Finsk rock & välkommen höst!

Ja, nu trodde ni kanske att det här skulle handla om finsk musik, men icke! 😉 Nej, i dag ska vi prata om spinnrockar. Och ull. Och höst. Eller jag ska prata och ni orkar förhoppningsvis ta er igenom mina vedermödor med mina spinnrockar och allt därtill.

Låt oss börja från början. Jag är en garnnörd, och har väl i grunden varit det hela livet. Eller åtminstone sedan jag var 6 år gammal och hade knäckt den första stick-koden tillräckligt för att kunna göra fyrkantiga och rektangulära alster som fick vara täcken, mattor och ibland klumpigt ihopsydda kläder till mina dockor. Och eftersom jag nu är 46, så innebär det alltså att jag firar 40 år som stickerska i år – wohoo! Fast okej, jag har inte firat så mycket än, även om jag hade ambitionen att göra det, mest för att min plånbok hade synpunkter på det hela.

Någon gång när jag var liten, under tidsrymden mellan 6 och 10 år, så fick jag prova på att spinna hos en äldre dam i släkten; Edith. Nu minns jag för all del inte om hon spann själv, eller om någon hälsade på hos henne som spann, men jag minns väldigt tydligt att det var i hennes hus och att vi efteråt klättrade upp på bergsknallen bakom hennes hus och plockade gräslök som växte vilt i skrevorna. Hur som helst, det var första gången jag provade att spinna. Och enda gången. Men någonstans har jag alltid haft den här idén om att jag skulle vilja lära mig det också, det har bara inte blivit av riktigt.

Men så för sisådär 8-9 år sedan fick jag syn på en annons på Blocket, där någon sålde inte bara én spinnrock, utan två, OCH de erbjöd sig att köra hem dem till en om man inte bodde alltför långt bort. Det gjorde jag inte, det var bara 2-3 kilometer mellan oss. Så jag kastade mig på telefonen, och det slutade med att jag köpte båda spinnrockarna osedda (frånsett bilden gubben hade postat på Blocket), och utan att ha en susning om hur jag kollade skicket på dem, hur man spinner något som helst osv. Men nu ägde jag i alla fall TVÅ spinnrockar! Hurra!

Ursäkta röran, men den är typ konstant hemma hos mig. Jag har alltid en miljon olika projekt på gång samtidigt. Men hur som helst, här har vi båda mina spinnrockar! <3

Jag insåg ju att jag skulle behöva lite hjälp för att få till det här med att spinna garn, så det nästa jag gjorde var att beställa hem en bok som kunde lära mig grunderna, och att få tag på ull. Sagt och gjort. Bok beställdes utan att jag hade någon uppfattning om huruvida den bok jag beställde var bra eller dålig, och jag hittade ett ställe där jag kunde beställa ull online. Och när paketen kom, så hade jag läst på nätet att ull kunde bli förstörd om den fick ligga, fettet (lanolinet) kunde härskna osv, så jag beslöt att låta ullen ligga kvar forseglat i paketet tills jag skulle börja tvätta och torka den, och förbereda mig för att spinna. Boken skummade jag igenom och läste sedan lite här och där i, men så mycket mer hände inte på ett långt tag, därför att det hände en massa annat i livet istället, och jag flyttade några gånger osv.

Men så, för ett par år sedan, så bestämde jag mig för att det var dags att ta tag i det där igen, så jag beställde hem et kit med reservdelar till spinnrockar, bland annat drivlina, som jag inte hade på någon av de rockar jag hade köpt, och jag beställde även hem ett par kardor.

Boken jag beställde för att lära mig spinna, och kardorna jag beställde flera år senare.

Grejerna kom hem, men återigen kom livet emellan, och jag tog inte riktigt tag i det hela nu heller. Men däremot började jag handfärga garner, så man kan väl säga att jag utvecklade mitt garnnörderi ändå, fast åt et annat håll bara. Jag öppnade en webbshop, och jag började även designa lite mer på allvar.

Jag har återigen länge tänkt att jag skulle ta upp det här med att spinna (och färga) eget garn, och har haft en av spinnrockarna stått i vardagsrummet som både påminnelse och inspiration. Och i dag hände det. Ungarna blev hämtade tidigt av sin pappa, och jag fick en hel söndagseftermiddag i lugn och ro att göra vad jag ville med. Så jag släpade fram spinnrocken jag hade stod här nere, tvättade den noggrant, använde min nybörjarbook och Google flitigt för att lista ut hur drivlinan skulle träs, vad alla olika delar heter, hur man ställer in den och så vidare. Jag har lärt mig massor! Exempelvis att båda mina spinnrockar kallas för ‘finsk spinnrock’. Varför vet jag inte riktigt, men de är båda till utseendet klassiska finska spinnrockar i alla fall. Dock har jag ett litet problem, för hjulet är vingligt på båda två, både den jag försökt renovera och få fart på i dag, och på den andra. Det jag har kommit fram till är att ståndarna/uppståndarna behöver justeras – en framåt och den andra bakåt, för att hjulet ska gå rakt och vara i linje med tentrissan (nödvändigt, annars hoppar drivlinan av hela tiden). Jag måste bara komma på ett sätt att göra det, för mina spinnrockar har inga justeringsskruvar eller liknande, utan de är pluggade med trä direkt under bänken och kan inte justeras på något vis alls. Min kvalificerade gissning är att rockarna inte varit oljade på aldrig så länge, och att spänningen när man spunnit garn har gjort att det gradvis har blivit snett. Så jag måste komma på ett sätt att lösa det.

Hur som helst, jag hämtade i alla fall ner den andra spinnrocken också, för att kolla om den också var lika vinglig, och insåg att den faktiskt var ännu värre, så jag har samma problem på båda två. Men nu vet jag i alla fall vad jag behöver lösa för att det ska fungera, och det är ju nog så mycket värt.

En annan grej jag lärde mig var att båda mina spinnrockar har använts för att spinna lingarn. Det ser man på att spinnvingen har en massa små krokar som sitter ganska tätt, vilket jag hade på båda mina. Och eftersom jag inte tänkt spinna lin, så borde jag väl antagligen beställa nya spinnvingar… Och nya bobbins. Tyvärr är båda delar sjukt dyra, så jag vet inte om jag kanske skulle försöka hitta något på andrahandsmarknaden i första hand, eller om det kanske rent av kan gå att byta krokar på de vingar jag redan har. Vi får se.

Nåväl, jag har alltså hunnit en bit på väg i projektet att få fart på spinnrocken, och jag vet vad som behövs för att komma så långt att jag faktiskt kan använda den. Det som återstår är att lista ut vad alla extraprylar som följde med är för något. Till den ena spinnrocken hade jag en blånkrona till exempel, en likadan som på ritningen här ovan (pkt. 15). Men det var även lite andra pinnar och grejer med som jag inte vet vad det är.

Det sista jag gjorde i dag var faktiskt att öppna det där paketet med fårull som jag beställde för så länge sedan. Ca 2kg ull var det, och jag har ingen aning om varifrån det kommer eller vilken sorts får det är frågan om. Och eftersom det legat så länge, för all del lufttätt hela tiden, så tog jag det säkra före det osäkra ifall ullen skulle ha härsknat eller på annat sätt vara förstörd – jag ställde mig ute på trappan för att öppna det, bredvid soptunnan. 😛

Det luktade dock inte illa alls, det luktade bara får, och inte ens jättestarkt av det. Jag tror att ullen kanske kan ha varit sköljd en gång, men är inte säker, för jag tyckte ändå det var en del smuts i den. Inte mycket, och av det jag tittade på toppen av paketet, så kunde jag inte heller se gräs, halm eller annat skräp i det. Så jag tog upp några nävar och la i blöt. Det ska få ligga över natten, så ska jag tvätta försiktigt med grönsåpa och skölja med ättika i morgon, och lägga det på tork. Och förhoppningsvis har jag fått spinnrocken att fungera såpass att jag kan provspinna lite när jag har fått kardat ullen också. Spännande!

Så här såg det ut när jag öppnade paketet.
Lite längre in. Lite mer smuts här, men luktar inte illa alls.

Det tog mig alltså 8-9 år att komma så här långt, men förhoppningsvis har jag kunnat spinna mina första bobbins av eget garn innan det här året tar slut. 😀

På tal om tar slut, så är jag SÅ GLAD att sommaren är slut! För i dag är det första september, och då är det HÖST PÅ RIKTIGT! Jag älskar hösten, det är min absoluta favoritårstid. <3 <3 <3

Höstfärger.

Hoppas ni med har haft en trevlig och lärorik söndag. Jag har i alla fall njutit av min, i sällskap av spöregn, åska och hemtrevliga ljud av diskmaskin och tvättmaskin som surrar i bakgrunden. Väry nice.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *