Det makalösa mysteriet

I dag åkte ungdomarna till sin far, och vårt gemensamma jullov tog slut. Jag sov dåligt och alldeles för lite natten till i dag, så min plan var att få ungdomarna ur sängen, få dem att packa och röja sina rum, dammsuga undan de värsta dammråttorna, baka piroger (jag hade lovat 24-åringen det), och att lagom till att ungdomarna skulle åka vara klar med allt, så att jag kunde ta en tupplur och åtgärda sömnbristen.

Saker och ting gick inte riktigt som jag hade hoppats.

Jag fick upp ungdomarna, de röjde sina rum, jag dammsög undan de värsta dammråttorna, tinade köttfärs, stekte köttfärsröra till pirogerna och satte degen. Sedan kom vi till grenen har-du-koll-på-dina-nycklar. I 16-åringens fall är svaret alltid ‘ja’. I 14-åringens fall oftast lite 50/50. Åtminstone hälften av gångerna blir det ett omfattande sök för att hitta hans nycklar. Men jag har aldrig någonsin gått bet på att hitta dem. Ever. Jag är faktiskt, om jag får säga det själv, extremt bra på att hitta saker.

I dag gick jag bet.

Vi vände upp och ner på huset för att hitta nycklarna, men icke. Möbler flyttades fram och tillbaka, vi kollade under, bakom, över, nedanför och bortom, men icke. Vi var ner i garaget och hämtade säcken med julklappspapper och gick igenom den två gånger – nada. Vi letade i två timmar, jästen i degen dog, det blev inga piroger till lunch, pappan kom för att hämta ungdomarna, och vi letade ännu en stund till, men nycklarna var fortfarande spårlöst borta. Vi letade under badkaret, i julgranarna, under julgranarna, i skafferiet, i frys och kyl, i allas skor, under mattor, under dukar, under juldekorationer, mellan garnnystan, i tomma julstrumpor och i fejkbrasan. Puts väck. De fick åka iväg utan hans nycklar.

Sedan bakade jag ut pirogerna som inte längre ville jäsa eftersom jästen dött, men det blev piroger ändå. Jag letade lite till. Hittade inget. Gav upp, hämtade en massa julgodis och parkerade mig i soffan för att glo på film, sticka strumpor och äta piroger och julgodis. En strumpa till blev klar och jag tittade på snön där ute, som kom under eftermiddagen. Den kommer vara borta igen i morgon, för regnet kommer alldeles strax, vid 22. Jag bestämde mig för att ta en liten spakväll. Lägga en ansiktsmask åtminstone. Sedan kände jag att om jag nu ska ha spakväll, så ska jag baske mig byta sängkläder, för det är redan way overdue. Så jag gick upp för att göra det, och det slutade med att jag inte bara bäddade rent, utan även städade och möblerade om hela rummet. Försökte ta foton när jag var klar, men de blev så mörka och gryniga, så det var inte klokt. Som om någon smetat majonnäs på mobilens kameralins, ungefär. Jag får visa er någon annan dag.

När sovrummet var klart var jag redo för spakväll. Men ska jag ha spakväll, så vill jag ha favvopyjamasbyxorna också, och de fick ett hål på insidan det andra låret förra gången jag använde dem. Dags för lagning nr 4, således. Så jag plockade fram en skön t-shirt och ett par goa sockor, och lagade pyjamasbyxorna. Sen blev jag hungrig, så jag tog en pirog. Och började blogga. Och där är vi nu. Nyckellösa och inget spa än så länge, men jag har i alla fall hela pyjamasbyxor och nystädat sovrum. Det kan eventuellt vara så att jag får nöja mig med det för i kväll, för nu vet jag inte riktigt om jag har orken i mig för någon ansiktsmask. Och jag plockade ju faktiskt ögonbrynen i förrgår kväll, för första gången sedan midsommar, ungefär. Man kanske kan leva på de meriterna en dag eller två till, innan man vidtar nästa åtgärd. Man ska ju ändå inte stressa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *