Effektivitetspatrullen rider igen

Det har varit en synnerligen effektiv dag och en dag av några kanske lite oväntade beslut. Som till exempel att jag ändrat mig och tackat nej till fast halvtidsjobb kväll. Men även om intervjun kändes superbra, så har det skorrat lite i efterhand. Som att jag får schema bara en vecka innan jag börjar, att jag schemalagts så mycket dagtid helg, och att jag jagas via sms för att bekräfta schemat. Magkänslan började liksom opponera sig lite där, och när jag sedan snabbkollade bolaget och fann att de varit oerhört kritiserade under flera år, så blev ju inte magkänslan lugnare direkt. Lägg sedan till att jag verkar kunna få jobba hur mycket jag vill annars, så känns det ju inte heller som att jag behöver oroa mig för att inte få ihop timmar. Så jag skickade ett mejl och tackade nej till det jobbet. Har inte fått någon återkoppling på det ännu, men glad blev han väl knappast. Men min magkänsla är glad, och det är allt som betyder något egentligen.

Jag börjar inse de otroliga fördelarna med att bara jobba på timmar och själv bestämma schema. Det gör att jag så mycket lättare kan anpassa allting efter hur jag faktiskt mår, och jag kan själv kontrollera hur mycket eller lite jag jobbar, och vilka tider. Det känns bra.

Jag har även administrerat en hel del i dag. Almanackan är tuktad, besiktningstid för bilen är bokad, jag har skrivit ut en kupong för en ny sorts kvarg jag ska vara testpilot för, och bokat in synundersökning för en ny sorts linser jag också ska vara testpilot för. Såna där småsaker som så lätt faller mellan stolarna, och som det känns riktigt bra att ha fått undan. Det “lustiga” är att jag egentligen bara skulle kolla mejlen lite snabbt när jag klev upp vid 10, och innan jag visste ordet av det var klockan 13:30 och jag hade gjort allt ovanstående, men fortfarande inte ätit frukost. 😛

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

För ovanlighetens skull bloggar jag bit för bit under dagen, och klockan har nu hunnit bli 16:30, och jag har drabbats av en viktig insikt efter vad bästa M sagt de senaste par dagarna när jag behövt prata om min nuvarande och hastigt påkomna jobbsituation. Nämligen det här med att äga sin tid. För mig är det något som är extremt viktigt, mer än jag nog förstått innan. Jag har sett mig själv som egenföretagare i första hand under större delen av livet, och har alltid sagt att jag “inte tycker om” att vara anställd, men det var nog inte förrän i dag som det blev så uppenbart att vad det egentligen handlar om är att jag vill äga min egen tid. Att jag behöver göra det, annars mår jag inte bra.

Frågan är då, kan man jobba som röntgensköterska och vara egenföretagare? Well, i teorin så kan jag det. Förvisso finns det ett case med en sjuksköterska som försökte etablera sig som vårdbolag och hyra ut sig själv typ 2002, men där hon fick nej från Skatteverket eftersom hon inte hade egna lokaler, egen utrustning osv. Kort sagt – hon gjorde misstaget att försöka registrera sig som vårdbolag istället för bemanningsföretag. För som bemanningsföretag får du absolut hyra ut dig själv, och det är det också många sjuksköterskor och undersköterskor som gör. Och med tanke på de framtida behoven av röntgensköterskor, så tror jag inte jag kommer ha direkt svårt att hyra ut mig själv som röntgensköterska. Vad sägs om den här undersökningen från Universitetskanslersämbetet t.ex?:

“För att täcka sjukvårdens behov 2035 behöver:

  • antalet nybörjare på specialistsjuksköterskeutbildningar (samtliga inriktningar) öka med i genomsnitt 919 stycken (40 procent) per år under 2021–2035 jämfört med antalet nybörjare 2018.
  • antalet nybörjare på röntgensjuksköterskeutbildningen öka med i genomsnitt 125 stycken (48 procent) per år under 2021–2035 jämfört med antalet nybörjare 2018.
  • antalet nybörjare på biomedicinska analytikerutbildningen öka med i genomsnitt 159 stycken (29 procent) per år under 2021–2035 jämfört med antalet nybörjare 2018.
  • antalet nybörjare  på barnmorskeutbildningen öka med i genomsnitt 78 stycken (20 procent) per år under 2021–2035 jämfört med antalet nybörjare 2018.”

Ser ni? Det behöver komma in 48 % fler studenter på röntgenutbildningen för att kunna möta framtidens behov. 48 PROCENT! Jag tror inte jag behöver vara arbetslös mer än jag känner för. Och med tanke på att behovet ser ut att vara i stort sett likadant på världsbasis, så ger det mig oanade möjligheter att utforska världen. Och fortfarande utan att vara anställd, jag kan ju göra det som företag också, och hyra ut mig till det aktuella landet som behöver mig. Så ursäkta mig, men jag tror nästan jag hittat den berömda hönan som lägger guldägg här.

Visste ni förresten att Region Dalarna betalar folk för att plugga till röntgensköterska? Jo, på riktigt, nu under vårterminen fick några personer börja utbildningen med en utbildningslön på 18 000 i månaden i tre år, mot att de också skriver på att man jobbar kvar i Dalarna i tre år efter utbildningen. Det säger ju också lite om hur behovet ser ut. Själv skulle jag förstås aldrig skriva under på det, men ändå…det här att landstingen börjar betala folk för att utbilda sig till röntgensköterska, det säger lite om hur akut läget börjar bli.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Så var det kväll och klockan är 21. Det är i stort sett dags att krypa ner, för i morgon måste jag kliva upp 05:30. Ironiskt nog tycker jag det mest okristliga här är att behöva lägga sig typ 21:30, inte att kliva upp 05:30, hehe. Anyway, i morgon jobbar jag min andra introduktion på stället jag redan börjat på, och då på ett dagpass. Huuu! Fastän man bara vill jobba kväll, så är det ändå obligatoriskt med dagpass också på introduktionen. Jag får trösta mig med att det är det enda dagpasset jag behöver jobba på det här stället, sedan bestämmer jag själv vilka tider jag vill jobba. 🙂

I morgon ska det bli riktigt grisväder här, och jag är glad jag passade på att tanka bilen nu i kväll när jag ändå var ut och handlade lite. Det kommer vara fint väder ute att vara inne i imorgon, och jag längtar redan efter att komma hem efter jobbet då, och få slå mig ner i soffan med stickningen. 😛

Stickningen, ja. Gjorde klart Oslomössan i dag, och någon kommer definitivt få den varmaste, mjukaste, skönaste mössa de någonsin ägt. Men så är det förstås merino och kashmir i den. Jag kunde inte motstå frestelsen att prova den lite snabbt på eget huvud innan den hamnade i blötläggning, och jag kan lova att den där blir god att ha under framtida vinterbusväder. 🙂

Mössprovning.

Nu vetisjutton vad jag ska lägga upp härnäst… Jag borde jobba vidare på mitt vantboksprojekt, men jag måste skriva färdigt mönstret för Örebrovantarna först, innan jag börjar på nästa mönster. Jag har också haft tankar om att designa en sjal eller två, och har redan garn ligger för det. Sen har jag några designprojekt som legat hur länge som helst, som också skulle behöva färdigställas, bland annat två olika koftor. Och sist men inte minst, min infinity wrap, som jag pillat lite med till och från under ett par år nu. Den kanske skulle få lite kärlek framöver, så att den är klar lagom till våren?

Hur som helst, när jag provade Oslomössan, så insåg jag att jag börjar få hyggligt långt hår igen. Var det inte alldeles nyss jag rakade nacken och sidorna?? Men nej, det var visst två år sedan nu, va? Inte klokt vad tiden går…

Växer som ogräs. Ignorera dammet på spegeln, förresten. Jag vet inte vad det är med min badrumsspegel, men den är alltid full i damm hur jag än gör. Fast för det mesta märks det inte så mycket, inte annat än när man ska ta foton i den. 😛

Nehepp, tandborstning och sova nu då. Morgondagen kommer susa förbi på nolltid, och sen får jag kura ihop mig i soffan och sticka igen! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *