Ett uns av normalitet

Ni får mycket blogg för pengarna i dag! 😀 Andra inlägget, och ett lite mera uppåt den här gången. För allt är inte bara elände, och inte hela tiden. Jag har bara mycket som behöver bearbetas just nu, mycket att hantera, och…tja, en hel del rädsla som spelar in. Men i dag har jag även haft ett uns av normalitet igen. Tack och lov. Det känns som om det var evigheter sedan jag hade det. Först kom den brutala hettan, sedan psykologbesöken med 16-åringen, de tunga jobbpassen och så den här sommaren som liksom tycks ha kommit av sig alldeles.

Jag flyttade ju ut tomaterna i samma veva som vi fick svalare väder, och det har visat sig vara en idé som var lite…sådär, kan man väl säga. Vildvinen täckte ju fönstren där tomaterna bodde, och jag kände att de behövde mer sol än de fick, så jag flyttade ut dem. Men då försvann värmen alldeles, det blev jätteblåsigt och regnigt (utan att det blev tillräckligt mycket regn för tomaternas faktiska behov), och jag tror knappt vi har varit över 20 grader mer än någon timme här och var sedan snart två veckor tillbaka. Tomaterna har INTE uppskattat det, det kan vi lugnt slå fast… Frågan är vad jag ska göra. Försöka flytta in dem igen? Köpa en rulle byggplast och täcka över dem, så att de åtminstone inte blåser sönder? Jag vetisjutton alltså.

Mina stackars tomater…
Tomaterna som fanns på plantan när jag flyttade ut dem har inte mognat och inte heller blivit större. Jag tycker de ser exakt likadana ut fortfarande.
Mycket av grenverket har blåst sönder och knäckts.
Och mycket av bladen har blivit alldeles vita och ser mer eller mindre döda ut.

Om vi bortser från tomaterna (och några av örterna, som jag inte tagit kort på i dag), så verkar faktiskt trädgården i övrigt trivas med det svalare och regnigare vädret. Jag kunde plocka massor av jordgubbar igen i kväll, morötterna växer för fullt, det börjar blomma här och var, och pumporna verkar stormtrivas.

Rosorna vid entrén har kanske inte sitt bästa år, men de blommar i alla fall hyfsat skapligt.
Jag tror jag fick till det! Ett litet citronträd to be! 🙂
Blomsterkrassen skyltade med sin första blomma i dag, och på balkongen på övervåningen hade även de första petuniorna kommit, men jag glömde ta kort på dem innan det blev mörkt.
Här har vi några som stormtrivs i det svalare, regnigare vädret!
Mängder av blommor på pumporna!
Jag undrar om jag borde förlänga deras bäddar…?
De här växer vilt i trädgården, nära pumporna. Har aldrig sett såna förut… Någon som vet vad det är?
Även i skottkärran växer det för fullt, och jag tyckte mig se en blomknopp på en av prästkragarna längst bak till höger i bild… 🙂
Jag tog mig i kragen och rensade litegrann i morötterna i kväll också. Att döma av hur mycket och hur tätt de växer, så skulle man kunna tro att jag hade hällt typ tjugo påsar bara rakt ut i landet, haha! Kommer definitivt få rensa fler gånger innan vi är nere på en vettig nivå och där det faktiskt kan bli morötter med lite storlek på, men nu har jag i alla fall börjat.
Längst till vänster i bild kan man börja ana en ljusgrön rad av lila morötter på väg upp.

Ja, det växer och frodas som sagt, trots att det känns lite som att sommaren gick från att vara en extremhet sommar på anabola, till att helt komma av sig. De senaste par veckorna har varit mer som en typisk nordnorsk sommar, tycker jag. 16-19 grader varmt, blåsigt och regnigt, liksom. Och om jag ska vara ärlig, så tycker till och med jag det är lite trist. Det kunde ju få vara kanske 22-23 grader, och regn mest kvällar och nätter, det hade varit nice. Men jag ska inte klaga, jag är faktiskt väldigt glad att det regnar över huvud taget. Dels för grundvattennivåernas skull, dels för att jag slipper vattna ute, och dels för att jag mycket hellre har det här vädret än den där stekheta sommaren vi hade för ett par år sedan, när allt bara dog.

Annars då… Tja, sömnen har jag inte riktigt fått rätsida på ännu, men de senaste två nätterna har jag åtminstone lyckats somna runt 5-tiden i alla fall, och sovit till strax efter 12. Inte optimalt, men det ger mig i alla fall en chans att fungera någorlunda som människa. Nu ska jag bara komma tillbaka till att somna runt 2, och att kliva upp någon gång mellan 10 och 12, beroende på vad jag behöver. Dagen i övrigt har varit bra, ingen har varit osams och grälat och de få tillfällen som varit på g att kunna bli gräl har jag kunnat avstyra. Ungdomarna har varit trevliga mot varandra, och 16-åringen köpte till och med lite Caprisonne till 14-åringen när han var ut och handlade, bara för att. Jag har dock inte lyckats få in 14-åringen i duschen än. Suck. Men jaja, nya tag på den fronten i morgon.

Jag fick undan ett par oroshärdar här hemma också i dag, t.ex. återvinning som skulle sorteras och bäras ner i garaget och sånt jox. Jag är inne i ett skov där jag vill bli av med grejer och minimera alla saker vi har här hemma, samt få stoppat undan allt som ändå ska vara kvar på ett sätt där inte allting syns hela tiden. Jag har liksom ett behov av att få ha det lite avskalat och rent här hemma, och att det ska vara lättstädat och så. Vardagsrummet börjar arta sig på den punkten, men mitt arbetsrum är ett smärre katastrofområde och ständigt pågående rensningsprojekt.

Problemet är att jag inte har tillräckligt mycket förvaring där, samtidigt som jag fortfarande behöver rensa ut grejer som inte ska vara kvar. Jag gjorde en ordentlig rensning förra våren, men det är fortfarande en hel del som kan tas bort. Sen skulle jag behöva en till sån där Kallax-hylla från Ikea för att förvara tyger och sygrejer i. Jag har den största av de där sedan innan, där det allra mesta av garnrelaterade grejer bor, men jag skulle behöva en till av de lite mindre hyllorna för tyger, mönster och sygrejer. Och så några fler såna där lådor som passar perfekt i de där facken. Jag har röda i min stora hylla, och hade velat ha flera såna i den, men den färgen verkar tyvärr ha utgått. Däremot finns det vita, grå, svarta och en massa andra färger, så jag skulle ju kanske kunna ta vita eller grå istället då, och kombinera med de röda. Och så ha blå lådor i hyllan med sygrejer. Fast vi får väl se, det dröjer ett bra tag till innan jag har möjlighet till sådana inköp. Bilen behöver nya sommardäck, jag har fortfarande en massa räkningar jag ligger back med efter den där gräsliga vattenräkningen (och skatten på bilen ovanpå det). Och får jag skuldsanering så lär det väl knappast finnas utrymme för sådana inköp alls, kanske. Vem vet. Men drömma kan man ju i alla fall, eller hur? 🙂

På önskelistan. Här skulle alla mina tyger kunna få bo, och alla mönster och annat sybehör.
Och så några såna här lådor, i alla fall i de tre nedersta facken, så att det inte blir så dammigt på allt som ligger där.

Anyway…även om det stundtals är tungt just nu, så är det inte bara elände. Lite hopp om livet finns det trots allt, och jag har inte förlorat förmågan att drömma. En vacker dag kommer allting ordna sig, och jag kan köpa hyllor och lådor för mina sygrejer tills öronen trillar av. Det kommer bli bra med allting till sist. Så länge hoppet lever och man orkar drömma, så klarar man av att fortsätta. Vem vet – om 6 år kanske vi lever drömlivet i något annat land, jag är helt skuldfri, och odlar tomater som trivs och mår bra och inte blåser sönder. 😀

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *