Förkylning och stickvärdighet

Hepp, det blev inget jobb på mig den här helgen. När jag vaknade vid 11-tiden i dag, utsövd och nöjd, så vaknade jag även snorig och med ont i halsen. Skit också! Jag hoppade snabbt upp ur sängen och beslöt mig för att komma igång så fort som möjligt, för ibland försvinner det där direkt när jag kommer igång lite. Men icke. Det höll sig kvar, så jag fick vackert lov att ringa och sjukanmäla mig. Vilket känns en liten smula ironiskt, med tanke på att jag skulle jobba med Covid-patienter. Vad ska jag göra? Smitta dem en gång till med något de redan drabbats av?

Nå, nu är det naturligtvis inte patienterna som främst är i farozonen, utan snarare de man jobbar med, som man kan råka smitta i korridoren eller omklädningsrummet, där man inte har skyddsutrustningen på. Och sen kan väl jag själv vara mer mottaglig om jag är förkyld (för jag tror inte det är Covid jag har nu, jag tror det är bara en vanlig förkylning), så det kan ju vara läge att vara försiktig även ur den synpunkten sett. Dessutom är det ju inte så kul att få hostattacker med munskydd och visir på…

Det blev i alla fall hemmadag och hemmahelg för mig. Men eftersom jag inte kände mig jättedålig, så fanns det ju ork att hitta på något också. Och dagens påhitt blev faktiskt en sedan länge (månader!) välbehövd storstädning av 17-åringens rum. Jag ska inte berätta hur lång tid det är frågan om (månader. Ja, plural.) och inte heller visa några före-bilder (det såg bland annat ut som hans garderob hade kräkts över hela rummet), däremot tänkte jag visa några bilder på hur mysigt det blev efteråt. Vi höll på i flera timmar, båda två, och släpade fram sängen och storstädade och dammtorkade bakom och överallt, möblerade om, flyttade runt på möbler mellan hans rum och övriga delar av huset, och vi fick äntligen organiserat sminkbordet + belysning till den, som han önskat sig hur länge som helst.

Det har saknats en vettig bokhylla hos honom, och den lite högre och smalare bokhyllan jag hade ställt undan åt honom visade sig inte fungera med den möblering han ville ha. Dock hade 14-åringen en bredare och lägre bokhylla som skulle funka, och kunde tänka sig att byta. Vi passade även på att fixa en stol att lägga kläder på om kvällarna, istället för att han dumpar dem på golvet, vi fick äntligen lagt på mattan han fick i julklapp förra året(!), och hans älskade transgenderflagga fick sitta på snedtaket.
Säng- och datorhörnan är än så länge ganska anspråkslös, även om det faktiskt finns en väggtext precis utanför bild här, och ett par tavlor på väggen till vänster. Men det ska i alla fall bli en ljusslinga runt sängramen så småningom, sen får vi se om han vill ha något mer på väggen bakom sängen också. Han målar ju tavlor själv exempelvis. 🙂
Och så sminkhörnan, där jag skruvade upp en gammal sänglampa jag haft i evigheters evigheter, som är perfekt eftersom man kan vrida hela skärmen runt glödlampan, och på så vis bestämma hur mycket ljus man vill ha direkt i ansiktet. Undrar förresten om det finns dagsljuslampor med vanlig glödlampssockel? Det hade ju varit ännu bättre.

Efter städbestyren blev det lite mat, och därefter julklappsbestyr. Nu kan jag tyvärr inte visa syprojektet jag håller på med eftersom det är en julklapp till min syster, som läser bloggen, men jag kan säga som så att jag aldrig varit mer noggrann med detajerna och finishen på något syprojekt tidigare, tror jag. 😛 Många moment är det i alla fall, och jag fuskar inte på ett enda av dem. Men det gör också att projektet tar ganska många timmar att färdigställa, och utöver de timmar jag redan lagt på det hela, så blev det ytterligare 4-5 timmar nu i kväll. Men nu börjar det hela liksom komma samman, och om jag är hyfsat pigg i morgon också, så skulle jag nog i teorin kunna bli klar med den då. 🙂 Sen har jag bara en grej kvar att göra, som är en julklapp som inte alls tar lika mycket tid i anspråk, och så kan jag skicka iväg deras julklappar. Jag borde faktiskt kunna göra det i slutet på veckan som kommer, om allt går väl. 🙂

Jag tittade även igenom listan på saker som ska tillverkas till jul, och efter att barnen inte riktigt varit stickvärdiga – eller knit worthy, som man säger på engelska – och alltså inte riktigt uppskattat stickade saker i julklapp, så börjar detta nu komma tillbaka. Dels blev jag glatt överraskad när 25-åringen förra året annonserade att han gärna ville ha ett par stickade raggsockor i julklapp, och som jag här om veckan upptäckte att han använde flera dagar i rad, och dels blev jag också glatt överraskad när 17-åringen inte bara uttryckt att han ville ha ett par likadana stickade tofflor som jag gjort vid ett tidigare tillfälle, utan dessutom en stickad Zweig-tröja. Det är bara 14-åringen som inte riktigt svängt tillbaka ännu, men det kanske finns hopp för honom med på sikt då. 😛

Hur som helst, jag hade redan planerat för ett nytt par stickade raggsockor åt 25-åringen i julklapp, och stickade tofflor åt 17-åringen. Och så klart skulle han få en Zweig också! Den blir i så fall det största av projekten som kvarstår att tillverka (resten är raggsockorna, tofflorna och så lite olika stickade figurer, som baby Yoda, Pokemons och Among Us-figurer), och jag hade planer på att beställa garn för att färga själv, vilket skulle innebära att projektet tar ännu längre tid i och med färgning och torkning av garn osv.

Min Zweig, som 17-åringen kärade ner sig i.

Jag hade ju en plan om att sticka spetsmönstret i en blå/rosa/melerad garnfärg jag färgade för länge sedan, och som jag hade en härva kvar av. Jag tänkte att den kunde vara passande, eftersom den gick lite i transgender-flaggans färger, och så tänkte jag att resten av tröjan kunde vara svart eller marinblå. Men jag hade inte tillräckligt hemma av någondera, så jag skulle behöva färga själv, och med garn och frakt, så skulle jag hamna någonstans mellan 550 och 650 kr. Lite brutalt när man drunknar i räkningar, och redan har en annan dyrklapp planerad. Så jag trillade in på Yll&Tylls hemsida för att spana på vad de kunde tänkas ha för garner som skulle motsvara den merino jag var ute efter. Och så klart, det visade sig att Drops Baby Merino var perfekt för ändamålet, och det kostar dessutom bara 40 kr per nystan, av vilka jag behövde 8 stycken av bottenfärgen. Vi pratar alltså en garnkostnad på 320 kr + frakt, vilket ju var mycket bättre.

Jag skickade en fråga på Discord till 17-åringen om vilka två favoritfärger han hade som han skulle kunna tänka sig att bära i ett större plagg, och fick svaret ‘orange och blått’. Hm, tänkte jag. Jag hade ju en härva melerad orange merino i mitt stash också, med lite mörkblå fläckar, som skulle kunna vara supersnyggt ihop med mörkblått. Jag bestämde mig genast för att istället göra spetsmönstret i den orangea färgen och sticka resten av tröjan i marinblått, efter att ha jämfört färgerna sida vid sida – jag råkade nämligen ha ett nystan av just det marinblå garnet hemma sedan innan, så jag kunde kolla på en gång.

Den orange-melerade färgen som ska få bli ok i 17-åringens julklappströja.

Nu gick jag på nästa nit dock. Jag hade ju velat beställa garnet på en gång, eller så snabbt som möjligt i alla fall, så att jag kan få komma igång med tröjan. Men Yll&Tyll hade tyvärr inte tillräckligt många marinblå nystan hemma, och det skulle ta 1-2 veckor innan det dök upp mer. Lägg sedan till leveranstid när jag väl kan beställa, och man är snabbt uppe på 3 veckor innan garnet landar hos mig. Med bara 5½ vecka kvar till julafton, så kändes det som lite väl kort tid för att sticka en hel tröja och dessutom hinna blocka den och få den torr. Så jag googlade på garnet för att se om det var någon annan som hade det hemma.

Det var då jag trillade över garnius.se, som är ett norskt bolag som nyligen öppnat en svensk webbshop. Jag hade hört talas om dem för bara någon vecka sedan, när någon i en av stickgrupperna jag hänger i på Facebook frågade om just dem, och fick svaret att de var bra och hade levererat någon annans beställning precis som de skulle. Jag kollade för säkerhets skull även deras omdömen på Trustpilot, och det såg bra ut även där, så när jag upptäckte att de inte bara hade garnet jag var ute efter, utan dessutom hade 40 % rabatt på det, så var det ingenting att fundera på. De körde nämligen ‘Singles weekend’ med extra bra rabatter, för de vill så klart få så många nya kunder som möjligt nu i början. Och för mig innebar det att kostnaden för de där 8 nystanen, inklusive frakt, hamnade på ynka 251 kronor. Win! Långt under halva priset av vad jag ursprungligen hade räknat på, och i värsta fall, om de nu inte skulle leverera, en summa jag tycker mig ha råd att förlora. Men förhoppningsvis trillar det snart ner ett paket i postlådan, så att jag kan få börja på tröjan och hinner få den färdig utan att behöva stressa (som jag minns det var det en ganska snabb stickning, trots spetsmönstret, så får jag garnet i veckan som kommer ska det inte vara några problem alls).

Nöjd med vad jag åstadkommit både i städväg, syväg och garnbeställningsväg i dag, parkerade jag mig till sist i soffan med ett glas vin, lite choklad och stickpodcasts. Jag hade en halv tanke på att påbörja det där paret tofflor som 17-åringen också önskade sig, och som jag tänkte att jag borde ha garn till i mitt stash. Men jag hittade inte riktigt det jag var ute efter, och jag var fortfarande lite inne på det här med transgenderfärgerna, så det slutade med att jag plockade fram lite garnrester ur mitt 7 bröder-stash, där jag råkade ha lite kvar i just de färgerna. Så nu får han ett par vanliga raggsockor också i julklapp, i transfärgerna. Det tror jag han kommer gilla. 🙂

Snabbstickade raggsockor i transfärger.

Nu är det hög tid att hoppa i säng, även om jag ärligt talat gärna skulle sitta uppe en stund till och sticka. Men sömn är ju också en bra sak, och kanske, kanske kan jag vakna med en lite gladare hals i morgon? Jag kände mig lite bättre under eftermiddagen, men det var bara tillfälligt, sedan var det lika skrovligt igen. Inte superont, mera sådär att man är sträv och liksom känner för att harkla sig hela tiden, ni vet, samtidigt som man har den omisskännliga känslan av att nu är det riktig halsfluss på gång. Jag hoppas dock jag sover av mig det hela över natten, och att jag ska kunna jobba natten mellan måndag-tisdag ändå. Om inte kommer jag få avboka det, för jag kommer inte hinna vara symptomfri i två dygn innan dess. Så håll gärna en tumme för en symptomfri söndag! 🙂

2 kommentarer

  1. Author

    Tack! ❤ Ja, det var en skön dag, och ganska välbehövligt att bara få greja hemma också. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *