För det regnar här i byn i dag…

Ja, egentligen går ju låttexten så här “… för det regnar här i Stockholm i dag…”, men jag bor ju tack och lov inte i Stockholm. Men regnat har det gjort! Och hurra för det – alla dagar jag inte behöver vattna mina odlingar är bra dagar. Eller ja, om jag nu får välja alldeles själv, så skulle jag vilja ha det som det var under somrarna på 90-talet, där det var varmt och skönt hela dagarna, och så regnade det under kvällar och nätter. Det var perfekt. 🙂

I dag hade jag planerat för en hyfsat lugn dag, och det har det också varit. Förvisso tog vi en sväng till stan, där jag fick mig en ofantlig stor besvikelse till livs, men annars har det varit rätt lugnt. 14-åringen tog sig iväg till skolan i dag (hurra!), 16-åringen studerade hyfsat flitigt (tror jag), och jag passade på att påbörja ett nytt stickprojekt, inklusive en icord-cast on, vilket jag inte kan minnas att jag gjort förut. Intressant! Det ska även bli intressant att se om jag får till passformen på allting…

Vad jag stickar, undrar du? Jo, jag gör ett försök att snickra ihop en sån här:

Sååå snygg!

Uppläggningen tog några timmar att göra, men nu har jag äntligen kommit igång med stickningen på allvar, och så här långt har jag hunnit nu i kväll:

Åh, som jag hoppas att det här experimentet faller väl ut!

Det blev en snabb vända till stan under sen eftermiddag, efter att ungdomarna var klara med skolan för dagen, och dra mig baklänges vad det regnade där inne! Jag hade plockat med paraplyer åt oss allihopa, och tur var det, annars hade vi nog varit alldeles dränkta. Det riktigt vräkte ner. Men jaja, ingen fara på taket, det är ju varmt ute ändå och man torkar snabbt.

Det blev först en sväng förbi läkarmottagningen för att hämta lite papper, och sedan raskt därifrån till Stadsbiblioteket för att hämta upp några böcker jag hade bokat, och sedan till Mikaku sushi för att köpa riktig bubble tea. Den sistnämnda var ingen jättehöjdare, alltså, vi blev besvikna alla tre. Men jaja, nu har vi provat det i alla fall. Eller ja, ungdomarna hade testat det i Oslo i februari, och då tydligen fått några som var riktigt goda, men de vi köpte i dag var inte jättemycket att hänga i julgranen. Det var typ kallt Ceylon-te, antagligen smaksatt med söt kondenserad mjölk, och så var det svarta tapioka-pärlor i, som var mest som kaffesmakande, semihårda snorblobbor att tugga på. Teet i sig var okej, men pärlorna kunde jag vara utan.

Sommarläsning! 😀
(Låt oss inte låtsas om att jag redan har typ 15 böcker som väntar + ytterligare tre på väg i ett bokpaket också. Uppenbarligen har jag inte tänkt göra något annat i sommar än att ligga i hängmattan och läsa. 😛 )

Att hämta de beställda böckerna var det ena av mina två viktigaste ärenden i stan. Det andra var att köpa knappar till långkoftan. För all del är det ingen panik, men jag vill gärna att den ska vara HELT färdig innan jag lägger undan den i väntan på hösten. Ja, jag är en sån som verkligen avslutar mina projekt helt och hållet, och inte slarvar med detaljerna, och jag känner mig inte heller färdig på riktigt förrän alla detaljer är på plats.

Hur som helst, knapparna jag var ute efter fanns att köpa på Ohlsson’s tyger, som har en butik mitt i stan där det inte finns någon parkering någonstans i närheten alls, och i Gränby centrum, som ligger i utkanten av stan och har jättestora parkeringar runt köpcentrumet. Med tanke på hur det spöregnade, så kan ni förstås gissa vilken tygaffär jag valde i dag. Och det var här dagens stora besvikelse kom (för nej, det var faktiskt inte bubbelteet som gjorde mig så besviken, det var jag ändå beredd på att jag kanske inte skulle gilla) – när vi kom till Gränby, sprang genom regnet mot ingången och knatade upp till andra våningen där tygaffären ligger, så hade den STÄNGT! Och inte stängt som i “stängt för dagen” eller “begränsade öppettider pga Covid-19”, utan stängt som i bommat igen fullständigt. Borta. Väck. Försvunnen. GAAAAAH! När jag äntligen fick tummen ur förra sommaren och började åka dit, och insåg hur praktiskt det var med en tygaffär där det faktiskt fanns parkering också och den därmed blev min favorit, och SÅ GÅR DE OCH STÄNGER HELA AFFÄREN! Vaffan.

Ja, några knappar blev det ju inte, för jag åkte då banne mig inte tillbaka in i stan för att parkera typ en kilometer bort från den andra tygaffären och sedan springa i spöregnet fram och tillbaka för 8 knappars skull. Väldigt irriterande, det hela, för jag hade inte en aning om att den tygaffären hade för avsikt att stänga. 😕 Jag hittar ingen information om det på hemsidan heller, det är som om den bara upphört att existera över natten. Det finns inga pressmeddelanden att uppdriva, och Facebook-sidan för just den affären finns kvar, med den vanliga, rikstäckande reklamen, senast uppdaterat för lite drygt ett dygn sedan. Men affären finns inte längre med i listan över deras affärer på hemsidan, den är helt enkelt bortplockad bara. Jättemärkligt. De har bara haft öppet i 3 år dessutom.

Ah well. Jag kommer väl över det så småningom, även om jag blev grymt besviken i dag över att den var borta.

Vi åkte och handlade lite istället, och styrde kosan hemåt. Jag gjorde middag, som i dag blev en av mina absoluta favoriträtter: Fried rice chicken med chili fish sauce. SÅ gott!

Här har jag kommit så långt som till att jag stekt lök, vitlök och kyckling, blandat i kokt ris och salladslök, och jag har precis hällt i ägg som jag rört ihop, som ska få steka ihop till en äggröreliknande massa, som man sedan rör in i riset och allt det andra. Och ja, det är så här man ska tillaga det, tydligen. 🙂
Nu är allting rört ihop och jag har tillsatt 4-5 msk soya också. Det ser inte mycket ut för världen, men ah, så gott det blir när allt är klart.
Det ska egentligen vara ärtor i också, men eftersom 14-åringen vägrar äta ärtor, så har jag dem vid sidan om istället. Morötter är också vanligt att ha i, men det är jag för lat för att hålla på med i just den här rätten. 😛
Det här är det absolut viktigaste att göra i ordning: Chili fish sauce. Den består av fish sauce, salladslök, färsk chili, vitlök och lite färskpressad citron. Man tar 3-4 matskedar på sin fried rice chicken, och kombinationen av de båda är gudomlig.
Tadaa! En av mina absoluta favoriträtter, alla kategorier.

På tal om citron förresten, så fanns det faktiskt två små kärnor i citronen jag köpte till dagens middag. Gissa om jag var snabb att ordna en liten kruka jord, och stoppa ner dem i! De får nämligen inte bli torra innan man planterar dem, så det blev lite hastigt planteringsjobb mitt i matlagningen. 😛

Hoppas, hoppas de två små kärnorna som ligger i den här krukan vill gro!

Det växer bara mer och mer inne nu, så nu kommer det bli ett par intensiva trädgårdsdagar igen. I morgon måste jag få ut solrosor och pumpor åtminstone, och mina Morning glory måste också ut inom de närmsta par dagarna. Och både chilis och paprikor måste planteras om nu. Sen får vi se vad som står på schemat efter det. Det känns lite svårt att avgöra just nu, när det finns en del växter som blivit så galet stora, och som liksom gör att jag inte riktigt “ser” alla de andra. Det blir spännande att få ut de största plantorna och se vad som skjuter fart på allvar när de kommit ut ur huset.

Alltså, de här…de bara måste ut nu.
Gurkorna verkade gilla att få nya krukor här om dagen.
Blomsterkrasse växer jättesnabbt så fort den grott, så trots att merparten av alla jag sått inte ens grott ännu, så börjar de som faktiskt har grott att skjuta iväg på allvar.
Min Morning glory skjuter iväg långa spröt som den försöker trassla in i alla andra plantor. Till vänster om den är en rad med sallad, sedan lite olika örter. Och bortom den är det honungsört och blåklockor.
En del av kikärtorna har också börjat skjuta iväg, och de vet jag inte ens vart jag ska plantera dem sen… 😛

På tal om växtlighet, så försökte jag få 16-åringen att knäppa kort på rapsfälten vi passerar på väg till stan, men vi körde lite för fort för att han skulle hinna fokusera. Ändå blev det foton som återger ganska bra hur det ser ut, fastän de är suddiga. För det är verkligen som ett hav av gult. 😀

Ett suddigt, guldgult hav genom regnig bilruta.
Precis i slutet av fältet. Ett tjockt täcke av gult och grönt. 🙂

Jag upptäckte att jag har ett litet, blått hav i min trädgård nu, precis på det lilla mellanplanet mellan entrén och garagebacken, där jag har mina sålådor. Där växer det just nu massor av förgätmigej, och jag är SÅ glad att jag inte hunnit klippa där ännu! Förgätmigej är nämligen också en växt som bin gillar, så den vill jag ju ska växa. Så det jag har bestämt mig för nu är att helt enkelt låta den delen vara lite vildvuxen, och istället bara klippa ner buskar och träd som vill slå rot där. Lite nertrampat kommer det bli ändå, när jag behöver komma åt för att klippa häcken framöver, men jag behöver ju inte klippa bort allting i alla fall. Kanske kan jag få lite mer vilda blommor att trivas där, mellan och bredvid mina sålådor med diverse örter? Det hade ju varit kalas – i alla fall för bina! 😀 Och humlorna också, säkert. De har jag en del av redan, de brukar trivas i min trädgård.

En liten del av all förgätmigej som växer i min trädgård.

Heh, och jag som tänkte att jag inte skulle ha så mycket att blogga om i dag – och så blev det ett superlångt inlägg ändå. 😛 Jaja, så kan det gå. Det värsta är att klockan är över 2 på natten redan, men jag har ingen lust att lägga mig. Jag vill sitta uppe och sticka i minst en timme till. Fast det ska jag inte göra, för i morgon har jag massor att stå i. Dels trädgårdsgrejs, men jag ska även hinna spela in en stickpodcast under dagen, hade jag tänkt. Ujuj, det är nog bäst man får sig lite skönhetssömn innan man sätter sig framför kameran, tänker jag. Så…ja. God natt då! Eller god morgon, för ni sover väl sött redan, tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *