En om dan

Jag har den här sommaren varit lyckligt förskonad från insekter inomhus. Dels för att mitt hus varit mer eller mindre hermetiskt förslutet, och dels för att de fönster som varit öppna också har varit täckta av spetsgardiner som fått fungera som insektsnät och som jag medelst häftapparat sett till att det inte fanns några som helst glipor i. Så förutom ett par spindlar som velat sova med mig, så har det varit ovanligt lugnt inne i Palatset på den fronten.

Tills nu.

Höstens obligatoriska bananflugor har så klart dykt upp, men det är så få att de knappt stör över huvud taget. Första gången på åratal som det händer, kan jag ju säga. Jag har inte ens behövt ta fram dammsugaren! Och, just det, när jag nu är inne på just det ämnet: Det finns sju tusen olika kärringråd och tips för att bli av med bananflugor, där de mest effektiva tycks bestå i att blanda ihop diverse saker i en skål och så får de drunkna i den. Jag har testat några olika varianter på det och kan även intyga att det fungerar hyfsat. Åtminstone kan det se ut som att det gör det, med tanke på hur många som drunknat efter nåt dygn eller så, men man har ju oftast lika många kvar fortfarande ändå. Men det finns alltså något som fungerar ännu bättre: Dammsugaren. Bananflugor har nämligen två saker emot sig: 1. de flyger inte särskilt snabbt, och 2. de har en förkärlek för att sätta sig på ljusa ytor. Det innebär att om man lämnar köket en stund så att de lugnar ner sig lite och sätter sig, så kan man ta med sig dammsugaren ut dit sen och i lugn och ro dammsuga upp praktiskt taget allihop. Du slipper alltså vänta ett dygn på att bli av med typ hälften, och att föra en evinnerlig kamp mot dem i två månader innan de säger tack och godnatt för vintern. Visst, du kommer behöva använda dammsugaren 1-2ggr per dag under kanske en vecka eller två, men that’s it, och du slipper bananflugor i matlagningen och så. Det där med dammsugaren är för övrigt utmärkt barnarbete, de tycker ofta det är skitkul att gå på bananflugejakt med dammsugaren. 😉

Ja, nu blev det lite sidospår med bananflugorna, men vi är inte helt ute i lingonskogen ändå. För utöver några enstaka bananflugor, så har jag plötsligt fått husflugor också. Såna där som tycks vara fullständigt hjärnskadade och som bara flyger runt som idioter, och som mer än något annat vill bo i ens öron, mun eller näsa. Men det märkliga är att sedan de dök upp för snart en vecka sedan, så har det bara kommit én om dagen. Oftast på kvällen. Sen far den runt huvudet på mig här och gör mig förbannad, och så dödar jag den, och sen dröjer det till nästa kväll innan nästa dyker upp. Wtf?? Mycket märkligt beteende.

Jaja, nu har jag i alla fall dödat denna dags husfluga, och det borde alltså vara lugnt tills i morgon kväll. Håll tummarna för det.

Jag har även fått för mig att försöka konservera höstlöv i år, för vi har så galet snygga färger nu. Tog en laddning från vildvinen på husväggen i dag, som ska få ligga i en blandning av vatten och glycerol i några dagar innan jag lägger dem på tork. Jag är grymt nyfiken på hur det kommer bli sen.

Annars har jag mest bara jobbat, och det råkade bli mer tid på Google-grejen än jag hade tänkt, och ett par andra saker fick stryka på foten lite och måste flyttas till senare i veckan. Knepigt när jag har schemalagt varenda minut mellan kl 10 och 23, men det får gå.

På tal om schemalagd så är det ju 1 oktober i morgon, och dags för Vlogtober! Himmel, vad jag känner mig oförberedd, fastän jag är allt annat än just oförberedd. Snarare tvärt om, jag är hur förberedd som helst egentligen. Jag har både intro och outro och en massa idéer till teman, så det är egentligen bara att köra. Men sweet lord, att filma, editera, rendera och ladda upp på en och samma dag i 31 dagar i sträck, det är banne mig inget skämt att få till… Det vill till att man planerar sin tid ordentligt (haha, skrev ‘panerar’ först 😛 Undrar om det hjälper? Att panera sin dag?).

Nå, jag tror jag ska gå och förbereda lite inför morgondagens filmande, och klippa ut en av födelsedagspresenterna till 15-åringen, så att jag kan sätta mig och sy i morgon. Och om ni är vakna fortfarande, så kan jag berätta att det finns ett nytt avsnitt av mina Sewing adventures uppe nu, filmat halv ett lördag natt… 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *