Dyra droppar

(Bild: Tiny house)

Det var dags att läsa av vattenmätaren igen, så jag rände ner i tvättstugan, noterade siffrorna och ringde kommunen för att rapportera. Jag borde verkligen ha vetat bättre än att göra det på en måndag. Jag har aldrig fått riktigt ordning på mina måndagar.

Damen i andre änden hickade till, och undrade ‘hur många BOR ni där??’. Två på heltid och två på deltid, svarade jag, och anade ju minst sagt oråd. Med rätta. Det visade sig nämligen att jag kommer få en vattenräkning på 12000 kronor(!) i december(!!).

Det var mycket, mycket nära att jag behövde lägga mig på golvet med en kall, blöt trasa över pannan då, kan jag meddela. 😱

På något sätt har det alltså gått åt mer än dubbelt så mycket vatten som vi normalt sett använder på ett år. Eller eventuellt på två år, för det ser inte ut som att de har registrerat förra årets avläsning (och jag har bestämt för mig att jag gjorde en avläsning då med). Och det enda jag vet om som läcker en liten aning, är toaletten på övervåningen. Men det har den gjort under alla de 4 åren vi har bott här, och det har inte tidigare gett upphov till vattenräkningar av det här slaget.

Vi försökte stänga av vattnet till den toaletten, men den skruven går inte att rubba ens med verktyg. Dessutom är den rund, så det var ju lögn i hel…. att få grepp om den över huvud taget. Så i morgon ska jag ringa rörmokare, vilket jag behövde göra ändå, för jag behöver få någon med lite bättre utrustning än jag har hemma att blåsa igenom avloppet från badrummet nere. Det börjar rinna undan dåligt igen, vilket det gör ungefär vartannat år, oavsett hur mycket jag försöker rensa och hålla rent i avloppen. Så jag behövde ta en rörmokare hit oavsett.

Dessutom har jag en anledning till. För OM det visar sig att det inte är toaletten uppe som är boven i dramat, och vattenmätaren fortsätter snurra fastän vi stängt av vattnet där, då finns det ett ställe till som jag behöver ha en rörmokare för att kolla. För jag fick nämligen blandaren i badrummet bytt för ett år sedan, och rörmokaren som gjorde det var…en upplevelse, kan man väl säga. Jag fick jaga honom med ljus och lykta för att få hit honom ens, och när han väl dök upp en sen kväll, så konstaterade han att kopplingarna som fanns till den gamla blandaren i duschen var av ett slag han aldrig förut hade sett. Så han drog iväg hem för att leta grejer, och lyckades på någon vänster få ihop det där. Så min fundering just nu är så klart ifall det där inte blev så bra när allt kom omkring, och att det läcker inuti väggen där. Jag kan dock inte höra något när jag försöka lyssna, men det kanske man inte nödvändigtvis gör. Hur som helst, om toaletten är oskyldig, så är det nästa punkt på listan att kolla. Och om det inte är vare sig toaletten eller illa hopkopplad blandare, då vetisjutton. Då har jag inga mer förslag på vad det skulle kunna vara inne i huset i alla fall, för jag har inte märkt något alls.

Jag hoppas verkligen att det inte är toaletten i alla fall. Om det är den, så måste jag på något sätt försöka trolla fram 12000 innan slutet på december. Lite lägligt sådär, mitt bland jul, nyår och yngsta sonens 14-årsdag några dagar in på nyåret. Ja jisses, man kan inte annat än skratta åt eländet. Snacka om dyra droppar! Och varför händer sånt här aldrig på sommaren, när man inte betalar flera tusen extra varje månad för el och fjärrvärme, det inte är någon högtid, och när ingen av oss fyller år? 😂

Jag tror jag får önska mig ett miljöanpassat tiny house av tomten, så det blir någon ordning på de här sakerna. Komposttoalett, egna vattentankar för dusch och sånt, och egen gråvattenfiltrering. Och minimerad risk för vattenläckor, och skulle en sådan uppstå, så kommer det inte innebära större vattenförlust (och kostnad) än vad som finns i tanken just då.

Håhåja. Mental note to self: Rapportera aldrig in vattenavläsning på en måndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *