga tiden jag hade. Hepp. Det är ju i alla fall billigare än att betala ytterligare 280 kr i ombesiktning för den där förbaskade spegelns skull. Så nu hoppas jag att allting går vägen både med spegel och montering och alltihop. Och att ett mirakel inträffar så att jag kan lösa sommardäck snart till bilen också, för efter sista april kommer jag köra olagligt. Fast jag överväger faktiskt att lägga på mina dåliga sommardäck ändå, och köpa nya i juni. HELT slut på mönster är det ju inte på sommardäcken. Fast jag lägger inte på dem förrän efter att jag varit på besiktningen, så inte de har synpunkter. Man får inte vara dum! 😛

Dagen försvann snabbt i dag, och det blev lite omkastningar i tabellen på både det ena och det andra. Egentligen skulle vi ha åkt till Uppsala för att köpa spegel till bilen, gå på biblioteket och hämta en bok jag reserverat och köpa bubble tea bland annat, men eftersom spegeln inte kan hämtas förrän på tisdag och biblioteksboken kan hämtas ända fram till 29 april, så blev det liksom att det enda som fanns kvar var att köpa bubble tea. Det kändes inte riktigt meningsfullt att lägga hundra spänn i bensinpengar + betala parkering + ränna över halva stan eftersom det inte finns vettiga parkeringar i närheten av bubble tea-stället, för att köpa 2-3 muggar bubble tea. Så 16-åringen och jag bestämde oss istället för att åka till Dollar store, som ligger ett par mil från oss, och storhandla lite duschtvål, shampoo, disktabletter osv.

Sagt och gjort, vi drog iväg dit. På vägen kommer jag på att jag kan passa på att gå in på affären vägg i vägg med Dollar store, där de säljer alla möjliga sorters trädgårdsprylar. Jag behöver ju en såg för att beskära äppelträden, och det ska vara en särskild sorts sådan, och så behöver jag en metallkratta för att riva upp mossa och ogräs ur grusgångarna. Eller det som var grusgångar en gång i tiden… Som tur var hade de båda delarna, båda för under en hundring styck dessutom. Sweet! Förhoppningsvis har jag både lust och ork för lite trädgårdsarbete i morgon, och förhoppningsvis är det inte för sent att beskära äppelträden.

Innan vi gick in på det stället, och alldeles precis när vi parkerade utanför Dollar store, så bestämmer jag mig för att vi ska knata in på Jysk, som ligger precis på andra sidan vägen. 14-åringen är nämligen i akut behov en ny säng, vilket jag inte har råd med just nu, men han är i ännu större behov av en ny bäddmadrass till den kassa sängen han har nu. Den förra bäddmadrassen han hade blev förstörd för drygt ett år sedan, och sedan dess har vi haft nödlösningar istället. Men nu börjar fjädrarna i resårmadrassen ge efter, så han behövde verkligen något lite mer stabilt att lägga ovanpå, för att det ska vara skönt att ligga där. Så det blev en ny bäddmadrass i dag – hurra! Hittade en för 400 kr (och förfasades över att det fanns bäddmadrasser för långt över 3000 kr(!!) – seriöst, vad har de i dem egentligen? Enhörningshår och guldtråd??), och plockade även på mig två nya huvudkuddar för 40 kr styck. Både 14-åringen och 25-åringen behövde nya sådana, för deras huvudkuddar är också urkassa nu.

Vi avslutade med en vända på Dollar store. Det blev inte så mycket rengöringsgrejer som jag hade inbillat mig på förhand, men en del i alla fall, så att vi klarar oss ett tag. Sedan handlade vi mest bara en massa godis, innan vi styrde kosan hemåt, för att mellanlanda på Ica på vägen hem. Där storhandlade vi för hamburgare i kväll och till morgondagens brunch och middag, och jag passade även på att plocka upp mina alkoholfria viner, som hade anlänt.

Provsmakning av det röda vinet pågår nu i kväll. Det rekommenderades att det skulle serveras kyld, så jag ställde det i kylskåpet. Jag måste dock säga att det kändes konstigt att dricka kallt rödvin, så jag har låtit det stå på bordet och temperera sig lite nu, så får vi se hur jag känner. Men visst smakar det rödvin, inte tu tal om annat! Kanske inte lika gott som det jag brukar köpa, men absolut drickbart.

Efter mattillverkning och förtäring i kväll parkerade jag mig vid laptopen för att titta på stickpodcasts och fortsätta jobba på det där bältet jag håller på att sticka. En bit genom en av mina favoritpodcasts så drabbades jag av en enorm obehagskänsla. Samma känsla som jag brukar få när jag är orolig att ekonomin inte ska räcka till för att betala alla räkningar, vilket inträffar alltför ofta. Både det förstnämnda och det sistnämnda, tyvärr.

Anyway, jag drabbades av ett akut behov av att gå igenom räkningarna och ekonomin, så jag bad 25-åringen komma ner så att vi kunde gå igenom allting. Sedan gick vi igenom allt, och jag kunde konstatera att det faktiskt inte är någon fara på taket den här månaden. Alls. Inte bara det, jag hade utrymme att betala bort några stora räkningar som fått släpa efter ett tag. Ni kan inte ana vilken lättnad det är! OCH jag hade fortfarande utrymme kvar för några behöver och villhöver. DET händer baske mig inte ofta.

Jag slog till på lite tyger från två olika ställen. Dels från Ohlssons tyger, där jag beställde tyg till en ‘Joni dress’, som finns i boken ‘Tilly and the Buttons: Stretch‘, som har stått på min önskelista att göra i typ 2 år nu, och dels tyg från ett för mig nytt ställe; Gittes tygkälla, där jag beställde tyger till trosor. Det är bara att inse att egensydda trosor är SÅ mycket bättre än köpta. De jag har gjort tidigare har överlevt mina köpetrosor med hästlängder, och jag kan dessutom anpassa dem så att de blir precis som jag vill ha dem.

Klänningstyget är dock det jag ser mest fram emot. Eller rättare sagt att få sy just den klänningen, som alla pratade så mycket om när boken kom 2018, och som alla älskade. Jag misstänker att det kan bli just den sortens plagg som jag också älskar, utifrån hur den är konstruerad, och jag har verkligen längtat efter att få sy den. Och nu blir det av! 😀 😀 😀

Joni dress.
Joni dress med en annan variant på ärm.

Det som blev lite otippat i sammanhanget är färgvalet på tyget. Jag är ju som bekant väldigt förtjust i färg, gärna starka sådana, men den här gången valde jag något som är lite mer nedtonat. Åtminstone som jag upplever det utifrån bilden. Vi får se när det anländer, det kanske är jättestarka färger i verkligheten. 😛 Hur som helst, det jag tänkte var att det här har potential att bli en klänning jag kommer bo i hela sommaren, och som gärna får passa till alla möjliga sammanhang. Allt från att bara vara hemma till att gå på jobbintervju. Och då kändes just det här tyget helt rätt.

Ovanligt dämpat färgval för att vara jag. Who am I?? 😛

Det blir sååå spännande att se hur slutresultatet blir! Hoppas verkligen jag hinner få det här paketet nästa vecka, för det här projektet vill jag börja på så fort som möjligt. 😀

På tal om tyger förresten, jag beställde tygprover på möbeltyger till mina gamla, schletna soffor tidigare i veckan, och de anlände i dag. Jag är glad jag beställde tygprover, för i verkligheten var det bara den rosa som jag tyckte om, medan jag tyckte mest om den ljusblå när jag såg bilderna. Mest besviken blev jag dock på den grå, som på bilden såg snyggt ljusgrå ut, men i verkligheten är en matt, mörkare grå med vad som ser ut som uringula trådar invävt bland det grå. Inte snyggt alls! Och tyvärr är det här tyget bara 140 cm brett, medan jag skulle behöva 150 cm bredd för att inte få fula skarvar. Skit också. Men jaja, så kan det vara. Kanske är det enklast (och billigast) att bara köpa en grå klädsel för 495 kr på Ikea till mina Klippan-soffor, även om det inte riktigt är den grå färgen jag var ute efter.

Färgerna ser faktiskt bättre ut på den här bilden också, jämfört med verkligheten. Dock ser den ljusblå i mitten ut att vara ljusgrå, faktiskt ungefär den ljusgrå jag hade velat ha på sofforna, medan den grå längst till vänster ser mera brun ut på min skärm. Synd bara att den blå i mitten inte ser ut sådär i verkligheten…

Himmel, vilket långt inlägg det här blev, och säkerligen alldeles för detaljerat för att det ska vara minsta lilla intressant att läsa (och då har jag ändå inte tagit med allt jag gjort i dag, tro det eller ej). Min plan var att jag efter att jag skrivit färdigt bloggen skulle dricka mitt vin, äta lite choklad, sticka vidare på evighetsbältet, och titta på en till stickpodcast – men vet ni, jag är så galet trött, så jag tror jag får ge mig och krypa i säng nu. Fastän jag bara smuttat på vinet. Undrar om jag kan spara det i kylskåpet tills i morgon? Om det nu går in i kylen över huvud taget då…det blev rätt fullt där efter all mat jag handlade i dag. 😛

Köpte mig lite finchoklad när jag handlade i dag. 🙂
Evighetsbältet, som faktiskt börjar närma sig 160 cm nu! 🙂

Sova får det nog bli, ja. Jag har verkligen inte mer i mig nu. Nu hoppas jag bara på en pigg morgondag där jag orkar hålla på ute, och då jag förhoppningsvis kommer på en bra lösning för att bli av med myrorna som byggt bo under stenplattorna vid grinden, utan att de för den sakens skull försöker flytta inomhus. Någon som har några tips på det?

God natt! …eller god morgon, beroende på när du läser det här. 🙂

2 kommentarer

  1. God eftermiddag!
    Jag har också shoppat skor, till alla Kidsen. Men eftersom storlekar behövde uppdateras så vågade jag inte beställa.. gaaah det är dyrt med skor i Dollarstore-staden 😎
    Nåja, skönt att få det gjort och alla Kidsen nöjda ⭐

    1. Author

      Det där är alltid svårt, ja. Jag känner mig säker på mig själv, 16-åringen och 25-åringen, men lite orolig över 14-åringens skor. Men jag hoppas jag slipper byta dem, för han behöver verkligen få nya skor nyss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *