Dra mig baklänges

Hej skottdagslördag! Vaknade strax efter 9 i dag, och fick för mig att jag hade sovit jättemycket. Antagligen för att jag kände mig hyfsat okej när jag vaknade, och inte döende av trötthet. Fast när jag sedan kollade hur mycket sömn min klocka hade loggat, så var det inte mer än 6 timmar och 55 minuter, vilket är en timme mindre än jag normalt behöver sova. Och definitivt för lite när jag ska återhämta mig efter insomnia. But there you go.

Jag har tagit det ganska lugnt i dag, stickat lite, tvättat lite kläder, ätit mer korv med bröd. Insåg att jag hade för lite garn till Oslomössan jag hade påbörjat, och bestämde mig för att repa upp den och börja om. Den är stickad med dubbelt garn, så jag tänkte att jag kunde ta en annan färg tillsammans med den svarta istället, t.ex. mörkgrått. Men när jag väl hade repat upp allting, så bestämde jag mig för att byta färg helt och hållet och hellre spara det svarta till något annat. Så nu blir det en jeansfärgad Oslomössa istället.

Jeansfärgad Oslomössa och stickpodcast.

Jag tog mig även i kragen och filmade en vlog till YouTube. Upptäckte ju här om dagen att jag fortfarande har visningar på min kanal fastän jag inte postat något på evigheter, så jag bestämde mig för att göra en oplanerad video och berätta varför jag försvann, vad jag har för mig just nu och vad som händer framöver.

Editering pågår.

Att filma och editera var inga konstigheter, men i dag beslöt jag mig för att kolla lite på det här med filter och färgkorrigering i Premiere Pro också. Det skulle jag ju inte ha gjort. Jag la på ett enkelt filter och gjorde et par superenkla färgkorrigeringar, men dra mig baklänges vilken tid det skulle ta att rendera då! OMG. När jag försökte rendera första gången fick jag avbryta när programmet tyckte den skulle ha över 38 timmar på sig att rendera, och den tiden bara fortsatte att öka. Sen tog jag bort filtret, och försökte igen. När den var uppe på estimerad renderingstid på över 16 timmar fick jag avbryta igen, och plocka bort färgkorrigeringarna också. Sedan drog jag igång det igen, men avbröt på nytt när min 31 minuter långa video var uppe på 10 timmars renderingstid. Alltså, på riktigt…det är SJUKT tungt att rendera saker i Premiere Pro, och min trötta, gamla laptop kräks ju när jag ska mata igenom sånt här.

Jag letade runt lite på nätet efter alternativa lösningar, och hittade ett sätt att få renderingen att gå snabbare – trodde jag. Det visade sig nämligen vara en lösning där man drog igång renderingen medan man jobbar med editeringen, typ varje gång man går på toa eller käkar lunch eller så, och inte aktivt jobbar med programmet just då. Det är bara det att jag ALDRIG lägger mer än en timme på att editera, och oftast tar det inte mer än 30 minuter. Så jag vinner ju ingenting på det, för jag jobbar ju aktivt med programmet under den halvtimmen-timmen, och sedan är jag ju klar och redo att rendera allting färdigt.

Det slutade med att jag bad sonen ta med sitt kloka huvud och komma och hjälpa mig, och så försökte vi komma på en vettig lösning. Det vi har landat i just nu är att försöka rendera på hans dator, som är en riktigt grym speldator med rejäl prestanda. Den är i stort sett precis vad jag behöver ha själv, men inte har budget för, eftersom den går loss på i runda svängar 16000 kronor. Jag kan i alla fall inte köpa hela på en gång. Däremot ska jag försöka få till det så att jag kan köpa komponenterna i omgångar, och sedan bygga själv (det var för övrigt precis vad sonen gjorde också).

Hur som helst, eftersom jag kan ha Adobes Creative Cloud installerat på flera datorer (dock kan man bara jobba med det på en dator åt gången), så har vi installerat Media Encoder på 24-åringens dator och håller just nu på att synka filer mellan datorerna, innan vi försöker rendera på hans dator istället. Jag är väldigt spänd på att se hur lång tid det tar att göra på hans dator…

(Edit: Det tog 17 minuter. MINUTER! Wow.)

Ja, det är i stort sett vad jag har roat mig med i dag, och nu är jag mest bara toktrött. Det får nog bli sängen ganska snart här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *