En kreativ 15-årsdag

Det har varit en kreativ 15-årsfödelsedag i Palatset i dag. Alla födelsedagspaket var väldigt uppskattade, inte minst alla målargrejer. Det sattes igång och målades i stort sett på en gång, och resultatet blev bland annat en tidig födelsedagspresent till mig (jag fyller år i slutet på nästa vecka, så vi betar liksom av halva familjens födelsedagar också direkt efter jul och nyår). Älskar den! Han har sin egen stil, helt klart. Synd bara att jag inte kan fånga med kameran hur det glittrar i reflektionen av solen i vattnet, för det är verkligen häftigt i verkligheten.

Jag fick också födelsedagspresent i dag! Älskar den!

Han fick förresten en miniduk med tillhörande staffli i sin julstrumpa på julafton också, som han målade på juldagen. Då klev jag upp och fann honom djupt koncentrerad medan han målade, och samtidigt hade en video med Bob Ross på tv’n, som inspiration. Kul!

Juldagstavlan, som jag också gillar jättemycket. Hans fantasivärldar är verkligen exceptionella, med det här vattenfallet och de lila svamparna, och den här spännande karaktären uppe till vänster. Är det månen, tro? Jag måste fråga honom i morgon.

Minitavlan står precis vid tv’n, på vänster sida, där den vaktas av den andra nötknäpparen, som jag fick i överraskningsjulklapp av M. ❤ Jag är så glad för de där två nötknäpparna, jag har en på vardera sida av tv’n. 😀

Nötknäppare på vakt.

Utöver att det har målats massor i dag (han har även andra tavlor på gång), så har han alltså även fyllt 15 nu, och kommer hädanefter alltid omnämnas som 15-åringen. Ja, tills han fyller 16 då, förstås. 😛 Men nu är han ingen fjortis längre och ett steg till närmare sin myndighetsdag, vilket vi alla ser fram emot. Dagen har spenderats så som vi föredrar att fira våra födelsedagar; i lugn och ro med bara oss själva, och vi har ätit god mat och alldeles för mycket fika, som sig bör. December och januari är inte direkt några dietmånader i det här huset, i alla fall inte förrän vi passerat mitten av månaden. 😛

Medan 15-åringen har målat, så har jag istället stickat en stor del av dagen, och njutit av att tillåta mig en hyfsat ledig dag (undantaget matlagning, lite disk och en snabb vända på affären för att hämta ett paket och byta en kolsyrepatron).

Jag har snålat lite med det här stickprojektet, för jag vill inte att det ska ta slut för fort, men i dag har jag faktiskt tillåtit mig att sticka ganska mycket på den otroligt fina, randiga koftan jag fick garn till av min syster. Någon rand till på kroppen har det blivit, sedan beslöt jag att sticka färdigt ärmarna först innan jag fortsätter, eftersom syrran sa att hon hade köpt lite extra garn ifall jag ville göra den lite längre än vad som står i mönstret (jag har onekligen en svaghet för långa koftor, inte tu tal om annat). På så vis vet jag ju att allt garn jag har kvar sen kan användas till resten av koftan och jag behöver inte vara orolig för att jag ska använda för mycket och inte ha tillräckligt kvar till ärmarna.
Även plädgarnsprojektet fick några varv i dag, och börjar växa ordentligt nu. Jag njuter av att ha såna här enklare projekt på stickorna också, där jag inte behöver räkna eller hålla koll på något mönster. Här ökar jag bara en maska i början av varje varv, det är allt jag behöver komma ihåg. Perfekt! Jag brukar kalla det terapistickning, men återhämtningsstickning är också ett bra ord. Vilsam stickning för både kropp och själ.

Paketet jag hämtade i dag innehöll förresten en bit tyg som jag ska sy mig en enkel långkjol av. Jag har nästan inga kläder alls kvar i mina gömmor, i synnerhet inte för nedre halvan av min kropp, och jag har kommit att inse att jag faktiskt har en stor förkärlek för långa kjolar. Kombinerat med ett par tights går det ju utmärkt att ha på sig det även så här års, så jag tänkte att jag helt enkelt skulle sy mig några enkla sådana. Kjolar alltså. Och just det här tyget har jag spanat på i flera månader, sedan september förra året, tror jag, och velat beställa några meter av. Det var bara det att det skulle gå loss på nästan 400 kronor för tyg till klänningen jag först hade tänkt göra, så det fick ligga kvar på önskelistan bara. Eller i beställningskorgen hos Stoff&Stil, snarare. Men så fick jag alltså den här snilleblixten om att sy en enkel långkjol, som ett rör i princip bara, och insåg att jag skulle komma undan med en dryg meter istället för att beställa tre meter tyg, som jag skulle ha behövt till den tänkta klänningen. Och när man bara behöver beställa 1,25 meter tyg så blir ju inte priset så hiskeligt totalt sett för ett tyg som kostar 119,95 kronor metern. Så jag slog till under mellandagarna.

Fintyg.

Egentligen har jag alltid tyckt mycket om långa kjolar, både den sorten som är mera utsvängda, rent av rundklippta också, och dessa som är som en enklare variant av pennkjolen. Det som också blir allt mer tydligt är att jag egentligen aldrig tyckt om korta kjolar (eller shorts, för den delen). Varför vet jag inte riktigt, men jag har alltid känt mig mest bekväm i kläder som går nedanför knät åtminstone. Det som dock slog mig här om dagen, som jag aldrig riktigt reflekterat över förut, är att ett av skälen till att jag alltid tyckt om långa, smalare kjolar är för att det gör det mycket svårare, ibland även omöjligt, för män att köra handen in i skrevet på mig. Jag vet inte hur det är för er andra kvinnor, men det där är något jag upplevt så många gånger genom livet, sedan mina tidigaste tonår, både av kända och okända män (mina exmakar likaså, på den tiden det begav sig), och jag har alltid avskytt det. Jag menar, VARFÖR ska de plötsligt köra näven in mellan benen på mig, helt apropå ingenting?? Jag har aldrig förstått det, och det har aldrig haft någon annan effekt än att jag blir irriterad och arg. En av exmakarna trodde dock på allvar att jag blev kåt ifall han gjorde som ett omvänt karateslag rakt upp i hyskan på mig(!). Nej, jag skojar inte, han trodde det på riktigt. Och det var inte så att han var ung och oerfaren heller – han var faktiskt 36 när vi träffades…

Nå, ett sidospår där egentligen, men i alla fall – långa, tightare kjolar gör att jag känner mig mer bekväm även i mäns sällskap, eftersom det gör det svårare för dem att greppa tag i mig på ställen jag inte vill att de rör. Tragiskt på sitt vis, det är ju ändå 2021 nu, och man kan ju tycka att vi kvinnor inte skulle behöva ta ställning i sådana frågor längre. But here we are. Men samtidigt är det ju inte bara därför jag gillar just det klädesplagget, utan jag tycker helt enkelt om det också. Och jag tycker mer om att vara klädd än att vara avklädd, det har jag alltid gjort. Det kan eventuellt bero på att jag är född och uppvuxen norr om Polcirkeln. Det är ju inte så ofta vi får tillfälle att blotta mer än ett knä och då sällan mer än i 3 minuter, om vi hinner ens det, sedan är ju sommaren – även kallat den gröna vintern 😛 – över där uppe. 😉 Jag har väl aldrig fått in vanan på att vara halvklädd eller i stort sett avklädd. 😛

Jag väntar även på några fler paket. Jag brukar alltid ha några enkla, långärmade t-shirts i garderoben, för de är perfekta att ha under stickade plagg så här års. Jag hade köpt på mig tre stycken sådana på Stadium för 4-5 år sedan, men de är alla tre så välanvända nu att om jag försökte dra upp ärmarna på dem (något jag gör ständigt och jämt, om jag tex ska diska), så sprack tyget direkt eftersom det blivit så skört nu. Så jag utnyttjade faktiskt lite extrapriser under mellandagsreorna för att beställa några tunna jumprar att ha som bas i garderoben. Egentligen vill jag sy dem själv, men jag behövde dem såpass snabbt och hittade inget extrapris på lämpligt tyg för ändamålet, så det fick bli att köpa readymade från butik istället den här gången. Men jaja, snart nog ska jag nog ha fått uppdaterat hela min garderob till att vara bara egenproducerade plagg (undantaget strumpor som inte är stickade, för det vet jag inte hur jag ska göra själv).

Jag har även nåt nytt par tights på väg hem, och jag fick i dag meddelande om att mitt paket med blekmedel från Frisörgrossisten är på väg. Kul! Jag väntar även på paketet med teer från Bird&Blend i London, som jag beställde 17 december. Eller ja, jag väntar faktiskt på ett till, för jag utnyttjade faktiskt deras Boxing Day Sale också, och beställde ytterligare två sorter då. De har skickat båda paketen från sitt lager för länge sedan, men eftersom de inte har spårning så har jag ingen aning om var de befinner sig och när de kan tänkas anlända. Jag hörde ryktas om att Royal Mail skulle ha stoppat alla försändelser ut ur landet alldeles innan jul på grund av Brexit, men jag har inte kunnat hitta någon information om det på deras hemsida, så förhoppningsvis var det bara hittepå. Nu håller jag tummarna att jag får teerna inom 1½ vecka åtminstone, så kan jag ha teprovning på min födelsedag, om inte annat. 🙂

Nå, nog svamlat, nu ska jag tvätta mitt ansikte och hoppa i säng. 🙂

Välanvänd palett redan första dagen.

4 kommentarer

 1. Vilken härlig födelsedagsdag hurra hurra för B så här dagen efter 🌻⭐❤

  Och åh vilket fint tyg!! Blir sysugen jag också…och just på långa kjolar haha. Har ingen lång har jag kommit på och det vill jag sy mig en. Med stora utanpåfickor dessutom. Älskar fickor ❤

  1. Author

   Jaa! Jag älskar stora, rymliga fickor. Tyvärr kommer jag inte kunna ha det på just den här kjolen, tyget är för tunt och fladdrigt (och stretch, så det är svårt att förstärka med vlieseline också), men däremot har jag ju börjat samla på mig lite långkoftor med stora fickor istället… 😀

 2. Och wow vilka coola tavlor B målar. Vilken konstnär ❤

  Mmm långkoftor med fickor är perfa också. Fickor är grejen. När inte nåt plagg jag har på mig har fickor, så kör jag med ett litet förkläde haha

  1. Author

   Tack, jag ska berätta det för honom. 🙂 Jag tycker om hans fantasivärld och hur han gestaltar saker. 🙂

   Eller hur! Det här med att kläder för kvinnor inte ska ha ordentliga fickor är bara galet. Smart med förkläde! För flera år sedan övervägde jag att sy mig förkläden som de hade typ på 1800-talet, bland annat på grund av det där med fickorna, men jag kom aldrig så långt. Kanske skulle överväga det igen… 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *