En fettsyresvans med sovsäck

Att kroppen är rätt fantastisk är väl de flesta av oss överens om, och även om jag just nu sliter med ofantliga mängder information som ska in i huvudet på kort tid och en föreläsare som inte direkt har en uppiggande effekt på vare sig människor eller något annat, så finns det vissa saker som fastnar. Exempelvis att fosfolipider, en av de tre huvudgrupperna av fett i kroppen, är en smart rackare. Fetter kan inte lösa sig i vatten, men just den här fettsyran har en liten del som är vattenlöslig ändå, och som den vill använda för att “bilda elektrostatiska interaktioner med vatten”. Så hur löser den problemet? Jo, den skapar helt enkelt en membranblåsa som den stoppar sin fettsyresvans i! Med andra ord snickrar den ihop en liten sovsäck där bara huvudet sticker fram, så att den kan få connecta med diverse vattenlösliga saker ändå, utan att fettsvansen syns. Listigt! 😛

På tal om kroppen, så har jag ett julklappsförslag till alla er som har yngre barn. Min kompis Anya har nämligen skrivit och illustrerat en helt fantastisk bok om kroppen för barn, som inte bara har fantastiska illustrationer, utan även visar barns kroppar som är utanför normen. Exempelvis om man sitter i rullstol eller har en protes. Underbar bok! Finns att köpa HÄR.

Men ja, studier, studier, studier, det är vad jag gör just nu. Dygnet runt, känns det som. När det inte är en massa drama och grejer som händer med ungdomarna då. Den här veckan har varit synnerligen tuff, eftersom allt som hänt runtikring har stulit tid och ork jag behöver för studierna, och jag därför halkade efter. Men i dag har det varit en lugnare dag, och både ungdomarna har varit i skolan och det mesta har rullat på rätt hyfsat. Tur det, för jag hade ju en massa föreläsningar att komma ikapp med!

Jag har lyckats beta av två av tre föreläsningar, inklusive alla frågor som tillhör, men måste ärligt erkänna att det är oroväckande mycket jag har svårt att få grepp om just nu. Åtminstone känns det så. Och jag är inte ensam om att känna så heller, så det är inte bara för att jag fått tidsbrist den här veckan. Det är så sjukt mycket begrepp man ska få in i huvudet och förstå på väldigt kort tid, det är omöjligt att memorera allting så snabbt. Men jag försöker i alla fall. Jag har dessutom gjort några anteckningar undervägs på de 13 frågorna som ska förberedas och presenteras på fredag, så att det förhoppningsvis går lite snabbare att sammanställa dem. Tanken är att vi bara ska jobba med det på torsdagar, men jag måste hinna beta av den tredje föreläsningen + alla frågor till den i morgon också. Håll gärna en tumme för att jag fixar det!

Studiehörnan. Och nej, jag är inte mycket för att sitta vid skrivbord och plugga. Det fungerar inte alls för mig. Det här är det som funkar bäst. 🙂

Annars är det inte mycket att orda om gällande den här dagen. Jag fick svar per mejl från kvinnan på Soc, där hon bekräftade det jag redan hade tagit reda på. Man får ingen hjälp om man försöker komma på fötter för egen maskin, man måste ge upp helt först och sluta försöka. Galet.

Jo, en sak till gjorde jag faktiskt nu i kväll: Jag sökte deltidsjobb på min favorittygaffär – Ohlssons Tyger. De hade två timanställningar ute med sista ansökningsdag i dag, så jag drog iväg en ansökan alldeles nyss. Tror inte jag kommer få det, det brukar alltid bli någon söt 25-åring som går före i kön, men drömma kan man ju. 🙂 Och på tal om jobb man sannolikt inte får: Lakritsroten söker också extrapersonal, så där ska jag också söka. 😛 Fast det jobbet får jag definitivt inte. Jag ser ju ut som om jag redan ätit upp halva deras varulager… 😂

Jaja, jag har i alla fall duschat och jag har skrivit ut morgondagens frågor. Bara 11 sidor den här gången! Det kommer ju gå som en dans, eller vad tror ni? 🙂 Lite bävar jag dock för frågorna som ska presenteras på fredag, för det känns som att de kan bli mastiga att ta sig igenom i morgon. Men vi får se helt enkelt. Det kanske blir busenkelt bara jag får lite sömn först. 🙂

Nu ska jag göra färdigt ett kalenderpaket åt min syster och kanske lägga upp till en ny stickning, innan jag glider ner mellan täcke och lakan som en klick vaniljsmet mellan två Oreokex (nej, jag vet inte heller var jag fick den liknelsen ifrån. Låt oss inte forska närmare på det, va? 😛 ).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *